StoryEditor

Bol na smiech. Teraz má viesť Slovensko (video)

12.06.2013, 09:11
Zbil rozhodcu, napadol súperov či platil pokuty. Aj to je kandidát na reprezentačného trénera Kozák.

Keď pred osemnástimi rokmi napadol rozhodcu Antona Stredáka, vyviazol „len“ s najvyšším trestom v našej najvyššej súťaži (dostal ročný dištanc). Pred tromi rokmi však po inzultácii trénera brankárov Nitry Igora Mesároša okrem ďalšieho trestu čelil dokonca aj trestnému oznámeniu. Tréner Ján Kozák bol postrachom futbalových trávnikov. A jeho časté slovné výlevy na adresu súperov pri týchto incidentoch boli už iba na smiech a Kozák starší nimi zabával náš futbal. Lenže on je späť.

Priemerné Košice doviedol v nedávno skončenej ligovej sezóne k piatemu miestu, a teraz je dokonca jedným z kandidátov na post reprezentačného trénera. Zdá sa vám to neskutočné? Nie je. Už zajtra pravdepodobne skončia súčasní koučovia Slovákov Stanislav Griga a Michal Hipp. A na rád má prísť Kozák. „Určite to môže byť jeden z adeptov na lavičku národného tímu, veď napokon veľa ich na Slovensku nemáme,“ hovorí pre HN člen našej futbalovej vlády Petr Kašpar.

Nejde o vtip
To, že nejde len o vtip, potvrdil pre HN i samotný tréner Kozák. Už sa na túto tému rozprával aj so šéfom nášho futbalu Jánom Kováčikom. „Hovorili sme spolu. Zatiaľ to však bola skôr neformálna debata, také oťukávanie,“ tvrdí Kozák starší. Jeho výhodou je, že ho v našom futbale každý dôverne pozná. Aj z futbalového zväzu. „Má toho veľa za sebou a ukázal, že je solídny tréner,“ dodal Kašpar. Lenže nezabudlo sa ani na jeho neustále konflikty. „Je tým známy, ale niečo iné je to v klube a niečo iné zase v reprezentácii. Verím, že s týmto by nebol problém,“ tvrdí Kašpar. Samotný tréner navyše hovorí o tom, že sa polepšil. „Som skúsenejší a človek sa stále učí,“ povedal Kozák.

Zabudnuté úspechy
Bohužiaľ. Pre jeho povahu si už dnes len málokto spomenie na to, že napríklad pred šestnástimi rokmi sa stal prvým trénerom, ktorý doviedol slovenský tím do najprestížnejšej futbalovej súťaže Ligy majstrov. Dnes 58-ročný Ján Kozák to dokázal s Košicami. S tým istým tímom okrem toho vybojoval aj dva tituly v našej najvyššej súťaži. Skôr si pamätáte to, že pred tromi rokmi po spomínanom incidente bol na odpis a dostal sedemmesačný dištanc. „Podľa mňa si teraz veľmi dobre uvedomuje, čo spôsobil. Týmto je odpísaný a z úspešného trénera sa stane futbalová mŕtvola. Je to škoda, ale spôsobil si to sám,“ skonštatoval v tom čase pre HN zástupca trénerov Milan Lešický.

01 - Modified: 2004-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O čo ide tajomnému Klubu 500?
01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 14:37