StoryEditor

Ameriku čaká najlepší Super Bowl všetkých čias

01.02.2015, 17:43

Tréner Seattle Seahawks Pete Carroll (vľavo) a tréner New England Patriots Bill Belichick na predzápasovej besede. / (photo: SITA/AP Photo/Matt Slocum)

Asi pol hodinu po tom, čo stredoeurópsky čas prekročí prah druhého februárového dňa a chvíľku po tom, čo Idina Menzel, originálny hlas snehovej kráľovnej z rozprávky Frozen, odspieva Star-spangled banner (inými slovami americkú hymnu) vykopnú v arizonskom Glendale prvú loptu zápasu o SuperBowl XLIX. Získa ho jeden z dvoch najlepších tímov sezóny, ale aj posledných rokov. Seattle Seahawks, alebo New England Patriots. U nás sa o tom dozvieme z priameho prenosu na Sport 1 a Sport 2 HD. 

Súboj dynastií

V roku 1999 nahradil Bill Belichick neúspešného Peta Carolla ako tréner New England Patriots. Pats odvtedy vyhrali tri SuperBowly a dva prehrali (oba s New York Giants). Posledný však pred desiatimi rokmi, po sezóne 2004 na začiatku ďalšieho roka. Ak sa im podarí do rána získať štvrtý SuperBowl, bude ich pozícia najlepších neodškriepiteľná.

Za niečím podobným však prichádzajú do Glendale aj hráči Seattlu. Vyhrať dva tituly po sebe v ére platových stropov a zároveň potreby míňať neproporčné percentá rozpočtov na pár kľúčových hráčov tímu, tlačiacej na čo najväčšiu vyrovnanosť a nepredvídateľnosť, je obdivuhodné. Obhajoba by bola potvrdením prevahy, ktorú Seahawks majú nad zvyškom ligy.

Lepší SuperBowl by sa v aktuálnej sezóne nepodarilo nikomu vybaviť, ani keby mohol. Popri každoročných „zaujímavostiach“ ohľadom ceny za reklamný spot počas prenosu na NBC, či zostavy hudobných performerov počas prestávky je potrebné uvedomiť si, o čo sa vlastne bude hrať. V hre totiž nebude nič menšie, ako to, ktorý z dvoch účastníkov športovej zábavy bude označovaný ako dominantný tím nového tisícročia. 

Príliš veľa zaujímavých súbojov

Začneme od hlavy. Seattle vlastní Paul Allen, zakladateľ Microsoftu. New England Robert Kraft, papierový magnát. Obaja - samozrejme - podnikatelia, multimiliardári, filantropovia v Amerike slávneho mena. Okrem trénerského, ktorého význam ste si už prečítali, bude v noci hodno sledovať veľa ďalších, zaujímavých súbojov aj. či skôr najmä, aj na ihrisku. Možno až príliš.

Duel quarterbackov bude z nich asi najsledovanejším. Russell Wilson, rozohrávač Seattle prešiel ako zabudnutý výber v treťom kole draftu raketovo do základnej zostavy svojho tímu hneď v prvej sezóne a dnes nikto nepochybuje, že tímy, ktoré ho dvakrát prehliadli, urobili hlúpu chybu. Je presný, robí dobré rozhodnutia, pomáha si behom a je lídrom, ktorého rešpektuje celá kabína. Môže vyhrať druhý prsteň víťaza NFL vo svojej tretej sezóne. 

Tom Brady je skúsený veterán v helme Patriots. Má síce už 37 rokov, no vyzerá a hrá na 27. Vraj chodí spať každý večer o ôsmej, hoci má za ženu megaslávnu modelku Giselle Bundchen a s ňou dve deti. No neviem. Brady hral už v piatich SuperBowloch (3:2), štvrtý prsteň by z neho urobil hráča, o ktorom sa musí hovoriť v prvej vete diskusie o najlepších quartrbackoch všetkých čias. Má o čo hrať, je veľký rozdiel mať skóre účastí v najväčšom zápase 3:3, alebo 4:2. 

Obrana, ktorá už druhý rok po sebe priniesla Seattle do finále vs Útok, ktorý zabezpečil účasť New England je zas najočakávanejším súbojom formácií. V americkom futbale hrá 11 rôznych hráčov v útoku a 11 iných v obrane.  Unit obrancov Seahawks si hovorí Legion of boom, ich hra je založená na chodení po tenkom ľade dovoleného v rámci pravidiel hry. Sú fyzickí, často provokujú rozhodcov, aby hádzali žlté vlajky označujúce previnenie proti pravidlám pri takmer každom pokuse o prihrávku súpera. Vlasatý Richard Sherman je ich najväčšou hviezdou, safety Kam Chancellor možno najlepším hráčom. 

New England disponuje najkreatívnejším útokom ligy. Kombinácia génia trénera Belichicka a dokonalého exekútora Bradyho, spolu s takmer vojenským režimom vnútri klubu, keď hráči sú zvyknutí plniť aj tie najčudnejšie sa tváriace úlohy robí prípravu obrany na zápasy proti Patriots takmer nemožnou. Presvedčili sa o tom aj ich súperi v tohtoročnom playoff. Proti Baltimore hodil Brady prvú prihrávku dozadu Julianovi Edelmanovi, obyčajne receiver napriahol a hodil loptu dopredu na touchdown Dannymu Amendolovi. Nikto na svete v tom momente nič podobné nečakal. 

Ďalším očakávaným duelom je, ako si obrancovia Seahawks poradia s Robom Gronkowskim. Tight-end Patriots je neubrániteľný. Často vyzerá, akoby hral muž medzi chlapcami. Chlapci zo Seattlu ale tiež nie sú žiadne tintítka, tak napriek tomu, že niet pochýb, že ho Brady prihrávkami bude hľadať a nachádzať, kľúčové bude, či sa mu to bude dariť aj v endzóne. Ak Gronkowskiho neubránia, výhoda bude na strane Pats. 

Obrana New England bola zas v sezóne náchylná prepúšťať bežcov, ktorí chytali prihrávky ešte za úrovňou line of scrimmage (pomyselná čiara, na ktorej leží lopta pri rozohratí). Práve tento spôsob hry vyhovuje Seattlu, keďže Wilson loptu hádže Marshawnovi Lynchovi. Chlapík s pohnutou minulosťou a svojským vystupovaním - snažím sa byť diplomatický, ako najlepšie viem - sa dokáže prebiť cez jedného, či troch protivníkov a útekmi za obranu získavať kľúčové yardy. 

Bude to súboj stratégií, exekúcie, možno šťastia. Pred zápasom sa zdá, že by to mohol byť jeden z najkvalitnejších zápasov o SuperBowl odkedy si ich památám, čiže od roku 1998. 

Ako tipovať

SuperBowl XLIX (49, ak sa vám nechce počítať po rímsky) nemá favorita. Ani niekoľko hodín pred výkopom neviem, na koho položím posledné euríčko sezóny. Podľa kurzov sú miernučko zvýhodnení Patriots. Kurzy na výhru v riadnom hracom čase sú 2,00 - 1,95. Na remízu 11,00. Naozaj neviem, ako by som poradil. 

Over/under je nastavené celkom vysoko. Niekde okolo 47 bodov. Ak súhlasíte, odporúčam veriť Pod pri 46,5, dostanete najlepší kurz. Seattle má naozaj skvelú obranu a v útoku im obyčajne stačí 21 - 24 bodov na výhru. New England zas lepšie obrany potrápili a udržali okolo dvadsiatky. Neverím, že to bude SuperBowl, ktorý zlomí rekord v počte bodov. Skôr vidím zápas, ktorý bude napínavý až do konca a pričasto sa touchdownových osláv nedočkáme. 

Handicap môžete tipovať aj u nás viacerými spôsobmi. Ak veríte New England, kurz 1,48 zaručí výhru, aj keď prehrajú tesne o dva body (hendikep 0:3). Naopak, ak obhajcom zo Seattle, kurz 1,5 poteší aj keď budete smutní po ich prehre o dva body. 

Netradičné príležitosti

SuperBowl v Amerike je aj príležitosťou tipovať úplné šialenosti. Desať kurióznych som pre vás našiel. 

Koľko sekúnd bude Idina Menzel spievať hymnu pred zápasom - Over/under je 122,5 sekúnd
 
Akú mikinu bude mať Bill Belichick. Tipovať sa dá farba aj dĺžka rukávov.
 
Kto si častejšie chytí rozkrok - Katy Perry počas prestávkového vystúpenia, alebo Marshawn Lynch, ktorý to robí, keď skóruje touchdown
 
Koľko miliónov divákov v USA bude sledovať priamy prenos - Over/under je 113 miliónov
 
Kto vyhrá hod mincou pred zápasom
 
Či vyhrá ten, čo vyhral hod mincou aj v zápase
 
Podarí sa skórovať pomocou safety? (Najmenej pravdepodobný spôsob získania bodov, no v posledných troch SuperBowloch sa podarilo). Kurz je 5,00.
 
Over/under na číslo hráča, ktorý skóruje prvý touchdown (29,5)
 
Či bude mať Tom Brady viac prihrávok na touchdown, ako dá Arsenal gólov Aston Ville. 
 
Komu poďakuje MVP zápasu ako prvému (Rodina, Spoluhráči, Tréner/Majiteľ, Mesto/Fanúšikovia, Boh, Nikto zo zoznamu)

Môj tip

Ak toto nie je môj prvý článok o NFL ktorý čítate, dobre viete, ktorý tím NFL je mojím vyvoleným. New York Jets, úhlavní rivali New England Patriots. Preto dnes nemôžem inak - musím držať palce Seattlu. Bude to ale vyrovnaný, vynikajúci zápas. 

Seattle Seahawks 21 - New England Patriots 17
 
MVP: Kam Chancellor, obranca Seahawks.

 

Zdroj: takurcitee.sk

01 - Modified: 2007-03-04 19:39:00 - Feat.: 0 - Title: V Novákoch nebolo podľa Kašického všetko v poriadku
01 - Modified: 2024-02-15 07:57:11 - Feat.: - Title: Streľba na oslavách triumfu v Super Bowle má jednu obeť a 21 zranených 02 - Modified: 2024-02-14 22:44:29 - Feat.: - Title: Oslavy víťazov Super Bowlu prerušila streľba, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-02-12 08:51:01 - Feat.: - Title: Z Deadpoola je v prvých záberoch z pokračovania Marvel Jesus. Pozri si všetky trailery, ktoré mali premiéru počas Super Bowlu 04 - Modified: 2024-02-12 05:53:36 - Feat.: - Title: Super Bowl rozhodlo predĺženie. Kansas zdolal San Franciso a obhájil titul 05 - Modified: 2024-02-12 05:46:24 - Feat.: - Title: Super Bowl 2024: Taylor Swift stihla priletieť z Tokia, aby naživo videla výhru Kelceho tímu. Žiadosť o ruku sa však nekonala
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 17:07