StoryEditor

Veronika Velez-Zuzulová tromfla všetky hviezdy. Má lyžiarsky jackpot

13.01.2016, 23:00
Naša lyžiarka získala najvyššiu odmenu vo Svetovom pohári. Triumf vo Flachau jej priniesol takmer 69-tisíc eur.

Ani superhviezda svetového lyžovania Američanka Lindsey Vonnová, ani aktuálna líderka celkového poradia slalomu Frida Hansdotterová zo Švédska nezískajú v tejto sezóne takú vysokú odmenu, akú si vybojovala naša Veronika Velez-Zuzulová.

Utorňajší slalom v rakúskom Flachau, na ktorom 31-ročná Slovenka dominovala, bol totiž podľa zistenia HN najlukratívnejším podujatím tejto sezóny. Kým na ostatných súťažiach Svetového pohára ide na odmeny vo väčšine prípadov povinných 110-tisíc švajčiarskych frankov, vo Flachau bola táto suma bezmála 182-tisíc. Velez-Zuzulová si tak vyjazdila najvyššiu odmenu v doterajšej kariére, v prepočte takmer 69-tisíc eur pred zdanením. „Organizátor si po dohode so sponzormi každú sezónu zvolí jedno podujatie, ktoré bude lukratívnejšie ako ostatné. Tentoraz to bolo vo Flachau,“ uviedol pre HN manažér našej lyžiarky Róbert Magát.

Odmeny sú mimo rozpočtu

Vďaka víťazstvu v štedro dotovaných pretekoch vo Flachau sa Velez-Zuzulová v rebríčku najlepšie zarábajúcich lyžiarok tohto ročníka posunula z dvanástej už na štvrtú priečku. V piatich pretekoch sezóny si prišla na 111-tisíc švajčiarskych frankov.

„Tieto peniaze sú však mimo rozpočtu. Používajú sa aj na vytvorenie určitej rezervy a sociálne zabezpečenie do budúcnosti,“ hovorí Magát. Ako príklad uviedol, že vlani musela rodáčka z Bratislavy podstúpiť operácie, na ktoré sa nevzťahovalo poistenie uzatvorené s bývalým vedením lyžiarskeho zväzu. A tak musela zo svojho zaplatiť takmer 30-tisíc eur. „Navyše, nemá žiadne dôchodkové zabezpečenie a keď skončí s lyžovaním, ostane na podpore, ktorej minimum je na úrovni 60 eur mesačne. Ak chce normálne žiť, musí si vytvoriť rezervu,“ uviedol manažér tretej najlepšej slalomárky podľa priebežného hodnotenia Svetového pohára.

Takže bez ohľadu na to, akú sumu si na podujatiach Velez-Zuzulová vyjadzí, rozpočet jej plnia najmä zmluvy s reklamnými partnermi. Samotná lyžiarka po víťazstve vo Flachau nezabudla spomenúť aj obetavosť rodičov. „Zahraniční novinári sa ma pýtali, ako je možné, že dievča z Bratislavy bez vysokých hôr dokáže takéto veci. Tak som im odpovedala, že vďaka bláznivým rodičom. A môj otec tomu obetoval naozaj všetko,“ uviedla pre agentúru TASR.

Lyžiarska veľmoc

Vďaka víťazstvu Velez-Zuzulovej a šiestemu miestu ďalšej lyžiarky spod Tatier, Petry Vlhovej, sa potvrdilo, že Slovensko je v tejto sezóne jednou zo slalomárskych veľmocí. Naše reprezentantky obsadili pódiové umiestnenie v piatich zo šiestich doterajších pretekov.

V hodnotení celkového poradia slalomu vo Svetovom pohári má len Slovensko a Švédsko dve zástupkyne. A taktiež v prvej sedmičke, ktorá je dôležitá na získanie štartovacieho čísla – čím nižšie je, tým výhodnejšie podmienky na zasneženom svahu pred súperkami máte. Tak Vlhová, ako aj Velez-Zuzulová budú chcieť nadviazať na fantastické výsledky už v zajtrajších pretekoch, ktoré sa opäť uskutočnia na svahu v rakúskom Flachau. „Slovenky si trochu oddýchli, dnes dačo potrénujú a v piatok sa ide na to,“ odkázala pred piatkovým slalomom Velez-Zuzulová.

01 - Modified: 2008-01-07 17:24:37 - Feat.: 0 - Title: Slovensko leží pod ľadom
01 - Modified: 2022-03-20 11:15:42 - Feat.: - Title: Vlhová sa dostala na stupne víťazov. Sezónu ukončila tretím miestom 02 - Modified: 2022-03-17 09:05:57 - Feat.: - Title: Vlhová neobháji veľký glóbus. V super-G skončila až sedemnásta 03 - Modified: 2022-03-16 10:59:13 - Feat.: - Title: Vlhovej šance na celkový triumf vo Svetovom pohári sa znížili, Shiffrinová vyhrala zjazd 04 - Modified: 2022-03-11 17:45:45 - Feat.: - Title: Vlhová zvíťazila v obrovskom slalome v Are. Znížila manko na Shiffrinovú 05 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 19:09