StoryEditor

Bol zlým mužom futbalu. Dnes je Kozák hrdinom

14.10.2015, 00:00
Profil trénera. Strojca nášho postupu na EURO 2016 v minulosti zbil rozhodcu aj napadol súpera. Teraz predviedol trénerskú genialitu.

Je to presne dvadsať rokov, čo napadol rozhodcu Antona Stredáka a dostal exemplárny trest – ročný dištanc. Strojca nášho historického postupu na majstrovstvá Európy 2016 Ján Kozák má za sebou temnú minulosť. Najmä jeho slovné výlevy na adresu rozhodcov či súperov už boli na smiech.

Naposledy vyčíňal v roku 2009, keď sa pustil do trénera brankárov Nitry Igora Mesároša. Dostal pokutu 3300 eur a sedem mesiacov nesmel robiť vo futbale. „Zakážme Kozákovi trénovať,“ vyjadrili sa vtedy zástupcovia nitrianskeho klubu. Po tomto incidente sa známy búrlivák upokojil a našťastie mu trénovať úplne nezakázali. V skromných pomeroch dokázal Košice udržiavať zväčša v lepšej polovici tabuľky najvyššej súťaže. No jeho vymenovanie za trénera reprezentácie v júli 2013 bolo pre mnohých šokom a nie všetci verili v Kozákove schopnosti. Mýlili sa.

Šialenec aj génius

Nemožno však zabúdať na to, že napriek povahe búrliváka patril Kozák medzi najúspešnejších a najskúsenejších trénerov. Veď ako prvý doviedol klub spod Tatier do skupinovej fázy Ligy majstrov (s 1. FC Košice v roku 1998), s mužstvom z metropoly východu vybojoval dva majstrovské tituly a pred šiestimi rokmi s ním triumfoval aj v Slovenskom pohári. No práve kvôli tomu, že sa v jeho osobe striedala osoba šialenca a futbalového génia, mal dvere do národného tímu vždy zatvorené.

Až dokým nemalo Slovensko za sebou dve neúspešné kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2012 a svetový šampionát o dva roky neskôr. „Viem, do čoho idem. Viem, čo chcem a tiež viem, ako to chcem dosiahnuť. Môžete mi veriť, že ja futbalu rozumiem,“ uviedol Kozák pre HN po svojom nástupe do pozície kouča národného tímu. Po dvoch rokoch svoje pre mnohých možno až sebavedomé vyhlásenia pretavil do reality. A dokázal doviesť reprezentáciu Slovenska na kontinentálny šampionát. Z grobiana slovenských futbalových trávnikov sa pri národnom tíme stal slušný, rešpektovaný a najmä úspešný hrdina pre verejnosť i ľudí pracujúcich v najpopulárnejšom športe.

Prišiel rešpekt aj disciplína

Čo dokázal priniesť Ján Kozák do národného tímu, ktorý bol predtým pod vedením dvojice Stanislav Griga – Michal Hipp nevýrazný a neúspešný? Azda najdôležitejšou vecou bolo, že od prvej chvíle ho futbalisti rešpektovali a dôverovali jeho rozhodnutiam. On vybral brankársku jednotku Matúša Kozáčika, dokázal sa vysporiadať s kontroverzným Miroslavom Stochom po jeho škandáloch. Nebál sa počas celej kvalifikácie zveriť dôležitý post defenzívneho štítu futbalistovi zo slovenskej ligy Viktorovi Pečovskému.

A našiel pre najväčšiu hviezdu v tíme Mareka Hamšíka pozíciu, v ktorej sú jeho schopnosti najplatnejšie pre celý tím. Kozák pristupoval od prvých minút vo funkcii k svojej práci s veľkou pokorou. Bolo vidieť, že si váži možnosť viesť reprezentáciu. V minulosti sa totiž priznal, že v dosiahnutie tejto svojej túžby už ani neverí. No dočkal sa, a po dvoch rokoch aj futbaloví fanúšikovia, ktorých túžby tentoraz splnil on.

01 - Modified: 2007-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bezstarostná jazda ...alebo Alpy za tri dni
01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 23:59