StoryEditor

Unikát na doske. Mladá Slovenka dobýja USA

26.01.2016, 23:00
22-ročná Liptáčka je prvou Slovenkou, ktorá sa predstaví na šampionáte extrémnych športov v Aspene – X-Games.

Vrcholom kariéry športovcov bývajú olympijské hry. Toto pravidlo však neplatí pre väčšinu tých extrémnych – ich snom je štart na takzvaných X-Games. Neoficiálna olympiáda extrémnych športov sa v zimnom vydaní koná každoročne v americkom Aspene.

A desaťtisícom fanúšikov na svahu a miliónom pred televíznou obrazovkou sa na tomto prestížnom podujatí predstaví prvýkrát v histórii aj Slovenka. 22-ročná Klaudia Medlová, rodáčka z Liptovského Mikuláša, sa už v piatok predstaví v disciplíne slopestyle, kde bude pretekať medzi osmičkou najlepších snoubordistiek sveta. „Sú to preteky na pozvanie organizátorov a vždy bolo mojím snom štartovať na X-Games. Chcem ukázať to najlepšie, čo viem,“ povedala pre HN Medlová. Včera absolvovala v Aspene prvý tréning pred piatkovým vrcholom svojej doterajšej kariéry.

Milión na odmeny

Aj keď organizátori oficiálne výšku odmien pre jednotlivých pretekárov štartujúcich na X-Games neoznámili, podľa zámorských médií sa súťaží o prémie v celkovej výške zhruba milión dolárov. Víťazi jednotlivých disciplín by mali získať po 50-tisíc.

V prvom rade je to obrovská prestíž v našom športe, byť na štarte X-Games. Sú tam aj nejaké odmeny za umiestnenie, ale popravde som nezisťoval, o koľko peňazí sa ide,“ uviedol pre HN tréner našej špičkovej snoubordistky Marek Hliničan.

Prezradil, že letenky na podujatie, ako aj ubytovanie a stravu si musia hradiť z vlastného, keďže organizátor tieto veci nezabezpečuje.

Jedna letenka do USA stála 900 dolárov, za noc v hoteli platíme od 100 do 200 dolárov a v Aspene budeme asi týždeň. Nie je to lacný špás. No určite to stojí za to,“ hovorí Hliničan.

Na šampionáte extrémnych športov sa totiž môžu pretekári zviditeľniť omnoho viac ako na ktorýchkoľvek iných snoubordových pretekoch na svete.

Sledujú to všetci top sponzori v našom športe, rôzni manažéri a agenti. Ak uspejem, môže mi to priniesť vyššie sponzorské príjmy. Ide o výbornú možnosť zviditeľniť sa na podujatí, kde ešte Slovák neštartoval,“ vysvetľuje Medlová, ktorá sa vlani stala víťazkou ankety Lyžiar roka 2015.

Vďaka zisku bronzu na minuloročných majstrovstvách sveta má Medlová prvýkrát možnosť čerpať dotáciu na športovú prípravu vrcholových športovcov. Na rok 2016 má pridelených 30-tisíc eur. „Táto suma nám výrazne pomôže pokryť prípravu a náklady na snoubordovú sezónu,“ uviedol tréner.

Cieľ je útočiť na Top 5

Podľa Hliničana ide jeho zverenkyňa do Aspenu v prvom rade zbierať skúsenosti, keďže v porovnaní s podujatiami série World Snowboard Tour je trať na X-Games omnoho dlhšia a náročnejšia. „Uvidíme, čo prinesú samotné preteky. No budem veľmi spokojný, ak bude útočiť na miesto v najlepšej päťke,“ hovorí Medlovej kouč, ktorý zároveň vedie aj oddelenie snoubordingu v Slovenskej lyžiarskej asociácii.

V konkurencii domácich Američaniek, Kanaďaniek, Švédky a Nórky bude musieť Slovenka predviesť pre úspešný výsledok dokonalú jazdu. „Spolu sa idú tri jazdy, pričom do výsledku sa započítava tá bodovo najlepšie ohodnotená. Preto prvú chcem prejsť čo najčistejšie, aby som v ďalších mohla aj zariskovať,“ plánuje Medlová.

Kompletné preteky v slopestyle trvajú zhruba pol druha hodiny a najlepšie tri pretekárky budú rovnako ako na olympijských hrách ocenené zlatou, striebornou a bronzovou medailou. „Môže to byť hodina a pol, ktorá mi zmení profesionálnu snoubordovú kariéru,“ dodala prvá Slovenka na slávnych a prestížnych pretekoch X-Games v americkom Aspene. Na štart disciplíny slopestyle sa postaví v piatok od šiestej hodiny večer nášho času.

01 - Modified: 2008-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový Citroën Berlingo má rodinný charakter a všestranné využitie
01 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 02 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý 03 - Modified: 2021-08-10 11:41:39 - Feat.: - Title: Vek nie je len číslo 04 - Modified: 2021-01-12 09:43:00 - Feat.: - Title: Toto je 10 jednoduchých krokov, ktoré vám KONEČNE pomôžu schudnúť! 05 - Modified: 2020-10-03 18:07:29 - Feat.: - Title: Nekoná, nevie. Farmári sa búria proti ministrovi Mičovskému
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 05:56