StoryEditor

Šatan: Z rivality sme už vyrástli. Ale Čechov chceme zdolať

09.05.2014, 14:00
Kapitán Slovákov Miroslav Šatan verí v úspech na šampionáte. Aj s mladými hráčmi v zostave.

Česi majú na majstrovstvách sveta Jaromíra Jágra, Slováci sa zase pýšia Miroslavom Šatanom. A tieto dve hokejové hviezdy nastúpia dnes od 19.45. hod proti sebe. Slováci vstupujú do šampionátu súbojom s Českom.

Spory ohľadom jeho (ne)nominácie na olympiádu v Soči sú zabudnuté a známy hokejový veterán by mal byť lídrom mladého slovenského tímu. „Máme dvanásť nováčikov, ale zase budeme oveľa rýchlejší a dravší,“ hovorí Šatan.

Nie je tých nováčikov predsa len veľa?
Je ich dosť, ale o generačnej obmene v slovenskom tíme sa hovorí dlho. Už na olympiáde vo Vancouveri sme mali najstaršie mužstvo na turnaji. Muselo to prísť. Tento rok bolo veľa ospravedlneniek, tak prišiel rad na mladých, s ktorými je potrebné počítať do budúcnosti. Získajú skúsenosti a budú ťahúňmi nášho mužstva.

Ste na nich prísny?
Zatiaľ nebolo treba. Na to máme trénera, aby bol prísny.

Ako to vyzerá v kabíne?
Kazím tam vekový priemer. Ale máme skupinu mladých hráčov, ktorí majú ambície a veľkú túžbu uspieť. Dúfam, že sa to ukáže na ľade. Odohrali sme v príprave niekoľko veľmi dobrých zápasov, tak snáď v tom budeme pokračovať aj na majstrovstvách sveta.

Na úvod vás čaká duel s Českom, bude to emotívne?
Nijak extra, je to len vstup do turnaja. Hrá sa o body, ktoré môžu rozhodovať o postupe do play-off, takže bude dôležitý, ale neprikladám mu väčšiu dôležitosť ako iným zápasom. Body budú mať rovnakú váhu ako proti Švédom alebo proti Nórsku.


Kapitán slovenských hokejistov Miroslav Šatan. Snímka: TASR/M. Baumann

Zažili ste veľa derby – mení sa za tie roky rivalita s Čechmi?
Po viac ako dvadsiatich rokoch od rozdelenia už to odišlo a som rád, že sme z toho vyrástli. V minulosti to bolo emotívnejšie, dva tri roky po rozpade spoločnej republiky boli vzájomné zápasy vypäté, pretože sa chlapci dobre poznali z federálnej ligy. Dnes už to mladí chalani tak nevnímajú.

Tréner Vladimír Vůjtek hovoril, že pre Slovákov bude úspechom postup do štvrťfinále. Ako to vnímate vy?
Rovnako, to bude náš základný cieľ. Pre toto mladé mužstvo to bude taký zodpovedajúci cieľ, s ktorým pôjdeme do turnaja. Za dvanásť dní odohráme sedem zápasov, takže to bude náročné, možno to niektorí zažijú prvýkrát.

Nie sú očakávania fanúšikov väčšie?
Nemyslím si. Každý vie, že tento rok je ten tím veľmi obmenený. Fanúšikovia, hráči ale ani sami tréneri nevedia, ako turnaj odohráme. Máme cieľ byť v play-off, za tým pôjdeme od zápasu k zápasu.

Dá sa povedať , že tu nemáte čo stratiť? Že máte mladý tím, s ktorým môžete len získať?
Dá sa to tak povedať. Tlak určite nebude až tak veľký ako v minulosti. je to nové mužstvo, dúfam, že bude mať chuť bojovať a ukážeme, že sú na Slovensku ďalší hokejisti, ktorí môžu hrať na šampionáte. To budú naše ambície.

Viete, s kým budete hrať v útoku?
Zatiaľ je to Marek Hrivik a Ladislav Nagy.

Tento šampionát môže byť vaším posledným v kariére . Budete si ho o to viac užívať?
Beriem to tak, že je môj posledný, takže budem sa snažiť si to užiť. Dúfam, že hru z prípravy prenesieme aj do turnaja. A keď budeme robiť výsledky, o to viac si to budem môcť užiť.

Jaromír Jágr hovorí, že čím je starší, tým cíti väčšiu zodpovednosť. Máte to rovnako?
Je nás tam viac, ktorí budú mať zodpovednosť na svojich pleciach. Ale je pravda, že tento rok máme naozaj málo starších hráčov. Ja som mal na druhú stranu podobnú úlohu aj v minulosti a myslím, že s tým nemám problém.

Ľudia ale od vás asi čakajú veľa, keď ste im toľko chýbal na olympiáde, nemyslíte?
To už je minulosť a je zbytočné sa k tomu vracať. Teraz pred sebou máme turnaj, takže sa zaoberám ním a zápasmi, ktoré nás V Bielorusku čakajú.

Pozerali ste si českú zostavu? Čo na ňu hovoríte?
Z novín približne viem, aké majú Česi mužstvo. Máte väčšiu hráčsku základňu, takže vždy dokážete postaviť dobrý tím, aj keď máte ospravedlnenky. Tréner Vladimír Růžička v minulosti mnohokrát dokázal, že vie dať mužstvo dohromady a že vie urobiť výsledky. Myslím si, že Česi budú patriť k favoritom.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banco do Brasil - juhoamerický gigant
01 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 02 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 03 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 04 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku? 05 - Modified: 2023-07-27 13:22:11 - Feat.: - Title: Martikán ako cudzinec? Mojou hlavnou motiváciou je, že chcem ešte jazdiť, tvrdí olympijský šampión
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 05:30