Reuters
StoryEditor

Kanada podľahla Fínsku po nájazdoch a bude ešte tŕpnuť, postup už nemá vo vlastných rukách

01.06.2021, 14:16
Autor:
TASRTASR
Zápas medzi Nemeckom a Lotyšskom musí mať víťaza v riadnom hracom čase, aby Kanada postúpila do štvrťfinále.

Kanadskí hokejisti sú na hrane nepostupu do vyraďovacej fázy MS v Rige. V utorok prehrali s Fínskom 2:3 po samostatných nájazdoch a budú s napätím sledovať večerný záverečný zápas B-skupiny šampionátu. Ak ho Nemci s Lotyšmi dovedú do predĺženia, výber kolísky hokeja" nepostúpi do štvrťfinále.

B-skupina:
Kanada - Fínsko 2:3 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 2. Pirri (Vilardi, Ferraro), 29. Comtois (Brown, Mangiapane) - 22. Ruotsalainen, 56. Ruotsalainen (Lundell, Ojamäki), rozh. nájazd Ruotsalainen. Rozhodcovia: Björk, Nord - Lundgren, Yletyinen (všetci Švéd.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - Pirri, Paul, Hagel - Foudy, Anderson-Dolan, Perfetti
Fínsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - Turunen, Ruohomaa, Sallinen

Fíni, bojujúci o prvenstvo v skupine, mali príšerný úvod. V úvodných troch minútach ako keby ani neboli na ľade, súper si okrem rýchleho gólu Pirriho vypracoval aj ďalšie dve veľké šance. Pri Henriquovej sa "vykúpil" a zo spánku prebral brankár Olkinuora, ktorý mal na konte už dva neisté zákroky a tento moment ako keby nakopol aj celý tím. Suomi hru vyrovnali, dostali sa po 7 minútach do prvej šance, ale do konca tretiny boli aktívnejší a dôraznejší Kanaďania v priebehu, ktorý okrem ich častej streľby nemal veľkú iskru.

Druhá tretina sa rozbehla opačne. Po minúte si rýchlo do pásma nakorčuľoval Ruotsalainen, spoza obrancu zaskočil Kuempera a Fíni boli na koni. Úplne zabudli, že v prvej časti hrali hlboko pod možnosti, naopak, javorový list sa sám zabudol v kabíne. Škandinávci však hrali príliš frivoľne, vyprodukovali druhý zbytočný faul v útočnom pásme a v 29. minúte využil presilovku Comtois šťastným gólom na 2:1. Druhé dejstvo sa na strely skončilo 6:16, prvé bolo 18:5.

Tretiu časť Fíni rozbehli nezáväzným úmyslom zvrátiť stav a Kanaďania sa s rešpektom na okolnosti vyvrcholenia šampionátu stiahli. Priebežný výsledok ich posúval do play off, boju o víťazstvo v riskantnej nadstavbe sa snažili vyhnúť. Kontry podnikali už bez podpory obrancov a radšej hneď zakončovali streľbou, pričom Vilardiho petelica po prejdení modrou takmer pristála v sieti. Fíni viac kombinovali, ale v prehustení pásma sa do čistých šancí nedostávali. Ale do niekoľkých predsa, po krásnej akcii vyrovnal Ruotsalainen a dal na pár minút nádej Kazachstanu. Zároveň bolo jasné, že Kanada sa potupe vyhne, len ak vyhrá päťminútové predĺženie či nájazdy, alebo v prípade prehry by sa musel večerný zápas Nemecko - Lotyšsko skončiť v riadnom čase.

V predĺžení boli tutovky na oboch stranách, v jeho závere sa už oba tímy zmierili s rozstrelom a v ňom premenil ako víťazný svoj nájazd Ruotsalainen, takže odstavil Kanadu nepravým hetrikom.

MS v hokeji 2021 na HNonline:

01 - Modified: 2021-06-06 20:29:21 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Veľká pocta pre Cehlárika. Stal sa najlepším útočníkom 02 - Modified: 2021-06-06 20:10:00 - Feat.: - Title: Kanada dokončila neuveriteľný príbeh. Vybojovala titul majstrov sveta 03 - Modified: 2021-06-05 17:46:32 - Feat.: - Title: Kanada spoznala súpera, zopakuje sa finále spred dvoch rokov 04 - Modified: 2021-06-05 14:25:20 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Poznáme prvého finalistu. Zámorský duel ovládla Kanada 05 - Modified: 2021-06-04 15:48:35 - Feat.: - Title: Majstri sveta ešte nie sme. Ale to najhoršie už má slovenský hokej za sebou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 04:17