StoryEditor

Diváka si získame, len sa musí prísť pozrieť

16.07.2015, 00:00
Autor:
vtrvtr
Výkonný riaditeľ klubu Bratislava Monarchs Ľudovít Gálka pre HN:

V tíme amerického futbalu Bratislava Monarchs je od jeho vzniku, čiže od polovice 90. rokov. Bol jeho trénerom a teraz ho riadi z pozície výkonného riaditeľa. „V amatérskych podmienkach robíme na podujatie na vysokej úrovni,“ tvrdí Ľudovít Gálka.

Váš klub je najstarším tímom amerického futbalu na Slovensku. Koľko je jeho ročný rozpočet?

Vychádza to zhruba na tisíc eur na hráča. Keď sme mali v minulosti tridsať futbalistov, sezóna vychádzala do 35-tisíc eur. V súčasnosti ich máme vyše päťdesiat a ročný rozpočet je na úrovni 60-tisíc eur.

Prečo sa počet hráčov Bratislava Monarchs takmer zdvojnásobil?

Lebo v minulosti sme ich viac do tímu ani nedokázali zohnať. No hlavne sme tento rok odohrali sezónu so 14 súťažnými zápasmi, čo je viac ako posledné dva ročníky dohromady. Potrebujete mať široký káder, a to nielen pre fyzickú náročnosť tohto športu. Sme amatéri, niekedy vypadnú hráči pre pracovné povinnosti či rodinné záležitosti.

V tomto roku sa návštevnosť vašich zápasov blíži k tisícke divákov. Aké ohlasy od nich máte?

Veľmi dobré, čím viac divákov bude chodiť na zápasy, tým väčších partnerov môžeme získať. V porovnaní s futbalom ponúkame šou, počas zápasu nám hrá hudba, máme dvoch moderátorov, ktorí komunikujú medzi sebou aj s divákmi, máme maskotov, roztlieskavačky. Divákov si získame ľahko, len sa musia prísť pozrieť na zápas.

Okrem slovenskej ligy ste pôsobili tiež v maďarskej, ktorú ste aj vyhrali. Neuvažujete o presune do vyspelejšej súťaže amerického futbalu?

Minulý rok sme sa snažili dostať do Rakúska, no odmietli nás. No na druhej strane, tento rok sme od nich dostali pozvánku. Je to unikátna situácia, lebo počas celej histórie rakúskej ligy nebol do nej pozvaný klub zo zahraničia. Sme prví. Už druhá rakúska liga je špičková – v porovnaní so slovenskou je to rozdiel dvoch vesmírov.

Zoženiete dostatok peňazí na konkurencieschopné účinkovanie v náročnejšej rakúskej súťaži?

Verím, že rozpočet sa nebude nejako radikálne zvyšovať. Skôr pôjde o vzdialenosti tých miest, kam budeme cestovať. Dva kluby sú vo Viedni a ďalšie dva by nemuseli byť veľmi ďaleko. Možno to bude lepšie ako tento rok. Šesťkrát sme totiž za súpermi vycestovali do Budapešti, a so 60-člennou výpravou to nie je sranda.

Ako je to s mladými hráčmi amerického futbalu? Je u detí na Slovensku záujem o tento šport?

Oslovujú nás aj rodičia, aj základné školy, či náhodou nemáme detský klub. Ono by to išlo, v tom nie je problém. Ale nemali by proti komu hrať. Navyše, musíte dať k deťom profesionálneho trénera, ktorý tie deti neodborným tréningom neohrozí. V klube zatiaľ pracujeme len s hráčmi, ktorí ukončia základnú školu.

01 - Modified: 2007-07-24 11:42:08 - Feat.: 0 - Title: Zadlženosť je najnižšia z krajín V4, v roku 2006 dosiahla 15,5 % HDP
01 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 02 - Modified: 2022-02-15 10:42:42 - Feat.: - Title: Večer, aký zažije len málokto. Víťaz Super Bowlu šprintoval zo štadióna za manželkou, ktorá rodila 03 - Modified: 2022-01-30 20:13:56 - Feat.: - Title: Bradyho otec vyvrátil zvesti o konci synovej kariéry 04 - Modified: 2021-11-25 20:24:15 - Feat.: - Title: Vyše milióna dolárov za VIP lóžu. Super Bowl opäť láme rekordy 05 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 19:08