StoryEditor

Slováci sa zapíšu do histórie. Proti partii hasičov a úradníkov

19.11.2013, 11:29
Autor:
lmlm
Gibraltár dnes píše históriu. Nastúpi na prvý medzinárodný duel proti zverencom trénera Jána Kozáka.

Jeden je požiarnik, druhý zase ekonóm a ďalších nazvime úradníci. Toto nie je menovanie povolaní. Ide totiž o futbalový tím amatérov. Zoznámte sa. Slováci ukončia rok proti nováčikovi na európskej futbalovej scéne. Proti Gibraltáru.

Náš tím vedený trénerom Jánom Kozákom tak pomôže futbalistom z tejto krajiny zmeniť históriu. Gibraltár totiž práve dnes (od 19.30 hod.) absolvuje oficiálnu premiéru na medzinárodnej scéne. Favorit je jasný. Slovensko.

Ďalší „fackovací panák“
Proti nám totiž stojí tím amatérov zložený z domácej súťaže, ktorí chodia každý deň do práce a večer trénujú. Ale vo svojom rade má aj troch profesionálov hrajúcich napríklad v nižšej anglickej súťaži. „Našou povinnosťou je jednoznačne vyhrať,“ zhodujú sa slovenskí reprezentanti. A to aj napriek tomu, že Kozák dá v tomto stretnutí šancu viacerým náhradníkom v národnom tíme.
 


Prečítajte si aj: Reportáž z Gibraltáru: Boh ochraňuj kráľovnú. Aj opice



Môže si to dovoliť, Gibraltár by mal byť totiž v súčasnosti najslabším tímom sveta. „Naša situácia je podobná ako v iných menších európskych krajinách, či už Andorra, Lichtenštajnsko alebo Malta. Keď začínali s futbalom, pravidelne utŕžili kruté prehry,“ povedal pre agentúru šéf gibraltárskeho futbalu Dennis Beiso. Gibraltár ide do tohto súboja sebavedome. Jeho hráči tvrdia, že sa prezentujú španielskym a anglickým futbalom.

Zakazovali im štart
Pre jeho krajinu, ktorá má vyše tisíc registrovaných futbalistov, pôjde dnes o veľký sviatok. Gibraltár totiž niekoľko rokov musel bojovať o vstup do Európskej futbalovej únie UEFA. Futbalová vláda im to totiž nechcela dovoliť. „Európska futbalová únia im zakazovala štart na medzinárodnej scéne, lebo Gibraltár nespĺňal viacero podmienok,“ povedal pre HN člen exekutívy UEFA František Laurinec.

Jednou z nich bol napríklad futbalový štadión. Ten nemajú dodnes. Aj preto nastúpia Slováci proti futbalovému trpaslíkovi v Portugalsku. „Majú však podmienku, že do dvoch rokov musia mať adekvátny futbalový stánok,“ dodal Laurinec. Šéfovia futbalu na Gibraltári sa museli odvolať až na Športový arbitrážny súd v Lausanne, aby mohli vstúpiť na európsku futbalovú scénu. V tomto roku sa im to podarilo. A dnes tak môžu nastúpiť na svoj prvý zápas.

01 - Modified: 2005-09-19 20:06:44 - Feat.: 0 - Title: Zonácia škodí podnikaniu v Tatrách
01 - Modified: 2023-12-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Slovan už zarobil za „Európu“ milióny a favoritom je aj proti Ľubľane. Hostia ešte zažívajú fázu učenia 02 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije 03 - Modified: 2023-11-19 15:27:36 - Feat.: - Title: Nový trávnik či mini ihriská. Na rozvoj nášho futbalu pôjdu milióny eur. Dôvodom je bonus za postup na Euro 04 - Modified: 2023-10-24 15:23:14 - Feat.: - Title: Európsky súdny dvor definitívne rozhodne o Superlige v decembri 05 - Modified: 2023-10-10 10:49:05 - Feat.: - Title: Británia a Írsko budú hostiť majstrovstvá Európy vo futbale v roku 2028
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 13:32