StoryEditor

Slováci dosiahli najdôležitejší triumf bez bojkotujúcich hráčov

18.12.2015, 17:39
Autor:
TASRTASR

Slovenskí hokejisti zabojujú na záverečnom turnaji kalendárneho roka Arosa Challenge 2015 o celkové víťazstvo. V úvodnom piatkovom semifinále zdolali skúsenejší bieloruský výber presvedčivo 4:1 vďaka dobrému taktickému výkonu a spoľahlivo chytajúcemu Marcelovi Melicherčíkovi. V sobotu ich pod švajčiarskymi Alpami čaká víťaz večerného semifinále medzi domácou reprezentáciou a Nórskom.

Reprezentačný tím tak dosiahol prvé dôležité víťazstvo bez viacerých opôr, ktoré vyhlásili bojkot. Cígerovi zverenci už raz triumfovali, ale v súboji proti Švajčiarsku na Nemeckom pohári už o nič nešlo.

Zverenci kouča Zdena Cígera položili základ triumfu už v prvej tretine, v ktorej potrestali dve chyby súpera a vyťažili z minima maximum. Hoci sa Bielorusi v druhom dejstve využitou presilovkou dostali na gólový dostrel, Slováci odpovedali rovnakou kartou a cenné víťazstvo napokon udržali. V zápase im však absolútne nevyšli presilovky, keď nedokázali využiť ani jednu z dvoch ponúknutých päťminútových presiloviek. Radostnejšou správou bolo, že z premiérového gólu v národnom drese sa v piatok radovali až dvaja útočníci - Michal Hlinka a Pavol Skalický.

Slovensko - Bielorusko 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 2. Marcinko, 13. Čerešňák (Réway), 28. Hlinka, 42. Skalický (Cehlárik) - 25. Platt (Filičkin). Rozhodovali: Dipietro, Kurmann - Progin, Ströbel (všetci Švaj.), vylúčení: 5:2 na 2 min., navyše Šinkevič 5+DKZ za hrubosť, Djukov 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, Korobov - Štajnoch obaja 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 330 divákov.

Slovensko: Melicherčík - Čerešňák, Sersen, Jánošík, Štajnoch, Šedivý, Kotvan, Kubka, Kozák - Cehlárik, Réway, Bakoš - Bartánus, Marcinko, Dej - Puliš, Holovič, Hlinka - Kudrna, Lušňák, Skalický

Bielorusko: Lalande - Šinkevič, Korobov, Lisovec, Denisov, Chenkel, Djukov, Filičkin, Ustinenko - S. Kosticyn, Stas, A. Kosticyn - Bojarčuk, Kitarov, Platt - Demkov, Drozd, Volkov - Lopačuk, Komarov, Razvadovskij

Po taktickej stránke zvládli slovenskí hokejisti prvú tretinu excelentne. V obrannom pásme sa im darilo eliminovať skúsenú útočnú silu súpera a vďaka výborne chytajúcemu Melicherčíkovi si v nej udržali čistý štít. Dobre naordinovanú taktika slávila úspech aj v ofenzíve. Slováci sa nikam neponáhľali, počkali si na chyby súpera a gólovo ich potrestali. Už v druhej minúte využil Bartánusov forčeking na osi stojaci Marcinko, na ktorého pokus Lalande nedokázal zareagovať - 0:1. O desať minút neskôr navyše premenili jeden z mála protiútokov, Réway si na útočnej modrej počkal na korčuľujúceho Čerešňáka a jeho projektil zapadol presne do ľavého horného rohu. V 17. minúte Šinkevič zastavil prenikajúceho Puliša so zdvihnutými rukami a vyslúžil si trest do konca stretnutia. Slovenskému reprezentantovi nešetrným zákrokom zlomil nos.

Lenže rozdelená početná prevaha zostala nevyužitá a Slováci pykali. V 25. minúte vyprevadil Holoviča z trestnej lavice už po troch sekundách tvrdou strelou od modrej Platt. Bielorusi pritvrdili, no s agresivitou to prehnali a Djukov si za nebezpečný atak hokejkou vyslúžil ako druhý bieloruský hráč päťminútový trest. Ešte predtým sa ale so šťastím po ľavej strane preštrikoval Hlinka a zvýšil na 3:1. Slováci následne podčiarkli, že na presilovkách musia výrazne popracovať, keď za dlhú dobu ohrozil Lalanda len Skalický z rohu klziska. Do konca druhej tretiny mali lepšie hrajúci Bielorusi niekoľko dobrých možností na zníženie, no Melicherčík si udržal dobrý priemer.

Na začiatku tretej tretiny vyšla jeho spoluhráčom útočná akcia, Cehlárik posunul pred bránku na Skalického a ten si rovnako ako Hlinka pred ním otvoril strelecký účet v národnom drese. Ďalší priebeh dejstva priniesol viac-menej bojovný hokej. Slovenskí reprezentanti držali puk čo naďalej od Melicherčíkovej bránky, pred ktorú sa Bielorusi dostávali už len sporadicky. Do záverečného klaksónu neinkasovali a pod Alpami zaknihovali nad skúsenejším súperom prekvapivý triumf.

 

01 - Modified: 2007-12-11 16:49:43 - Feat.: 0 - Title: Naše firmy priťahuje srbská privatizácia
01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 03 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku? 04 - Modified: 2023-07-27 13:22:11 - Feat.: - Title: Martikán ako cudzinec? Mojou hlavnou motiváciou je, že chcem ešte jazdiť, tvrdí olympijský šampión 05 - Modified: 2023-06-23 12:50:06 - Feat.: - Title: Šéftréner SAZ Radoslav Dubovský hodnotí vystúpenie slovenskej výpravy v II. divízii ME družstiev v Chorzówe v rámci Európskych hier
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 15:30