StoryEditor

Šéf Slovnaftu je krok od novej arény

10.12.2015, 23:00
Prestavba štadióna v Dunajskej Strede sa začne v marci, potvrdil pre HN väčšinový akcionár klubu Oszkár Világi.

Slovenský futbal sa už o pár mesiacov dočká začiatku výstavby ďalšieho štadióna s kapacitou nad 10-tisíc miest. Na informačnom portáli rezortu životného prostredia bol zverejnený detailný 115-stranový zámer prestavby arény v Dunajskej Strede. Za projektom v odhadovanej výške 12,5 milióna eur stojí väčšinový akcionár futbalového klubu FC DAC 1904 a zároveň predseda Predstavenstva spoločnosti Slovnaft Oszkár Világi. Pre náš denník potvrdil, že ťažisko najdôležitejších prác výstavby by sa malo začať už v marci 2016.„Dokument predložený ministerstvu školstva je nevyhnutnou súčasťou celého procesu výstavby nového štadióna,“ uviedol Oszkár Világi.

Stavba na tri etapy

Zaujímavosťou je, že podľa projektov sa poloha súčasného štadióna otočí o 90 stupňov a samotná výstavba bude prebiehať v plnej prevádzke. To znamená, že mužstvo sa nebude musieť presťahovať do iného mesta a všetky domáce zápasy odohrá na vlastnom trávniku. „Termín ukončenia prác na prvej etape je koniec augusta 2016. Výsledkom budú nové tribúny s kapacitou pre 6-tisíc fanúšikov,“ hovorí Világi, ktorý prevzal futbalový klub DAC v apríli minulého roka po kontroverznom rakúskom podnikateľovi s iránskymi koreňmi Khashayarovi Mohsenim. Prestavba arény je rozdelená do troch etáp. V priebehu roka 2018 by sa tak priaznivci mohli dočkať nového stánku, ktorý bude mať po dokončení kapacitu 13200 miest. Po prípadnom vybudovaní Národného futbalového štadióna a trnavskej City Areny by mal byť tretím najväčším na Slovensku. Na investícii sa sumou 2,4 milióna eur podieľa aj štát. DAC je totiž súčasťou projektu modernizácie a výstavby štadiónov, na ktorý bolo vyčlenených 45 miliónov eur a zlepšenia sa vďaka nemu dočká 21 arén po celom Slovensku. Zvyšnú časť investície štadióna DAC, čiže zhruba desať miliónov eur, zaplatí pravdepodobne samotný šéf klubu Világi. „Vlastnícka štruktúra je jasná, nepočítam, že sa objaví nejaký superhrdina, ktorý uhradí stavebníkom faktúry,“ konštatuje väčšinový akcionár klubu. Časť bude financovaná po dohode s mestom formou pôžičky.

Trnava je príkladom

Futbalový tím z Dunajskej Stredy patrí napriek starému štadiónu k najnavštevovanejším klubom na Slovensku. S priemerným počtom vyše 4-tisíc divákov mu v tejto sezóne patrí v sledovanosti druhé miesto. „My máme hneď za Trnavou najvyššiu návštevnosť, pričom v porovnaní s minulým rokom vzrástla o tisíc divákov. Dunajská Streda a celé okolie žije futbalom, preto si zaslúžime nový štadión,“ uviedol Világi. Práve ohromné počty divákov v Trnave po otvorení nového štadióna sú pre šéfa Slovnaftu jasným signálom, že zápasy najvyššej súťaže majú omnoho väčší potenciál, ako by sa mohlo zdať. Okrem vyššieho počtu ľudí verí, že krajší štadión pomôže aj k lepším výkonom mužstva a tým aj k lepšej reprezentácii mesta či Slovenska v prípade účasti v európskych pohárových súťažiach. Súčasťou novej FC DAC 1904 Arény má byť takmer päťsto parkovacích miest, bistro, klubový fanshop či reštaurácia otvorená nielen počas samotných futbalových zápasov.

Nové štadióny na Slovensku v skratke

Národný futbalový štadión – Bratislava

– Jeho postavenie je v pláne už od roku 2006. V súčasnosti už prebieha tender na staviteľa arény, pričom cena za jeho zhotovenie je 45 miliónov eur bez DPH. Nešportovú časť projektu NFŠ má mať pod dohľadom ministerstvo školstva, komerčnú zastrešuje podnikateľ Ivan Kmotrík.

City Arena – Štadión Antona Malatinského

– Najväčší a najmodernejší štadión v súčasnosti. Bol slávnostne otvorený v auguste tohto roka a stál približne 29 miliónov eur, pričom 13 miliónmi naň prispel štát cez projekt futbalového zväzu. Pojme 19200 fanúšikov – nedávny duel so Slovanom videlo vyše 15-tisíc ľudí.

FC DAC 1904 Arena

– Po plánovanom dokončení v roku 2018 bude mať kapacitu vyše 13-tisíc miest a bude tak tretím najväčším futbalovým stánkom na Slovensku (v prípade, ak sa postaví NFŠ v Bratislave). Jeho výstavba by mala odštartovať už v marci budúceho roka.

Štadión MŠK Žilina

– Jeho prestavba a modernizácia sa začali ešte v roku 2002 a trvali bezmála osem rokov. Uskutočnili sa zväčša vďaka úspechom klubu a jeho účasti v pohárovej Európe aj v skupinovej fáze Ligy majstrov. V súčasnosti sa naň zmestí 11300 fanúšikov.

ŠtadiónASTrenčín

– Nový stánok aktuálne najlepšieho klubu na Slovensku sa má začať stavať v priebehu budúceho roka. S kapacitou do 11-tisíc miest sa tak zaradí do top 5 najväčších štadiónov v krajine. Projekt okrem dotácie od štátu finančne podporí aj majiteľ klubu Tschen La Ling.

01 - Modified: 2007-12-04 19:43:06 - Feat.: 0 - Title: Koalícia má dôveru. Nie však jednotu
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:37