StoryEditor

Medailová zbierka zo šampionátov už kompletná

12.05.2003, 00:00

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v zápase o tretie miesto na majstrovstvách sveta vo Fínsku nad Českom 4:2 a prvýkrát v histórii získali bronzové medaily. Až v ôsmom zápase na svetovom šampionáte tak Slováci dokázali prekonať český komplex.
Zverenci trénera Františka Hossu nastúpili v súboji o bronz aj so Žigmundom Pálffym, ktorý mal po semifinále so Švédskom narazené rebrá. Úvod zápasu patril Slovákom, do prvej vážnejšej akcie sa dostal Kapuš. Zaslúženého gólu sa Slováci dočkali v 14. minúte. V presilovke vypálil od modrej Švehla, puk jemne tečoval Zedník a kapitán Šatan už bez problémov dorazil do prázdnej bránky. O dve minúty nevyužil sólo v oslabení Zedník a prišiel zákonitý trest. Strelu Kaberleho ešte Lašák vyrazil, ale dorážka Hlaváča mu prešla za chrbát. V poslednej minúte prvého dejstva našiel v presilovke Štrbák medzi kruhmi voľného Stümpela a bostonský center poslal strelou pod brvno Slovákov opäť do vedenia. Česi využili v úvode druhej tretiny presilovku už po 37 sekundách, keď Reichel od modrej našiel medzierku medzi betónmi slovenského brankára. Českí hokejisti boli na koni a pri vylúčení Pálffyho mali tutovky na hokejkách J. Hlinka a Špaček. Lašák si s oboma dorážkami akrobaticky poradil. Najkrajšiu akciu zápasu predviedli Slováci v 26. minúte, keď kolmý pas Višňovského sklepol ideálne Demitra a Bondra sám pred Vokounom nezaváhal -- 3:2. Náskok slovenského tímu ešte mohli zvýšiť Demitra a Nagy a v závere tretiny sa po biliardovej akcii Bondru so Stümpelom ocitol v šanci Pálffy. V prvej minúte tretej tretiny zazvonilo po tečovanej strele J. Hlinku brvno Lašákovej bránky. Česi stavili na ofenzívu a snažili sa vyrovnať. Pozorne pracujúca slovenská defenzíva a obetavosť všetkých hráčov im však nedovoľovala dostať sa do gólových šancí. V 53. minúte predbehol Kadleca slovenský rýchlik Bondra, dostal sa až pred bránku, ale neuspel ani v následnej veľkej šanci. Zaslúžený bronz pre slovenskú reprezentáciu pečatil 149 sekúnd pred koncom Demitra, keď si po Šatanovej prihrávke vychutnal Vokouna a medzi jeho nohy zasunul puk do siete. Skóre mohli ešte pečatiť Demitra a Zedník, ale neuspeli. Slováci doviedli zápas do víťazného konca a po minuloročnom zlate a striebre z Petrohradu 2000 tak skompletizovali medailovú zbierku z MS.
Česko -- Slovensko 2:4 (1:2, 1:1, 0:1), góly: 16. Hlaváč (Kaberle), 21. Reichel (Kaberle) -- 14. Šatan (Zedník), 20. Stümpel (Štrbák, Višňovský), 26. Bondra (Demitra, Višňovský), 58. Demitra (Šatan, Suchý). Rozhodcovia: Matusoka (Kan.) -- Redding (USA), Karlsson (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 13 324 divákov.
Česko: Vokoun -- Kadlec, Hejda, Modrý, Kaberle, Kolařík, Špaček -- Hejduk, Straka, Hlaváč -- Balaštík, Vašíček, Kotrla -- Hlinka, Reichel, Výborný -- Michálek, Hudler, Sup.
Slovensko: Lašák -- Švehla, Suchý, Višňovský, Štrbák, Lintner, Milo, Čierny, Majeský -- Šatan, Demitra, Zedník -- Pálffy, Stümpel, Bondra -- Országh, Hlinka, Nagy -- Radivojevič, Kapuš, Sejna.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 09:36