StoryEditor

Fantázia. Slováci porazili Švédov a vybojovali bronzové medaily

05.01.2015, 23:21
Autor:
TASRTASR
Slovenskí hokejoví reprezentanti si vybojovali bronzové medaily na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Kanade.

V noci na pondelok zdolali v súboji o tretie miesto favorizovaných Švédov, keď v torontskom Air Canada Centre zvíťazili 4:2. Zopakovali tak doposiaľ jediný medailový úspech zo šampionátov tejto vekovej kategórie, keď sa v roku 1999 tešili rovnako z bronzu.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak výrazne prekročili očakávania, keďže na šampionát išli so základným cieľom vyhnúť sa bojom o záchranu. Z ťažkej A-skupiny postúpili do štvrťfinále, v ktorom zdolali susedov z Česka 3:0. V semifinále podľahli najväčším favoritom turnaja Kanaďanom 1:5.


Slovensko ako Popoluška. Pozrite si reakcie svetových médií


Súboj o bronz odštartovali výborne a vo 4. minúte viedli už 2:0 po góloch Šoltésa a Rosandiča. Švédi však vyrovnali ešte do konca úvodného dejstva zásluhou Nylandera a Löökeho. Svojich súperov však nezlomili. Práve naopak, v druhom dejstve mali viac z hry Slováci a v úvode tretej časti sa počas päťminútovej presilovky opäť dostali do vedenia, keď Réway nabil Skalickému. V zostávajúcich minútach už Severanov nepustili do čistých šancí a ustrážili si tesný náskok. V poslednej minúte upravil na konečných 4:2 Koyš.

Švédsko - Slovensko 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Góly: 11. Nylander (Holmström, Aho), 17. Lööke (Ehn) - 3. Šoltés (Lantoši), 4. Rosandič (Réway, Skalický), 43. Skalický (Réway, Černák), 60. Koyš (Réway). Rozhodovali: Gofman, Olenin (obaja Rus.) - Mills (Kan.), Ritter (USA), vylúčení: 2:3 na 2 min, navyše: Bergman 5+DKZ za úder do hlavy a krku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 28:28, 13 625 divákov.

Švédsko: Söderström - Bergman, Hagg, Aho, Lagesson, Norell, Forsling, Englund - Blidh, de la Rose, Karlsson - Nylander, Holmström, Lindblom - Olofsson, Wallmark, Kempe - Lööke, Ehn, Bristedt

Slovensko: Godla - Rosandič, Černák, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Pavúk, Jendroľ - Skalický, Réway, Koyš - Cehlárik, Sukeľ, Paulovič - Petráš, Kabáč, Bondra - Šoltés, Rehák, Lantoši

Skvelý úvod, rýchla odpoveď Švédov

Slovenským reprezentantom vyšiel úvod duelu o bronz na výbornú a v 4. minúte viedli už 2:0. Najprv sa presadili v 3. minúte. Lantoši šikovne napádal rozohrávku v obrannom pásme súpera. Švédsky bek spravil chybu, prihral puk rovno na Šoltésa ten a spomedzi kruhov poslal svoj tím do vedenia 1:0.

Severania sa ani nestihli spamätať a o ďalších 39 sekúnd prehrávali už dvojgólovým rozdielom. Kapitán Réway našiel na pravej strane voľného Rosandiča, ktorý si nakorčuľoval pred bránku a parádnym blafákom si vychutnal Söderströma - 2:0. V 7. minúte mohlo byť už 3:0, Söderström len vyrazil Koyšovu strelu pred seba, ale Réwayovi sa nepodarilo zasunúť puk do siete.

Švédi sa však oklepali zo zbabraného úvodu a postupne prebrali taktovku hry. Po niekoľkých menších šanciach prišla 11. minúta a chyba slovenskej obrany. Holenda chcel vyhodiť puk z obranného pásma, no zachytili ho súperi a po peknej rýchlej akcii znížil Nyladner na 1:2.

"Tre kronor" dostali krídla, ovládli dianie na ľade a neustále boli pred Godlom, ktorý podržal spoluhráčov aj počas 1:25-minútového oslabenia o dvoch hráčov. V 17. minúte však kapituloval druhýkrát. Bačik chcel vyhodiť puk spoza bránky, no ten pristál na hokejke Ehna, ktorý prihral voľnému Löökemu a bolo 2:2. Slováci si v závere zahrali ešte presilovku, vypracovali si dve dobré šance, no nepodarilo sa im skórovať.

Druhá trenina patrila Slovákom

Bokrošovi zverenci vstúpili do druhého dejstva rovnako ako do prvého, aktívne a ofenzívne, no chýbal im gól. Už po pol minúte vysunul Skalický do samostatného úniku Réwaya, no Söderström si s jeho blafákom na bekhend poradil. V ďalších minútach sa hral veľmi vyrovnaný hokej bez výraznejších šancí na oboch stranách.

Od 29. minúty hrali Slováci presilovku, no rýchlo ju ukončil faul Rosandiča a tak si tímy vyskúšali hru štyroch na štyroch. Hráči v modrých dresoch v druhom dejstve strelecky dominovali, no väčšinou išlo o pokusy z nepripravených pozícií, s ktorými nemal Söderström problémy.

"Žlto-modrí" sa snažili o kombinačnejšiu hru v ofenzíve, no na úkor striel a tak mal Godla len málo práce. Obe mužstvá si dávali pozor najmä na zadné vrátka a zbytočné chyby. V závere mali dobrú možnosť Slováci, keď Koyš šikovne tečoval Réwayovu strelu a po ňom ešte dorážal Skalický, ale puk do siete nedostali. V poslednej sekunde druhej časti Bergman tvrdo fauloval Koyša. Ten sa za chvíľku pozviechal a z ľadu mu pomohli spoluhráči.

Víťazný gól a "vymazaní" Švédi

Rozhodcovia po krátkej porade nariadili švédskemu bekovi trest 5+DKZ a slovenskí reprezentanti tak dostali veľkú šancu strhnúť duel na svoju stranu.

V útočnom pásme sa usadili až po vyše dvoch minútach, no hneď potom predviedli peknú kombináciu, na začiatku ktorej bol kapitán Réway a Skalický upravil na 3:2. V 46. minúte mohol rozhodnúť Paulovič po zadovke Cehlárika, no Söderström vytiahol výborný zákrok lapačkou.

Slováci predvádzali v zostávajúcich minútach výborný defenzívny výkon, Severanov už nepustili do vyložených šancí. V poslednej minúte upravil na konečných 4:2 Koyš a po 16 rokoch sa tešili z medailí na majstrovstvách sveta juniorov.

Hlasy po zápase (zdroj: iihf.com):

Martin Réway, kapitán a autor troch asistencií SR: "Bol to pre nás všetkých obrovský zážitok. Od prvého po posledný zápas sme odviedli skvelú prácu. Pomôže to našim mladším hráčom. Uvedomia si, že môžu vyhrať aj ťažké zápasy ako bol tento. Musíme myslieť pozitívne, aby sme mohli byť jedným z najlepších tímov."

Denis Godla, brankár SR: "Myslím si, že Švédi boli sklamaní zo včerajšieho zápasu a my sme dnes chceli zvíťaziť o trochu viac ako oni."

Samuel Petráš, útočník SR: "Je to najlepší moment môjho života. Godla je skvelý chlapík. Má dosť šťastia, ale zároveň je veľmi dobrý. Všetci ho majú radi, je to náš hrdina, roková hviezda, náš boh. Môžeme sa k nemu modliť, pretože je úžasný."

Dávid Šoltés, útočník a strelec prvého gólu SR: "Je to neskutočný pocit. Slovensku sa to nepodarí každý rok. Najprv sme skončili tretí v našej skupine a teraz aj celkovo. Je to ako písať históriu. Budeme šťastní navždy."

Jacob de la Rose, kapitán a útočník Švédska: "Pre túto prehru nemáme žiadne ospravedlnenie. Nehrali sme tak, ako dokážeme. To je realita."

Gustav Forsling, obranca Švédska: "Teraz sa cítime hrozne. Keby sme hrali tak, ako naozaj dokážeme, zdolali by sme ich každý deň v týždni. Takže to nie je dobré."

01 - Modified: 2007-02-08 11:16:00 - Feat.: 0 - Title: Developerská firma Grunt vlani preinvestovala 680 mil. Sk
01 - Modified: 2024-01-06 11:27:54 - Feat.: - Title: MS20: Slovenskí hokejisti spoznali svojich súperov na budúcoročnom turnaji 02 - Modified: 2024-01-05 17:20:10 - Feat.: - Title: Česko – Fínsko 8:5. Juniori oslavujú bronz, Česi v závere zavŕšili obrat 03 - Modified: 2024-01-02 16:10:28 - Feat.: - Title: Česi oslavujú senzačný postup, Kanadu potopili 11 sekúnd pred koncom 04 - Modified: 2023-12-26 15:12:12 - Feat.: - Title: Reakcie českých médií: Nečakaná demolácia a hanba. Od Slovákov sme schytali debakel, súper hral výrazne lepšie 05 - Modified: 2023-12-26 15:38:00 - Feat.: - Title: MS20: Federálne derby bolo v jednoznačnej réžii Slovákov. Obhajcovia striebra z Česka prehrali o štyri góly
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 07:14