StoryEditor

Brankár Kahn smutným hrdinom v súboji gigantov

25.02.2004, 23:00
Nemecký brankár Oliver Kahn sa stal smutným hrdinom osemfinálového stretnutia Ligy majstrov medzi Bayernom Mníchov a Realom Madrid, keď mu sedem minút pred koncom zápasu prekĺzla za chrbát ďalekonosná strela Roberta Carlosa.

"Biely balet" práve zásluhou Brazílčanovho priameho kopu z tridsiatich metrov vyrovnal na 1:1 a vytvoril si tak skvelú pozíciu pred odvetou na štadióne Santiaga Bernabeua v Madride.
Bavorský veľkoklub, ktorý sa v domácej bundeslige trápi a na vedúce Brémy stráca sedem bodov, nebol v súboji s mužstvom s najväčším počtom futbalových hviezd favoritom. Samotný priebeh na Olympijskom štadióne však papierové predpoklady nepotvrdil, keďže Bayern bol počas celého zápasu lepším mužstvom. Aktivitu nemeckého klubu dokumentuje tiež pomer striel 17:4 v jeho prospech. Zverenci trénera Ottmara Hitzfelda v poslednej dvadsaťminútovke potvrdili svoju prevahu aj gólovou hlavičkou Makaaya, ktorý nikým nekrytý prekonal z hranice päťky brankára Casillasa. Keď sa zdalo, že Real prehrá s Bayernom na nemeckej pôde aj vo ôsmom vzájomnom zápase, prišla spomínaná hrubka reprezentačného brankára Nemecka. Rozčarovaný Kahn hneď po odpískaní konca zápasu sklamane odhodil svoje rukavice a hneď zmizol v útrobách štadióna. "V takom okamihu musíte myslieť na útek. Jednoducho byť preč z ihriska. Takéto lopty musí brankár zastaviť, aj keby nemal ruky. Z tohto gólu vyvodím dôsledky a odvetu v Madride sa pokúsim vyhrať sám," vyjadril sa 34-ročný Kahn. Jeho chyba nahrala do karát ďalšiemu nemeckému gólmanovi Jensovi Lehmannovi, ktorý pred týždňom napadol výkony brankára Bayernu a sám sa pasoval za brankársku reprezentačnú jednotku. "Nikto nemôže povedať, že je niekto lepší ako ja. Moje výkony sú stabilnejšie než Kahnove. V uplynulom roku som urobil iba dve vážnejšie chyby, a preto som mal dostať na majstrovstvách Európy v Portugalsku v bránke prednosť," povedal pre Kicker Lehmann. Aj keď sa 33-ročný brankár Arsenalu po kritike reprezentačného trénera Nemecka Rudiho Völlera svojmu najväčšiemu rivalovi ospravedlnil, jeho súčasná forma v anglickom klube môže naozaj otriasť Kahnovou pozíciou. Arsenal je najmä zásluhou Lehmannových výkonov suverénnym lídrom v Premier League a po včerajšom víťazstve na trávniku Celty Vigo (3:2) je v Lige majstrov už iba krôčik od postupu medzi najlepších osem mužstiev. Vo zvyšných dvoch utorňajších osemfinálových zápasoch sa zrodili prekvapujúce výsledky, keď Lokomotiv Moskva zdolal AS Monaco (2:1) a Sparta Praha remizovala s úradujúcim šampiónom AC Miláno (0:0).

POVEDALI O KAHNOVI
El Pais (Šp.):
Oliver Kahn, taký známy svojou hystériou, opäť predviedol šašovskú komédiu, ktorá dala Realu veľký výsledok v zápase, hoci ten si remízu vôbec nezaslúžil.
AS (Šp.): Ďakujeme ti, starček. Najnenávidenejší, najhorší a najarogantnejší nepriateľ daroval Realu jediný šťastný moment tmavej noci.
Bild (Nem.): Kahn je na posmech. Aká dráma to bude pre všetkých fanúšikov, ak Bayern nepostúpi kvôli jeho zbytočnej chybe.
Stern.de (Nem.): Kahnovo babráctvo stálo Bayern víťazstvo.
Robert Carlos, strelec gólu Realu: Po zahratí priameho kopu som sa otočil, pretože som rátal, že Kahn moju strelu chytil. Pomohlo mi, že lopta bola mokrá, a preto mu prekĺzla cez ruky.
Franz Beckenbauer, prezident Bayernu: Dúfam, že Oliver bude v Madride chytať tak, aby sa na jeho chybu zabudlo.
Ottmar Hitzfeld, tréner Bayernu: Olivera neobviňujem, mali sme dostatok príležitostí na to, aby sme si vytvorili výraznejší náskok. Navyše bez Kahna by sme iba ťažko postúpili zo skupiny. O postup sa ešte pobijeme.

LIGA MAJSTROV
Osemfinále, prvé zápasy
Bayern Mníchov - Real Madrid 1:1 (0:0)

Góly: 75. Makaay - 83. Roberto Carlos
Lokomotiv Moskva - AS Monaco 2:1 (1:0)
Góly: 32. Ismailov, 59. Maminov - 69. Morientes
Celta Vigo - Arsenal Londýn 2:3 (1:1)
Góly: 27. Luis Edu, 65. Ignacio - 18. a 58. Edu, 80. Robert Pires
Sparta Praha - AC Miláno 0:0
Odvety sú na programe 10. marca. Včerajšie zápasy osemfinále LM sa skončili po uzávierke HN.

01 - Modified: 2002-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAPARD odsúhlasil prvé projekty
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 04:09