StoryEditor

Štyri dni pred výkopom: V Brazílii zúria štrajky a zápchy

08.06.2014, 11:09

Necelý týždeň pred začiatkom futbalového šampionátu sa situácia v Brazílii nezlepšuje. Vo veľkých mestách sa demonštruje a pouličné nepokoje sa tak dajú očakávať aj počas majstrovstiev. V Sao Paule polícia proti demonštrantom zakročila aj slzným plynom, omračujúcimi granátmi a obuškami.

Vojna v uliciach
Radnica v Sao Paule momentálne hasí štrajk zamestnancov mestskej hromadnej dopravy. Svoju nespokojnosť s nízkymi platmi dávajú najavo práve v čase, keď sa do mesta valia davy futbalových fanúšikov. Väčšina z nich vyzerá dátum 12. júna, kedy na miestnom štadióne Itaquerao začne zápas domácich proti Chorvátom. 

Vedenie veľkomesta však zvierajú obavy, že sa fanúšikovia na štadión nedostanú, informoval server The Guardian. Ešte v piatok ráno bola tretina staníc metra v najväčšom brazílskom meste uzatvorená a siahodlhé kolóny spôsobili dopravný kolaps. V rannej špičke dosiahli zápchy celkovej dĺžky 250 kilometrov, opísal server BBC. 

Štrajkujúci požadujú navýšenie platov minimálne o 12 percent. Vedenie mesta s tým nesúhlasí a ponúka nárast maximálne o 8,7 percenta. Doterajšie vyjednávania stroskotala a štrajk pokračuje. Štrajkujúci pritom už skôr ustúpili z pôvodne požadovaných 16,5 percenta. 

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA Sepp Blatter aj napriek tomu zachováva optimizmus. "Akonáhle šampionát prepukne, nálada sa podľa mňa zlepší," nechal sa podľa BBC počuť prvý muž futbalu. FIFA je podľa neho o úspechu svetového majstrovstvá presvedčená.

Štrajky sú v Brazílii na dennom poriadku

Početné štrajky zažíva nielen Sao Paulo. Pouličným protestom už dlhšiu dobu čelí celá Brazília. Jej obyvatelia kritizujú okrem iného aj predraženú organizáciu futbalových majstrovstiev, ktoré Brazíliu stálo 14 miliárd dolárov. Ďalšie miliardy zhltnú olympijské hry, ktoré sa uskutočnia v roku 2016 v Rio de Janeiro.

Protesty sprevádzali dokonca aj prípravy brazílskych futbalistov, ktorí sú v Brazílii za normálnych okolností zbožňovaní. Tímový autobus v Rio de Janeiro na konci mája obklopilo niekoľko stoviek ľudí, ktorí prihováral za zlepšenie podmienok v školstve. 

Návšteva Brazílie vykoľajila aj libereckého manažéra Jána Nezmara, ktorý v krajine nedávno absolvoval stáž. "Nemám z toho dobrý pocit. Futbal v Brazílii je očarujúca vec, ale nemôže zakryť obrovské problémy, ktoré krajinu trápia," popísal pre iDNES.cz Nezmar. 

Situáciu máme pod kontrolou, tvrdí brazílska vláda

Brazílska vláda preto čelí obrovskému tlaku. "Všade na svete je to tak, že sa tieto veľké inžinierske projekty vždy vyriešia na poslednú chvíľu a situácia sa upokojí," upokojovala médiá prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová. V priebehu turnaja budú podľa nej demonštrácie zakázané. 

Prezidentka je napriek tomu v napätí. Okrem nepokojov v priebehu šampionátu sa musia obávať aj prípadného neúspechu brazílskych futbalistov. Ten môže u fanúšikov uvoľniť ventil spoločenskej frustrácie. A to Rouseffová, ktorá bude v októbri obhajovať prezidentský post, nemôže potrebovať. 

Vláda preto nič nepodceňuje a nachystala mohutné bezpečnostné opatrenia. Do ulíc povolá na 13 tisíc vojakov, vzdušný priestor má chrániť 77 lietadiel. Okrem bezpečnostná situácia ale panujú aj vážne pochybnosti, že Brazílčania stihnú nachystať všetku potrebnú infraštruktúru. Na začiatku júna FIFA skonštatovala, že tri štadióny stále nie sú pripravené.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2006-06-18 16:36:10 - Feat.: 0 - Title: Vítěz slovenských voleb řeší hádanku možných koalic
01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 00:27