StoryEditor

Končím, vyhlásil legendárny Jágr po trpkej prehre

17.05.2015, 18:39
Autor:
TASRTASR
Dva zápasy a žiadny gól. Česi na medailu nemali. Hokejisti USA vybojovali na 79. majstrovstvách sveta v Česku bronzové medaily.

Český hokejový veterán Jaromír Jágr sa rozhodol po domácich MS ukončiť reprezentačnú kariéru. Novinárom to oznámil krátko po nedeľňajšej prehre 0:3 s USA v dueli o bronz. "S hokejom nekončím, ale je čas posunúť sa ďalej," citoval fenomenálneho krídelníka portál iDnes.cz.

Štyridsaťtriročný útočník sa lúčil s národným tímom aj po vlaňajšom svetovom šampionáte v Minsku a napokon sa nechal presvedčiť, aby sa do reprezentácie vrátil a zažil domáce MS v Prahe. "Keby to nebolo doma, tak by som nešiel. Hlavne ma zlomili fanúšikovia. Otec si prial, aby som nastúpil, takisto som si chcel zahrať s Martinom Ručinským, i keď to nakoniec nevyšlo," vyznal sa hráč s legendárnou 68-kou na chrbte.

Na šampionáte napokon patril Jágr k najlepším hráčom. Dvoma gólmi rozhodol o štvrťfinálovom triumfe Česka nad Fínskom a s deviatimi bodmi (6+3) sa stal najproduktívnejším hráčom svojho mužstva. Po zápase s Američanmi zdôraznil, že rozhodnutie o reprezentačnom konci je tentoraz definitívne. "Už je čas," vyhlásil. "Som rád, že som sa na šampionáte zúčastnil. Diváci boli perfektní, ja som sa snažil odovzdať v každom zápase maximum. Niekedy to bolo lepšie, niekedy horšie, ale vždy som hral nadoraz," dodal Jágr, ktorý pokračuje v klubovej kariére v tíme Florida Panthers.

Broz putuje do Ameriky

V nedeľňajšom zápase o 3. miesto zdolali USA v pražskej 02 Aréne domáci výber 3:0 a po dvoch rokoch sa na svetovom šampionáte opäť tešili zo zisku cenného kovu. Zo Štokholmu 2013 si takisto odviezli bronz.

Američania položili základ svojho triumfu už v úvodnej tretine, ktorú vyhrali 2:0. Zverenci trénera Vladimíra Růžičku síce potom zapli, chvíľami si vytvorili obrovský tlak, prestrieľali súpera, ale ich hre chýbala iskra a Connora Hellebuycka v americkej bránke nedokázali prekonať ani raz.

Ako to vidia českí hokejisti po zápase:

Jakub Voráček, kapitán ČR:
"Pre mňa osobne je to asi najhoršia prehra v kariére. Bohužiaľ, nedali sme v posledných dvoch zápasoch gól. Strašne nás to mrzí. Vypracovali sme si veľmi veľa šancí, ale keď v najdôležitejších dvoch stretnutiach na MS neskórujete, nemôžete si nárokovať medailu."

Ondřej Pavelec, brankár ČR:
"Prehra samozrejme mrzí, ešte viac ma škrelo vyradenie v semifinále. Po prvej tretine sme prehrávali 0:2, s takým súperom, akými boli Američania, sa to ťažko otáča. Mali sme veľa striel, kopec šancí, bohužiaľ, hokej sa hrá na góly a nie na strely. Je vždy hrozné prehrať posledný zápas na šampionáte. Ten výsledok je strašný."

Rovnako ako na predchádzajúcom domácom šampionáte v roku 2004 tak zostali Česi bez cenného kovu, aj pred 11 rokmi im medailový sen vzali USA, keď ich vyradili už vo štvrťfinále. Šampionát vyvrcholí večerným zápasom, v ktorom si to od 20.45 h rozdajú o titul Kanada a Rusko.

USA - Česko 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Góly: 8. Bonino (Nelson, Coyle), 19. Lewis (Eichel), 40. Coyle (Bonino). Rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Jyri (Fín.) – Dahmen (Švéd.), Lazarev (Rus.), vylúčení: 5:3 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 15.007 divákov.

USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Gardiner, Redmond – Moses, Larkin, Hendricks – Smith, Arcobello, Sexton - Lewis, Eichel, Nelson - Coyle, Bonino, Lee - Morin

Ćesko: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Němec - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Plekanec, Klepiš - Vondrka, Jan Kovář, Červenka - Zaťovič, Koukal, Novotný - Simon

Úvodné minúty patrili domácemu tímu, v nádejných príležitostiach sa ocitli Kolář, Plekanec i Erat, vo všetkých prípadoch však zasiahol pozorný Hellebuyck. Američania sa postupne prebudili a prebrali iniciatívu. V 8. minúte Pavelec ešte zneškodnil pokus Nelsona, na dorážku Bonina do odkrytej brány už ale nemal nárok - 1:0. Druhý gólový úder USA pridal v 19. minúte Lewis, ktorý usmernil za Pavelcov chrbát strieľanú prihrávku Eichela.

V druhej tretine prišiel podľa očakávania mohutný český nápor, ktorému ale chýbalo gólové vyjadrenie. Po Jágrovej prihrávke mieril Voráček do vonkajšej kontrukcie bránky, Kolář trafil spojnicu pravej a hornej žŕdky a vzápätí Erat z medzikružia pálil iba do ľavého betónu amerického brankára. Pri vylúčení Bonina na 2+2 min dostali Česi možnosť hrať štvorminútovú presilovku, súpera v nej zovreli do klieští, no chýbal im pohyb a moment prekvapenia a Hellebuyck musel riešiť iba minimum nepríjemných situácií. A tak prišiel zákonitý trest, v závere tretiny zvýšil na 3:0 pre zámorský tím strelou z prvej Coyle.

V treťom dejstve pokračovala úporná útočná snaha domáceho mužstva, ktoré sa nevedelo presadiť cez dobre sformovanú defenzívu súpera. Američania sa už nikam nehrnuli, na modrej čakali na prípadné chyby Čechov, v 52. minúte mohol z úniku definitívne rozhodnúť Eichel, ale Pavelec ho vychytal. Domácim zjavne chýbali sily, aby v závere aspoň zdramatizovali duel, a tak šampionát ukončili dvoma prehrami na nulu a zostali bez medaily.

01 - Modified: 2007-06-04 09:18:00 - Feat.: 0 - Title: Trolejbusy už do ulíc môžu, zatiaľ však bez cestujúcich
01 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 02 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 03 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát 04 - Modified: 2023-05-21 08:25:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Cehlárik a Grman nastúpia proti Slovinsku. Návrat oboch hráčov prinesie zmeny v zostave 05 - Modified: 2023-05-12 19:51:50 - Feat.: - Title: Grmana teší výkon proti Čechom. Môže nás posunúť, tvrdí po tesnej prehre
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:10