StoryEditor

Zo šiestej ligy do druhej. Slovák zaujal slávny anglický klub

04.01.2016, 23:00
Brankár Henrich Ravas sa dočkal prvej profesionálnej zmluvy. V osemnástich sa stal hráčom druholigového Derby County.

Do kolísky futbalu odchádzal talentovaný gólman Henrich Ravas ako šestnásťročný z Myjavy. Mal jasný cieľ – podpísať prvú profesionálnu zmluvu s niektorým z anglických klubov. Trénoval v mládežníckej akadémii tímu Peterborough, no na prvú polovicu sezóny bol zapožičaný do tímu zo šiestej ligy Boston United.

A práve v ňom sa uchytil, pravidelne nastupoval do brány a nadchol aj skautov dvojnásobného anglického majstra Derby County. Včera sa stal 18-ročný Ravas definitívne hráčom „baranov“ – ako znie prezývka tohto klubu.

Do platnosti totiž vstúpila zmluva na 2,5 roka. „Je to veľmi dôležitý deň mojej kariéry a splnenie si prvého anglického sna – získať profesionálnu zmluvu. Ďalším je vybojovať si miesto v prvom mužstve,“ povedal pre HN Ravas, ktorého sme zastihli už v novom pôsobisku krátko pred dopoludňajším tréningom.

Upútal výškou aj výkonmi

Čím upútal Ravas až tak, že sa v rámci anglických súťaží posunul zo šiestej ligy až do druhej?„Dva mesiace ho chodili zástupcovia Derby sledovať, videli ho asi v desiatich zápasoch.

Asi ich zaujal výkonmi – je mladý, má vysokú a robustnú postavu a odchytal aj nejaké zápasy v reprezentácii Slovenska do 19 rokov,“ zhrnul možné dôvody prestupu pre HN jeho otec Henrich Ravas starší, ktorý je starostom obce Rybky na Záhorí.

Zaujímavosťou je, že Ravas bol doteraz v Anglicku vedený ako hráč bez zmluvy – mal len tzv. školský kontrakt, ktorý mu umožňoval pôsobenie v mládežníckej akadémii. No len čo sa zástupcovia jeho dovtedajšieho klubu z Peterborough dozvedeli o záujme Derby, ponúkli mu ešte pred odchodom profesionálnu zmluvu.

Chceli mu ju narýchlo dať, aby ho v prípade prestupu ešte dokázali speňažiť. No Heňo ju nepodpísal, navyše už boli podmienky a všetky veci okolo príchodu do Derby County dohodnuté,“ vysvetľuje Ravas starší.

Podľa neho nebol jeho syn veľký brankársky talent, ale úsilie v tréningu, poctivosť a zodpovednosť ho dostali zatiaľ tam, kde je. „Až najbližšie mesiace ukážu, či sa dokáže posunúť ešte vyššie, alebo bude Derby County konečná zastávka,“ hovorí otec mladého gólmana.

Snívajú o Premier League

Derby County je momentálne na druhom mieste v druhej lige, zabezpečujúcom postup do najbohatšej súťaže sveta Premier League. „V klube cítiť odhodlanie a túžbu splniť prvoradý cieľ, a to postúpiť medzi anglickú elitu. Derby sa chce vrátiť tam, kde v minulosti pôsobil,“ hovorí odchovanec senického futbalu.

Derby County odohral za posledné dve desaťročia v Premier League sedem sezón, no na návrat do najvyššej súťaže čaká dlhých deväť rokov. K vytúženému cieľu ich má doviesť aj zvučné meno na trénerskej lavičke.

Je ním anglický kouč Paul Clement, ktorý bol v minulosti súčasťou trénerských tímov v Chelsea, Paris St. Germain a naposledy aj v Reale Madrid. „Syn si výrazne v kariére polepšil, získal ho ambiciózny klub a ak sa mu bude dariť, môže jeho kariéra nabrať veľmi dobrý smer,“ dodal otec.

Ravas bude v najbližších týždňoch pôsobiť ešte v mládežníckom výbere Derby County do 21 rokov s tým, že bude čakať na príležitosť v prvom mužstve. Aktuálnou jednotkou medzi žrďami v Derby je 30-ročný Scott Carson, ktorý v dresoch Liverpoolu, Aston Villy a West Bromwich Albion odchytal v Premier League vyše sto zápasov.

 

01 - Modified: 2007-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Telekom má zaplatiť 525,8 milióna
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 07:06