StoryEditor

Kližan pokoril ikony. Zarobil najviac

15.02.2016, 23:00
Titul v Rotterdame priniesol nášmu hráčovi vyše 400-tisíc dolárov. Viac peňazí na jednom turnaji Slovák doteraz nezískal.

Ešte veľa zápasov musí vyhrať, ešte o zopár miest vo svetovom rebríčku musí poskočiť, aby sa vyrovnal ikonám nášho tenisu v ére samostatnosti Karolovi Kučerovi a Dominikovi Hrbatému. No v jednom ukazovateli už ich Martin Kližan vďaka senzačnému víkendovému triumfu na podujatí ATP 500 v Rotterdame dokázal prekonať. Víťazstvo mu totiž prinieslo prémiu vyše 400-tisíc dolárov pred zdanením. Je to suverénne najvyššia suma, akú sa slovenskému tenistovi podarilo na jednom podujatí vybojovať. Napriek tomu, že sú prémie v tomto športe z roka na rok vyššie, je Kližanov výsledok v Rotterdame najväčším úspechom slovenského tenistu za 23 rokov. „Bol to veľmi úspešný pracovný týždeň. Na odmene som získal trikrát viac, ako bolo moje doterajšie maximum,“ povedal pre HN 26-ročný Bratislavčan.

Šetrí a verí otcovi

Kližan sa včera s víťaznou rotterdamskou trofejou pochválil na tlačovej konferencii. Priznal, že ani sám netušil, o aké peniaze na minulotýždňovom podujatí vlastne hrá, a zistil to až v jeho samom závere. Zisťovali sme, ako naloží s rekordnou finančnou sumou. „Budem si ich šetriť, tak ako to robím doteraz. Od začiatku kariéry sa mi o peniaze a ich investície stará môj otec. Maximálne mu v tom dôverujem, a tak to aj ostane,“ konštatuje Kližan. Na porovnanie, počas celého vlaňajšieho roka si na 29 turnajoch zarobil celkovo 717-tisíc dolárov. Čiže teraz dokázal vybojovať vyše polovice tejto sumy v priebehu šiestich dní v Rotterdame. „Keď nastupujem na zápas, určite sa nepozerám, koľko peňazí mi môže priniesť víťazstvo. No a čím viac sa mi ich podarí uhrať, tým viac peňazí potom na prémiách dostanem,“ uviedol v súčasnosti 27. hráč svetového rebríčka. V porovnaní s jeho posledným vydaním si polepšil o šestnásť miest a je na dohľad svojmu doteraz najvyššiemu umiestneniu v kariére. V apríli minulého roka bol 24. na svete.

Nový rok, nový Kližan

Koncom minulého roka, keď sa prepadol v rebríčku na 43. miesto a elita sa mu vzďaľovala, pristúpil Kližan k radikálnym zmenám vo svojej kariére. Od 1. decembra ho trénuje Martin Hromec a jeho tím rozšíril aj mediálny manažér Jozef Korbel. To je muž, ktorý sa posledných sedem rokov staral o dokonalú prezentáciu majstra sveta v cyklistike Petra Sagana. „Jožko je môj mediálny anjel. Komunikácia je už na profesionálnej báze a ja si od neho vždy dám poradiť. A toto je len začiatok,“ sebavedome vyhlásil Kližan. Najbližšie môže svoju azda životnú tenisovú formu potvrdiť od budúceho pondelka na ďalšom turnaji ATP kategórie 500(číslo znamená, koľko bodov získa víťaz do rebríčka) v Dubaji. „Nestanovili sme si na túto sezónu žiadne konkrétne ciele. Chceli sme v prvom rade stabilizovať výkonnosť a aby Martin naplno využíval svoje najsilnejšie zbrane. V Rotterdame sa mu to darilo dokonale,“ konštatuje Kližanov nový kouč Martin Hromec. Jeho zverenec si v polročnom predstihu zabezpečil aj účasť na letných olympijských hrách v Riu de Janeiro. No Kližan vyjadril v súvislosti s najväčším športovým sviatkom roka mierne rozpaky. „Bola by česť reprezentovať Slovensko na olympiáde. No neviem, ako to bude – nikto netuší, čo sa deje s tým vírusom zika a ako to bude prebiehať v nasledujúcich mesiacoch. Uvidíme,“ dodal víťaz štyroch turnajov kategórie ATP.

01 - Modified: 2008-02-09 12:37:00 - Feat.: 0 - Title: Chodorkovský pokračuje v hladovke
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 03:02