StoryEditor

Slovenky lákajú. Krásou aj úspechom

09.12.2015, 23:00
Reprezentácia postúpila medzi osem najlepších tímov sveta. Prenos posledného duelu sledovalo vyše 100-tisíc ľudí.

Stačilo pár dní a z doteraz menej známeho odvetvia sa stala športová téma číslo jeden. A to vďaka úspechom ženskej florbalovej reprezentácie Slovenska, ktorá vyhráva na majstrovstvách sveta vo fínskom Tampere jeden zápas za druhým. Vďaka utorňajšiemu triumfu nad Nórskom 4:2 sa národný tím po prvýkrát prebojoval na šampionáte medzi osmičku najlepších a zahrá si už vo štvrťfinále. V ňom dnes narazí na obhajkyne titulu majsteriek sveta a florbalovú veľmoc zo Švédska. Slovenky patria na turnaji k najatraktívnejším hráčkam a ich výzor a aj výsledky pútajú čoraz viac televíznych divákov. Kým prvý duel s Ruskom sledovalo iba 17-tisíc ľudí, ten posledný už viac ako 100-tisíc. „Vďaka prenosom a úspešným výsledkom sa dostaneme do povedomia a môžu sa nám ľahšie zháňať sponzori,“ uviedol pre HN prezident nášho florbalového zväzu Daniel Granec.

Prenosy si zaplatili

Zaujímavosťou však je, ako sa dostali zápasy florbalových majstrovstiev sveta na obrazovky verejnoprávnej RTVS. Prenosy na zápasy Sloveniek totiž nezakúpila televízia, ale samotní florbalisti. „Bol to náš obchodný plán. Televízia je totiž v súvislosti s propagáciou nášho športu kľúčová. Preto sme išli trochu do risku, keď sme práva zakúpili z vlastných zdrojov. O to viac nás tešia vysoké čísla sledovanosti,“ hovorí pre HN manažér slovenskej reprezentácie Teodor Turay. Podľa neho už prvý duel proti Rusku prevýšil v počte televíznych divákov ich očakávania. Pokorenie 100-tisícovej hranice považuje za ohromujúce. Turay nechcel konkretizovať sumu, ktorú platí zväz za poskytnutie vysielacích práv. No podľa informácií HN je ich oficiálna výška 5-tisíc eur za každý odohraný zápas na MS.

Nečakane vysoké čísla sledovanosti tešia aj samotnú RTVS. „Sledovanosť osemfinálového zápasu proti Nórsku v cieľovej skupine divákov starších ako 12 rokov dosiahla 105-tisíc divákov, čo je 10,4-percentný podiel na trhu,“ hovorí PR manažér televízie Juraj Kadáš. Prečo vlastne nezakúpila práva na súboje svetového šampionátu vo Fínsku samotná verejnoprávna televízia?„Majstrovstvá sveta vo florbale neboli rozpočtované. RTVS každoročne narába s obmedzenými zdrojmi na základe vopred schváleného rozpočtu,“ konštatuje Kadáš. Podľa vzoru Českej televízie poskytuje florbalovému zväzu protihodnotu v podobe reklamy pre partnerov zväzu a má tiež výrobné náklady a vyslaný štáb v dejisku šampionátu.

Veľmoc menom Švédsko

Slovenky ešte nepovedali na šampionáte posledné slovo. Dnes ich od 17.30 hod. čaká štvrťfinálový duel proti topfavoritkám turnaja, reprezentácii Švédska. „Bude veľmi náročné s týmto súperom držať krok. Náš štvrťfinálový súper má totiž oveľa väčšiu členskú základňu a podmienky na šport sú tam diametrálne odlišné ako u nás,“ hovorí prezident zväzu Granec. Len na porovnanie, susedné Češky sú o jeden level lepšie ako naše reprezentantky. Napriek tomu v základnej skupine tohto šampionátu utŕžili od Švédska debakel 2:17.„Už sme tu vo Fínsku počuli, že naše hráčky patria medzi najatraktívnejšie na podujatí a môžu sa porovnávať so Švédkami. Aj z tohto pohľadu to bude pre divákov veľmi atraktívny duel,“ hovorí manažér Turay. Je presvedčený, že pekné športovkyne majú výrazný podiel na narastajúcich číslach sledovanosti. No ako podotkol, Švédi by s tým asi nesúhlasili. „V minulosti nastal taký menší konflikt. Organizátori majstrovstiev sveta v Česku chceli vyhlásiť Miss florbal, ale Švédi boli razantne proti s tým, že o vzhľad hráčok v tomto športe nejde. Ja si to tak celkom nemyslím,“ vraví Turay.

Florbalový boom

Florbal patrí medzi najrýchlejšie rozvíjajúce sa športové odvetvie na Slovensku v novom tisícročí. Podľa údajov Slovenského zväzu florbalu mal tento šport pred desiatimi rokmi menej ako tisíc registrovaných hráčov. V súčasnosti je ich už 11600, pričom žien a dievčat je viac ako dvetisíc. „Máme aj obrovskú členskú základňu. Len nedávno sme ukončili jesenné kolo školských súťaží, do ktorých sa nám prihlásilo dvetisíc družstiev, čo je viac ako 30-tisíc detí,“ hovorí prezident zväzu Daniel Granec. Verí, že úspech reprezentácie pomôže florbalu aj k vyššej dotácii od ministerstva školstva. V tomto roku dostal florbalový zväz 154360 eur, čo ho v poradí najlepšie dotovaných federácií radí až na 37. miesto na Slovensku.

Slovenky na MS a vývoj sledovanosti

4.12. Slovensko vs Rusko 4:2

Sledovanosť:17-tisíc divákov

5.12. Slovensko vs USA 15:2

Sledovanosť:70-tisíc divákov

6.12. Slovensko vs Holandsko 13:1

Sledovanosť:80-tisíc divákov

8.12. Slovensko vs Nórsko 4:2

Sledovanosť:105-tisíc divákov

01 - Modified: 2007-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Západ kritizuje ruské voľby
01 - Modified: 2024-02-21 15:16:22 - Feat.: - Title: Ponuky dostával od klubov už dva roky. Výnimočný slovenský hráč prestúpi do najlepšej ligy sveta 02 - Modified: 2023-12-10 07:46:43 - Feat.: - Title: Slovenké florbalistky skončili na MS piate, vybojovali si miestenku na Svetové hry 03 - Modified: 2022-11-13 10:40:14 - Feat.: - Title: Slovenskí florbalisti hladko zdolali Nórsko a vyrovnali svoje najlepšie umiestnenie na MS 04 - Modified: 2022-11-10 15:04:05 - Feat.: - Title: Náš florbalový reprezentant: Česi si nepripúšťajú, že by s nami mohli prehrať. Brali by to ako veľkú potupu 05 - Modified: 2022-11-06 18:50:41 - Feat.: - Title: Úspech pre našich florbalistov. Na šampionáte otočili zápas s Nórskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 15:05