TASR/AP
StoryEditor

Razantný krok severských hokejových zväzov: Ak budete pôsobiť v Rusku, za reprezentáciu nebudete hrať

03.05.2022, 13:41
Autor:
tittit
Švédsko zároveň nenominuje tých hráčov, ktorí hrali v Kontinentálnej hokejovej lige tohtoročné play off.

Jasné stanovisko vydali hokejové federácie Švédska a Fínska. Hráči, ktorí budú v budúcej sezóne hrať v Rusku, nedostanú pozvánku do národného tímu.

Tre Kronor zároveň nenominujú ani na nadchádzajúci svetový šampionát tých, ktorí sa už zúčastnili nedávno skončeného play off Kontinentálnej ligy.

Čajkovský chce hrať v Rusku

Razantný krok súvisí so stále prebiehajúcou inváziou ruských vojsk, ktoré v druhej polovici februára napadli Ukrajinu. Nasledoval odliv zahraničných hokejistov z KHL a dá sa predpokladať, že tento trend bude aj pokračovať

Lenže nie každý cudzinec mal okamžite jasno, napríklad český gólman Šimon Hrubec o odchode z Omska pred vyraďovacími bojmi príliš neuvažoval. „Sklamal by som, keby som zmizol,“ hlásil po tom, čo Avangardu skončila sezóna.

A napríklad slovenský obranca Michal Čajkovský odmietol pozvánku na majstrovstvá sveta a opustil prípravu, aby náhodou neprišiel o zmluvu s Novosibirskom. Ruský klub mu totiž oznámil, že mu nepredĺži kontrakt, pokiaľ by sa na turnaji zranil.

​​Švédi a Fíni sa zatiaľ z európskych hokejových veľmocí ukazujú ako najväčší odporcovia ruského počínania. Ako prví začali Kontinentálnu ligu opúšťať, hoci kvôli tomu prišli o veľa peňazí.

„Moja noha už do Ruska nikdy nevkročí! Všetko sa zmenilo, už som nebol ten starý dobrý Lucas. Nemohol som ani spať, nechcel som byť toho súčasťou,“ rozhovoril sa švédsky útočník Lucas Wallmark, ktorý zmizol z CSKA Moskva.

Zatiaľ čo Rusi sa momentálne radujú z dvoch víťazstiev v priateľských dueloch nad spriateleným Bieloruskom, Švédi a Fíni sa chystajú na svetový šampionát.

Masové odchody

„Fínsky hokej má jasný postoj. Tí, ktorí budú v ďalšom ročníku pôsobiť v ruských súťažiach, si za národný tím nezahrajú,“ píše sa v oficiálnom stanovisku federácie, ktorá bude za necelé dva týždne hostiť hokejový sviatok v Helsinkách a v Tampere.

Práve aj usporiadateľskej krajine skomplikoval vojnový konflikt prípravy pomerne výrazne. Kvôli ruským majiteľom sa nebude hrať v známej Hartwall Arene, ktorú nahradí skromnejšia Helsinki Ice Hall.

Jokerit sa zase rozhodol ako vôbec prvý opustiť KHL a v budúcej sezóne nebude hrať žiadnu súťaž. Potom má celok z fínskej metropoly v pláne požiadať o návrat do domácej najvyššej súťaže, ktorú opustil pred ôsmimi rokmi.

​Od českého hokejového zväzu zatiaľ pravidlo ohľadom zákazu reprezentovania hráčom z Kontinentálnej ligy neprišlo. Dá sa očakávať, že väčšina Čechov sa už do Ruska nevráti.

„Pýtate sa, či si viem predstaviť, že by som pokračoval v KHL? Momentálne nie,“ vyhlásil Jakub Jeřábek, v uplynulom ročníku obranca Spartaka Moskva.

Pred pár dňami mimochodom Kontinentálna liga vyvrcholila. V drese CSKA tancovali na ľade s pohárom dvaja Švédi: náhradný brankár Adam Reideborn a obranca Klas Dahlbeck. Na strane porazených z Magnitogorsku smútil ich krajan Linus Videll.

Ani jeden sa na svetový šampionát v žltomodrom drese s tromi korunkami na prsiach s istotou nepozrie.

01 - Modified: 2022-03-14 11:37:04 - Feat.: 0 - Title: Majú podporovať ruskú armádu. KHL prikázala klubom, aby robili propagandu 02 - Modified: 2022-03-18 15:01:10 - Feat.: 0 - Title: Fasel odchádza pracovať pre KHL, Fíni žiadajú na dlhoročného prezidenta IIHF uvaliť sankcie
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:19