StoryEditor

Českého trénera položila úplatkárska kauza. Končí v reprezentácii

09.06.2015, 19:38
Autor:
redred

Vladimír Růžička skončil vo funkcii hlavného trénera hokejovej reprezentácie. K tomuto kroku sa rozhodol pod tlakom kauzy, v rámci ktorej bol obvinený niekoľkými rodičmi z prijímania peňazí za to, že ich deti budú hrať v Slavii. Sám Růžička obvinenia striktne odmieta, píše iDnes.cz. 

Růžička rezignoval deň pred mimoriadnym zasadnutím výkonného výboru hokejového zväzu, ktorý mal riešiť jeho odvolanie, alebo zotrvanie vo funkcii.


Čítajte aj: 

Český tréner mal prijať polmiliónový úplatok. Podali naňho trestné oznámenie

Hitler rozkladá reprezentáciu. Česi sa bavia na novom videu


Médiá o svojom kroku informoval v tlačovom vyhlásení prostredníctvom právneho zástupcu Víta Kučeru.

"Zdôrazňujem, že som sa nikdy nedopustil ničoho nezákonného alebo dokonca trestného. Všetky obvinenia odmietam a budem sa im brániť tak, aby som dosiahol úplné očistenie svojho mena," napísal Růžička.

"S ohľadom na pokračovanie mediálnej kampane, ktorá je proti mojej osobe už od doby pred domácim hokejovým šampionátom sústavne a účelovo vedená, som sa rozhodol odstúpiť z funkcie trénera českého hokejového národného mužstva. Prezidenta Českého zväzu ľadového hokeja som o svojom rozhodnutí už informoval," píše sa vo vyhlásení.

Růžička pôsobil v národnom mužstve od jari 2014, kedy nahradil Aloisa Hadamczika. Ten taktiež rezignoval pod tlakom médií, avšak ten sa vtedy týkal výsledkov reprezentácie na olympiáde v Soči, ktorá po slabých výkonoch skončila vo štvrťfinále.

Růžičkův prípad je zložitejší. Ako kouč získal niekdajší vynikajúci center pri svojich predchádzajúcich úlohách pri národnom tíme dvakrát titul majstrov sveta (2005, 2010), po návrate na jar 2014 skončil s českým výberom štvrtý na majstrovstvách sveta v Minsku a umiestnenie zopakoval na tohtoročnom šampionáte v Prahe.

Väz mu však "zlomila" kauza, ktorá sa týka jeho predchádzajúceho pôsobenia v Slavii. Tam bol Růžička v minulej dekáde hlavným trénerom a generálnym manažérom. Pred tohtoročnými MS zverejnil otec jedného z mladých hráčov Miroslav Palaščák tajnú videonahrávku, z ktorej vyplýva, že od neho Ružička prijal pol milióna korún za to, že sa v klube "postará" o jeho syna, vtedy juniora. Pravdepodobnejšia je verzia, že peniaze použil vtedajší šéf na rekonštrukciu kabín štadióna v Edene, účtovne to však kvôli absencii akýchkoľvek dokumentov nemôže dokázať.

Palaščákov prípad trénerove pôsobenie v reprezentácii neohrozil, Ružička viedol tím počas májového šampionátu. V utorok však Radiožurnál priniesol svedectvo ďalších rodičov, ktorí tiež obvinili Růžičku, že prostredníctvom kamaráta Jiřího Múčku požadoval peniaze za to, že sa ich deti presadia v Slavii, prípadne že ich umiestni do klubov nižšej súťaže.

Růžička všetky obvinenia vehementne odmietol. 

01 - Modified: 2007-06-21 06:52:09 - Feat.: 0 - Title: Hviezdne mená kradnú, ale nudia
01 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 02 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 03 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 04 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 05 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuveriteľný Slafkovský sa odtrhol z reťaze. Strelil svoj prvý hetrik v NHL a naďalej prepisuje tímové rekordy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 10:05