StoryEditor

Ďalšie vyrovnané finále Ligy Majstrov. Víťazstvo a treble získali Katalánci

06.06.2015, 23:16
Autor:
TASRTASR
Víťazmi Ligy majstrov 2014/2015 sa stali futbalisti FC Barcelona, ktorí v sobotňajšom finále zdolali Juventus Turín 3:1.

Skóre stretnutia na vypredanom Olympijskom štadióne v Berlíne otvoril už v 4. minúte chorvátsky stredopoliar Ivan Rakitič po rýchlej kombinačnej akcii španielskeho favorita. Taliansky tím vyrovnal v 55. minúte, keď sa presadil jeho "žolík" vo vyraďovacej fáze - španielsky útočník Alvaro Morata. Rozhodujúci moment sa udial v 68. minúte, gólovou pečaťou sa pod neho podpísal uruguajský kanonier Luis Suarez. V nadstavenom čase ešte prikrášlil skóre Neymar.

Barcelona pridá do vitríny piatu "ušatú trofej", predtým vyhrala Ligu majstrov v rokoch 1992, 2006, 2009, 2011. Týmto počtom sa zaradila po bok Bayernu Mníchov a FC Liverpool. Najúspešnejším tímom v histórii európskeho pohára číslo jeden je jeho desaťnásobný držiteľ Real Madrid, ktorý tento rok ako obhajca stroskotal v semifinále na Juventuse.

V skončenej sezóne získali zverenci trénera Luisa Enriqueho prestížny treble, keď na domácej scéne ovládli dianie v Primera division a triumfovali aj vo finále španielskeho Kráľovského pohára. V doterajšej histórii sa to podarilo iba sedmičke klubov, Barcelone už druhýkrát.

Rozlúčku s katalánskym gigantom absolvoval jeho špílmacher Xavi Hernandez, ktorý v lete odíde do katarského Al-Saddu. Za 17 rokov v Barcelone získal s klubom 25 trofejí a odohral celkovo 767 stretnutí. Berlínske finále bolo už jeho 151. zápasom v súťaži, čím sa v štatistikách odpútal na prvom mieste od brankára Realu Madrid Ikera Casillasa. Xavi naskočil do hry v 78. minúte namiesto Andresa Iniestu a dohral s kapitánskou páskou na rukáve.

finále Ligy majstrov 2014/2015:

Juventus Turín - FC Barcelona 1:3 (0:1)

Góly: 55. Morata - 4. Rakitič, 68. Suarez, 90.+7 Neymar. Rozhodovali: Çakir - Duran, Ongun (všetci Tur.), ŽK: Vidal, Pogba - Suarez, 70.500 divákov.

zostavy a striedania:

Juventus Turín: Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra (89. Coman) - Marchisio, Pirlo, Pogba - Vidal (79. Pereyra) - Tevez, Morata (85. Llorente)

FC Barcelona: Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitič (90.+1 Mathieu), Busquets, Iniesta (78. Xavi) - Messi, Suarez (90.+6 Pedro), Neymar

Mužstvá nastúpili v očakávaných zostavách. Barcelona v tradičnej skladbe, vpredu s hrozivou ofenzívnou trojúderkou Messi, Suarez, Neymar, ktorá v tejto sezóne nastrieľala úctyhodných 122 gólov. Tréner Turínčanov Allegri musel improvizovať, keď namiesto zraneného stopéra Chielliniho zaradil len nedávno uzdraveného Barzagliho po bok Bonucciho. O ofenzívu "starej dámy" sa starali Vidal, Tevez a Morata.

Juventus vyrukoval s vysokým napádaním, dôsledkom ktorého sa v úvodných desiatkach sekúnd zrodili dve nečakané chyby Mascherana. V prvom prípade však Tevez vystrelil zo strednej vzdialenosti veľmi nepresne, v druhom Taliani vybojovali po zaváhaní argentínskeho stopéra len roh.

Zato hneď prvá vážna návšteva Barcelony na súperovej polovici priniesla bleskový gól veľkého finále. Padol po rýchlej kombinačnej akcii, keď Messi preniesol ťažisko hry naľavo na Albu a lopta ďalej po linke Neymar - Iniesta putovala ako na podnose k Rakitičovi, ktorý zblízka nemal problém prekonať Buffona - 0:1. Obrancovia Juventusu pôsobili ako štatisti a len sa bezmocne prizerali schopnostiam ofenzívnych hviezd "Barcy". V 8. minúte mohol odčiniť svoj nedôrazný prístup pred prvým gólom Vidal, situáciu v prečíslení však vyriešil zbrklo a nepresne. Finále pokračovalo v rýchlom tempe ďalšou akciou Barcelony. Obrana Juventusu znova dopriala až príliš veľa priestoru na manévrovanie pre Neymara, ktorý si naviedol loptu pred hranicu šestnástky a tesne minul bránu. V 13. minúte zasa horelo pred bránou Juve. Vyznamenať sa musel Buffon, ktorý v protipohybe reflexívnym zákrokom ľavou rukou nedoprial gólovú radosť Alvesovi.

Sympatická na hre Juventusu bola snaha "nezaparkovať autobus" pred vlastnou šestnástkou. Hráči talianskeho majstra sa snažili vyrážať dopredu vo veľkom počte pri brejkových situáciách, do vyložených šancí sa však nedostali. Naopak, bola to Barcelona, ktorá mohla po nevýraznejšej približne štvrťhodinovej pasáži pridať druhý gól. V 39. minúte stopéri Juventusu veľkoryso ustupovali pred Suarezom a lopta po jeho rafinovanej strele o centimetre minula pravú žrď Buffonovej brány. Tesne pred odchodom do šatní nepotrestali Messi a spol. zaváhanie Buffona.

V 48. minúte sa po rohu Juventusu zrodil rýchly brejk piatich proti trom na opačnej strane ihriska, Suareza však parádne vychytal Buffon a z nádejnej akcie tak favorit vyťažil len roh. Juventus sa otriasol a vzhľadom na priebeh zápasu prekvapujúco udrel. Po prihrávke Lichtsteinera ešte Tevez neprekonal Ter Stegena, dorážka do odkrytej brány však pre pozične zorientovaného Moratu nebola veľkým problémom - 1:1. Vyrovnanie prišlo vo fáze, keď Barcelona začala zvýrazňovať jej klasickú strojovú hru s dominantným držaním lopty.

Chystala sa kontrolovať vedenie, Moratov zásah však zmenil črtajúci sa scenár finále. Juventus ožil a v ďalších minútach mali dve slušné šance Tevez a Pogba. V 67. minúte sa druhý menovaný domáhal jedenástky po súboji s Alvesom, rozhodcova píšťalka však zostala nemá. Po silnej 10-minútovej fáze Juventusu vzal zodpovednosť na svoje plecia ten najpovolanejší - Messi - a po jeho akcii Barcelona opäť viedla - 1:2.

Argentínčan síce Buffona neprekonal, ale mal leví podiel na góle, keďže odrazenú loptu po jeho strele upratal do siete juhoamerický kolega z útoku Suarez - 1:2. O tri minúty mal Neymar obrovskú smolu, keď mohol de facto rozhodnúť o víťazovi, pri hlavičkovaní z malého vápna si však nechcene trafil do ruky a od nej putovala lopta za čiaru, gól dosiahnutý hornou končatinou správne neplatil. V závere si "Blaugranas" ustrážili víťazstvo, ktoré ešte lahôdkovo prikrášlil Neymar - 1:3.

Xavi Hernandez je novým rekordérom Ligy majstrov. V nedeľňajšom finále v Berlíne odohral v drese FC Barcelona pri svojej víťaznej rozlúčke s katalánskym gigantom už svoj 151. zápas v najprestížnejšej súťaži, čim sa dostal pred brankára Realu Madrid Ikera Casillasa (150) na čelo historických tabuliek.

Xavi naskočil do hry v 78. minúte namiesto Andresa Iniestu a dohral s kapitánskou páskou na rukáve. Stratég zo stredu poľa za 17 rokov v Barcelone získal s klubom 25 trofejí a odohral celkovo 767 stretnutí. V lete odíde 35-ročný španielsky reprezentant do katarského Al-Saddu.

Najviac zápasov v Lige majstrov (zdroj: DPA):

151 - Xavi (FC Barcelona)

150 - Iker Casillas (Real Madrid)

142 - Raúl (Real Madrid, FC Schalke 04)

141 - Ryan Giggs (Manchester United)

125 - Clarence Seedorf (Ajax Amsterdam, Real Madrid, AC Miláno)

124 - Paul Scholes (Manchester United)

120 - Roberto Carlos (Real Madrid, Fenerbahçe Istanbul)

115 - Cristiano Ronaldo (Manchester United, Real Madrid)

115 - Carles Puyol (FC Barcelona)

112 - Thierry Henry (AS Monaco FC, FC Barcelona, FC Arsenal)

01 - Modified: 2007-06-19 13:27:00 - Feat.: 0 - Title: Magneti Marelli bude ďalším investorom v Kechneci
01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-02-01 14:51:09 - Feat.: - Title: V Barcelone a okolí vyhlásili pre nedostatok vody núdzový stav 03 - Modified: 2024-01-29 15:52:54 - Feat.: - Title: Kríza v Červenom mori spôsobuje v barcelonskom prístave až dvojtýždňové meškania 04 - Modified: 2024-01-15 13:46:40 - Feat.: - Title: Nechajte si milióny, odchádzame! Hviezdy už pochopili, ako to chodí v Saudskej Arábii 05 - Modified: 2023-09-11 21:42:32 - Feat.: - Title: V Barcelone sa zišli desaťtísíce podporovateľov nezávislosti Katalánska
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 14:57