StoryEditor

Som na seba hrdá, povedala po víťazstve vo Fed Cupe Schmiedlová

07.02.2015, 18:30
Autor:
TASRTASR

Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s domácim Holandskom nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Paula Haarhuisa sa na antuke v Apeldoorne postarala holandská dvojka Arantxa Rusová, ktorá prvýkrát v kariére zdolala slovenskú jednotku Magdalénu Rybárikovú v dvoch setoch 6:3, 6:4. V úvodnej dvojhre si Anna Karolína Schmiedlová pri singlovej fedcupovej premiére poradila s holandskou jednotkou Kiki Bertensovou za 1:45 h v dvoch setoch 6:2, 7:5.

Nedeľňajší program otvorí o 12.00 súboj tímových jednotiek Bertensovej a Rybárikovej, po nich sa dostanú na kurt Rusová s Annou Karolínou Schmiedlovou. Do záverečnej štvorhry nominoval Haarhuis pár Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková, slovenský kapitán Matej Lipták predbežne nahlásil tandem Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová. Slovenkám chýbajú štvrťfinalistka Australian Open Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová i Jana Čepelová.

Schmiedlovej skvele vyšiel úvod zápasu s Bertensovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 5:0. Zverenka trénera Milana Martinca ťažila z dobrého pohybu po dvorci, bola trpezlivejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary. Bertensová pôsobila ťažkopádnym dojmom, robila veľa nevynútených chýb. V ďalších minútach síce odvrátila hrozbu "kanára" a znížila na 2:5, no Schmiedlová po brejku v ôsmom geme získala prvý set vo svoj prospech.

Dvadsaťročná Slovenka hrala dobre takticky, dokázala Bertensovú rozbehať a v druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:1. Holanďanka však v ďalších minútach aj za výdatnej podpory zaplneného hľadiska pridala na agresivite, začala súkať winnery a podarilo sa jej vyrovnať na 5:5. Schmiedlová ale napokon dotiahla zápas do úspešného konca. V dvanástom geme premenila pri podaní súperky po vítaznom bekhendovom obhodení v poradí druhý mečbal a odplatila Bertensovej vlaňajšiu prehru z turnaja WTA v Hongkongu. Pre holandskú hráčku je to vôbec prvý neúspešný singlový zápas v Pohári federácie, doposiaľ mala bilanciu 8:0.

Schmiedlová mala po prvom fedcupovom víťazstve v kariére veľkú radosť. "Veľmi sa teším, že sa mi podarilo vybojovať pre Slovensko úvodný bod. Bol to predsa len môj prvý fedcupový zápas, v ktorom o niečo išlo. Nevedela som, čo od toho čakať, bola som nervózna. Mala som to našťastie od začiatku pod kontrolou, k čomu mi dopomohla aj súperka početnými chybami. V druhom sete to bolo ťažšie. Bertensová sa zlepšila, za stavu 5:5 prišli nervy, no som hrdá na seba, ako som to zvládla. Vyhrala som zápas svojou dobrou hrou. Je to jeden z mojich najcennejších triumfov v kariére, ešte nikdy som nehrala za svoju krajinu v takomto dôležitom zápase. Na antuke som sa cítila komfortne a oveľa lepšie, ako vlani na harde v Hongkongu, kde som s ňou prehrala," povedala pre TASR zverenka trénera Milana Martinca, ktorá si pochvaľovala atmosféru v hľadisku. "Trochu som sa obávala, že Holanďania budú príliš hluční, no bolo to super. Skupinku našich fanúšikov bolo dokonca miestami počuť viac ako domácich."

Bertensová zložila Schmiedlovej kompliment. "Podala výborný výkon a ak bude hrať takto v každom zápase, môže byť vo svetovom rebríčku veľmi vysoko. V dôležitých momentoch vytasila zo svojho arzenálu skvelé údery, mala výbornú obranu. Mne tento rok prvé sety vôbec nevychádzajú. Neviem, čím to je, ale už pri rozohrávke sa začnem potiť a necítim sa vo svojej koži. Teší ma, že v druhom sete sa mi podarilo vyrovnať na 5:5, hladká prehra by bola veľmi bolestná."

Rusová prehrala s Rybárikovou na tráve i na harde, na holandskej antuke však mala od začiatku navrch. Vo štvrtom geme po úspešnom obhodení prelomila súperkino podanie a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 4:1, ktorý pretavila v zisk prvého setu. V druhom dejstve Rusová hneď na úvod Slovenku brejkla a v treťom geme viedla 40:15. Rybáriková si podržala servis a v ďalších minútach vyrovnala na 3:3, v siedmej hre ju však opäť zradilo podanie a Rusová už šancu vybojovať vyrovnávajúci bod z rúk nepustila. Za stavu využila mečbal a odvďačila sa Haarhuisovi za to, že jej dal prednosť pred rebríčkovo lepšie postavenou Hoogenkampovou.

Rybárikovú prekvapil výkon Rusovej. "Arantxa odohrala dobrý zápas, jej hra na antuke je ako stvorená na mňa. Nevedela som ju pritlačiť bekhendmi. Nemôžem povedať, že by to bolo z mojej strany katastrofálne, no na antuke som polovičná. Prvé turnaje vyzerajú takto, nejaký čas trvá, kým si zvyknem. Nevedela som nájsť na ňu recept. V druhom sete za stavu 3:3 som spravila dve dvojchyby, to sa mi nestáva. Väčšinou pri podaní využívam kick servisy, no teraz som sa jej snažila hrať do bekhendu, pretože je ľaváčka. Mala však na všetko odpoveď, v dôležitých momentoch jej vyšlo pár returnov."

Lipták je so stavom 1:1 po prvom dni spokojný. "Na začiatku dňa by som to určite bral. Po prvej dvojhre tam boli emócie a dúfali sme, že by mohlo byť aj 2:0 pre nás, no nepodarilo sa to. Kája hrala prvý zápas, v ktorom o niečo išlo a podala skvelý výkon. Od začiatku do konca si počínala veľmi zodpovedne, držala sa konceptu, ktorý fungoval. Mohlo sa to skončiť aj jednoznačnejšie, súperka jej pomáhala ľahkými chybami. V druhom sete sa to zdramatizovalo, Bertensová vyrovnala na 5:5, no Kája zvládla záver skvele. Posledné štyri gemy boli najkvalitnejšie v celom zápase. Kája má na čom stavať do ďalších zápasov. Som rád, že sa jej podaril debut vo veľkom štýle. Holanďania možno rátali s týmto bodom, my sme zasa rátali s bodom pre Magdu. U6 po žrebe som však povedal, že každý jeden zápas je otvorený. Magda mala s Rusovou pozitívnu bilanciu, je vyššie na renkingu, no Fed cup je niečo iné ako turnaj, hráčky sa vedia na túto súťaž pripraviť. Pevne verím, že v nedeľu to zvládneme. Budeme sa snažiť získať dva body, aj v debli máme šancu. Magda je naša jednotka, Prehrala prvý zápas, no to neznamená, že prehra aj druhý."

Rusová bola po víťazstve nad Rybárikovou spokojná. "Magdalena je oveľa lepšie na tráve, má dobrý servis a slajz. Na antuke som si predsa len viac verila. Hrala som agresívne, cítila som sa na kurte dobre. Holandský kapitán na margo úvodného dňa poznamenal. "So stavom 1:1 som spokojný. Proti Slovensku nie sme v pozícii favorita a som rád, že stále máme šancu postarať sa o prekvapenie. Získať v nedeľu dva body bude veľmi ťažké, no nie nemožné. Schmiedlovej výkon ma neprekvapil. Prvýkrát som ju videl hrať na tohtoročnom Austrálian Open a príjemne ma prekvapilo, aký má je tenis vysoký level. Myslel som, že bude nervóznejšia, no nerobila chyby, skvele behala. Teší ma, že Arantxa získala vyrovnávajúci bod."

Vo fedcupovej histórii ide o tretí vzájomný duel medzi Slovenskom a Holandskom, stav je zatiaľ nerozhodný 1:1. Slovenky vlani v apríli vypadli zo svetovej skupiny, keď bez Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Rybárikovej prehrali na harde v Quebecu s domácou Kanadou 1:3. Holanďanky si v baráži o druhú svetovú skupinu poradili v Hertogenboschi s Japonskom. Víťaz súboja v Apeldoorne bude v apríli bojovať o postup medzi elitnú osmičku, neúspešné družstvo čaká zápas o udržanie sa v druhej lige.

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie

Holandsko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Kiki Bertensová - Anna Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7

Arantxa Rusová - Magdaléna Rybáriková 6:3, 6:4

nedeľa 12.00 Bertensová - Rybáriková, Rusová - Anna Karolína Schmiedlová, Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková - Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová

01 - Modified: 2007-03-08 20:32:23 - Feat.: 0 - Title: Dôverujte rokovaniam, nie Iránu
01 - Modified: 2020-02-08 18:11:06 - Feat.: - Title: Veľký úspech slovenských tenistiek. Prebojovali sa na finálový turnaj Fed Cupu 02 - Modified: 2019-04-22 06:14:45 - Feat.: - Title: Nahradiť Cibulkovú nebude ľahké, žezlo prevezme Kužmová, tvrdí kapitán 03 - Modified: 2019-04-21 13:11:08 - Feat.: - Title: Cibulková získala rozhodujúci tretí bod. Slovenky vedú nad Brazíliou 04 - Modified: 2019-04-20 14:28:10 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky vedú nad Brazíliou už 2:0. Zvíťazila aj Kužmová 05 - Modified: 2019-04-20 12:43:57 - Feat.: - Title: Cibulková to zvládla. Naše tenistky vedú nad Brazíliou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 18:02