StoryEditor

Rusko vracia úder: Dopingový škandál je politická motivácia. Ako sankcie voči nám

10.11.2015, 09:06

Hromadné obvinenia, ktoré sa od pondelka valia na ruskú atletiku v súvislosti s podozrením zo systematického dopingu, neprijali jej predstavitelia s nadšením. Naopak prešli do protiútoku.

Minister športu Vitalij Mutko pohrozil, že zastaví antidopingový program v krajine. A zaznievajú aj slová o tom, že celá kauza je politicky motivovaná, píše idnes.cz.


Prečítajte si aj: "Veľký tresk" v atletike sa začal. Rusom majú zakázať účasť na olympiáde


Ostro sa vyjadril napríklad Grigorij Rodčenko, jedna z dôležitých postáv aféry. Riaditeľ moskovského antidopingového laboratória, ktorý mal podľa správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) zničiť v decembri 2014 tesne pred návštevou WADA vyše 1 400 vzoriek, spochybnil závery vyšetrovacej komisie. "Sú to len traja hlupáci, ktorí nerozumejú laboratórnej práci. Na všetko sa ma museli opýtať," uviedol pre LifeNews.

Rusko: Je to politicky motivované posolstvo

Ostro vystúpil aj Vladimir Ujba, šéf ruskej vládnej medicínsko-biologickej agentúry, ktorá bola zodpovedná za kritizované laboratórium. „Ide o politicky motivované posolstvo, ktoré zapadá do sankcií proti Rusku. Nedáva to zmysel, veď odbery vzoriek vykonávajú komisári WADA," vyhlásil.

V podobnom duchu sa pre agentúru R-sport vyjadril aj právnik Ruskej atletickej federácie Arťom Pacev. Podľa neho už by Rusi boli dávno potrestaní, keby boli terajšie obvinenia pravdivé. Návrh vylúčiť ich z atletických súťaží vraj nedáva logiku.

Všetky obvinenia najprv rázne odmietol aj ruský minister športu Vitalij Mutko, ktorý mal podľa správy WADA dávať príkazy k manipulácii so vzorkami. Pohrozil, že nebude ďalej financovať ruský antidopingový program. "Ak ho máme ukončiť, urobíme to radi. Aspoň ušetríme peniaze."

"Podnikli sme kroky na nápravu"

Neskôr sa však vyjadril vo zmierlivejšom duchu. Povedal, že väčšina z informácií v správe ho neprekvapila. "Sme si plne vedomí problémov v Ruskej atletickej federácii a podnikli sme kroky na nápravu situácie: federácia má nového šéfa aj hlavného trénera, ktorí sa v súčasnosti snažia osviežiť aj zvyšok trénerského tímu," odkázal Mutko vo vyhlásení vydanom v pondelok neskoro večer. "Rusko bolo a bude plne odhodlané bojovať proti dopingu v športe."

Úradujúci šéf Ruskej atletickej federácie Vadim Zeličenok pripustil, že dopingové prípady v Rusku boli, ale neverí, že ide o systémovú záležitosť. "Malo by sa dokázať, že previnenia boli chybou federácie a nie jednotlivcov. Mali by sme dostať šancu očistiť naše mená," povedal. Tento boj bude po pondelňajších odhaleniach veľmi ťažký.


 

01 - Modified: 2007-11-06 07:04:00 - Feat.: 0 - Title: Beckham strelil v exhibícii proti Hollywood United dva góly
01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-15 06:18:13 - Feat.: - Title: Pokoril takmer 38-ročné maximum. Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:41