StoryEditor

Kanada obhájila olympijské zlato. Švédom nadelili tri góly

23.02.2014, 16:16
Autor:
tasr, stltasr, stl

Hokejisti Kanady získali na ZOH v Soči zlaté medaily. V nedeľňajšom finále zdolali Švédsko 3:0 a obhájili triumf z olympijského turnaja vo Vancouveri. Bronz rovnako ako pred štyrmi rokmi patrí Fínom, ktorí ešte v sobotu vyhrali v súboji o 3. miesto nad USA jednoznačne 5:0.

O zaslúženom víťazstve "javorových listov" v Ľadovom paláci Boľšoj rozhodli presné zásahy Jonathana Toewsa v prvej, kapitána Sidneyho Crosbyho v druhej a Chrisa Kunitza v tretej tretine. Čisté konto si vďaka 24 zásahom pripísal brankár Carey Price, ktorý v Soči neinkasoval v závere turnaja spolu 164 minút a 19 sekúnd. Naposledy ho ešte vo štvrťfinále prekonal Lotyš Lauris Darzinš. Kanaďania prestrieľali vo finále Švédov jasne 36:24.

Pre Kanadu je to už rekordný deviaty titul pod piatimi kruhmi v histórii a po 62 rokoch vyhrala ZOH aj mimo amerického kontinentu. Naposledy sa tak stalo v Oslo 1952.

Vôbec prvýkrát od zavedenia play off pod piatimi kruhmi v roku 1992 si zlato odnieslo mužstvo, ktoré na turnaji vyhralo všetky zápasy. Kanada zároveň ako prvý tím od roku 1988 obhájil olympijský titul, vtedy v Calgary to dokázal výber Sovietskeho zväzu.

Úradujúci majstri sveta Švédi sa vo finále museli zaobísť bez elitného centra Nicklasa Bäckströma a na turnaji v Soči prehrali v nedeľu svoj prvý zápas. Zostali tak na méte dvoch olympijských víťazstiev zo ZOH 1994 v Lillehammeri a ZOH 2006 v Turíne. Bäckströma vyškrtli zo zostavy tesne pred finále, podľa švédskych olympijských funkcionárov mal totiž pozitívny dopingový nález. Švédska tlačová agentúra TT informovala, že ho údajne spôsobilo užitie lieku na alergiu.

Oba tímy si zopakovali finálový súboj spred dvadsiatich rokov z Lillehammeru, kde o zlate pre Švédsko po výsledku 3:2 rozhodol až v nájazdoch nezabudnuteľným "trikom" Peter Forsberg. Na ZOH sa cekovo stretli už v 17. vzájomnom dueli, aktuálna bilancia je s trinástimi víťazstvami, jednou remízou a tromi prehrami jasne v prospech Kanady.

Slovenskí hokejisti obsadili na olympijskom turnaji bez jediného víťazstva predposledné 11. miesto.

Konečné poradie turnaja na ZOH v Soči: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Fínsko, 4. USA, 5. Rusko, 6. Česko, 7. Slovinsko, 8. Lotyšsko, 9. Švajčiarsko, 10. Rakúsko, 11. SLOVENSKO, 12. Nórsko

 

Finále mužského hokejového turnaja:

Švédsko - Kanada 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 13. Toews (Carter, Weber), 36. Crosby, 50. Kunitz. Rozhodovali: Meier (USA), Sutherland - Devorski, Amell (všetci Kan.), vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 11.067 divákov.

zostavy:

Švédsko: Lundqvist - Jon. Ericsson, Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder – Jim. Ericsson, Krüger, Hagelin - Silfverberg, Johansson, Landeskog - Alfredsson, Berglund, Steen – Eriksson, Nyquist, D. Sedin

Kanada: Price - Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Bergeron, Crosby, Kunitz – Perry, Getzlaf, Benn - Carter, Toews, Marleau – Nash, Duchene, Sharp - St. Louis

 

Finálový šláger mal hektický úvod. Kanaďania začali aktívnejšie - už po 56 sekundách si Crosby šikovne skrotil puk zo vzduchu, prihrávkou vyzval k skórovaniu Bergerona, ten ale sám pred Lundqvistom stroskotal na švédskom gólmanovi. Na druhej strane vyskúšal Pricea delovkou z uhla Kronwall, ešte bližšie boli ale Švédi k radosti v 5. minúte, keď sa Nyquist natlačil pred kanadskú bránku a trafil pravú žrď. Ostrý štart potom na chvíľu vystriedal boj o stredné pásmo s aktívnym napádaním na oboch stranách. Severania mali strelecky navrch, Price bol ale pozorný aj po teči Karlssona a "javorové listy" postupne prevzali iniciatívu. V polovici prvej tretiny to bolo na žŕdky vyrovnané, pretože aktívny Bergeron zápästím trafil konštrukciu Lundqvistovej bránky. Skóre sa ale menilo až na konci 13. minúty - švédska defenzíva nepokryla pred bránkou Toewsa a ten po nahodení Cartera od mantinelu zblízka tečoval puk medzi betóny Lundqvista a poslal Kanadu do náskoku 1:0. Odpovedať mohol Hagelin, no lapačka Pricea bola na mieste. Kanaďania potom nevyužili prvú finálovú presilovku pri vylúčení Jonathana Ericssona a do kabín tak išli s tesným náskokom.

Druhé dejstvo odštartovali v početnej výhode Švédi. Rovnako ako ich súper ale presilovku nevyužili, hoci do sľubného zakončenia sa pred bránkou dostal Alfredsson a o chvíľu neskôr Price hokejkou šikovne vytesnil Krügerovu prihrávku na voľného Hagelina. Kanaďania sa z tlaku vymanili a mohli gólovo udrieť aj druhýkrát, no St. Louisovi nesadla strela z prvej do odkrytej bránky po šikovnej prihrávke Nasha. Ďalšia šanca prišla pri vylúčení Silfverberga za vyhodenie puku z obranného pásma do hľadiska, Perry však v najväčšej šanci presilovky vystrelil spomedzi kruhov tesne nad bránku. Kanaďania v polovici duelu výrazne zatlačili súpera, neujali sa ale nájazd Perryho, bekhendové zakončenia Nasha ani šanca St. Louisa proti už ležiacemu Lundqvistovi. "Tri korunky" chvíľami nevedeli kam skôr skočiť a ich pasivitu potrestal kapitán Kanaďanov Crosby, ktorý v 36. minúte na vlastnej modrej čiare obral o puk Jonathana Ericssona a svoj skvelý únik zakončil perfektným bekhendom na 2:0. Bol to jeho premiérový gól na turnaji. Zámorský tím na konci druhej tretiny na ľade jasne dominoval a zaslúžene viedol o dva góly.

Zreteľná kanadská prevaha pokračovala aj v tretej časti, Toewsov pokus po prečíslení ale skončil pod Lundqvistom a švédskeho gólmana v 43. minúte zachránila žrď po tečovanej strele Doughtyho od modrej čiary. Zámorský tím dôsledne bránil, "čistil" puky pred Priceom a nepúšťal súpera do šancí, takže Švédi márne čakali na kontaktný gól. Naopak, Lundqvist opäť musel riešiť zakončenie aktívneho Toewsa z otočky a v 49. minúte aj štipľavú "strelu" Perryho. Jedenásť minút pred koncom ale už nestačil na strelu Kunitza zápästím pod hornú žrď po individuálnej akcii a bolo prakticky rozhodnuté - 3:0. Švédi reagovali oddychovým časom, no na nohy ich nepostavila ani presilovka pri vylúčení Perryho, keď na ľade pôsobili úplne bezradne. Záver duelu si už Kanaďania bez problémov postrážili a tešili sa z obhajoby olympijského titulu.

 

Hlasy po zápase:

Carey Price, brankár Kanady: "Tento tím totálne zasvätil hru tomu, aby sa puk nedostal do našej bránky a ukázal nezlomnú pracovitosť a morálku. Dokázali sme to, sme nadšení a tešíme sa na návrat domov."

Sidney Crosby, útočník Kanady: "Hrali sme v obrane veľmi solídne, žiadny puk pre nás nebol stratený. Dodržiavali sme náš systém a je skvelé, že sme za to boli odmenení zlatom. Sme naozaj hrdí a vážime si podporu, ktorú sme cítili. Vedeli sme, že sa od nás očakáva veľa a tak sme radi, že sme to naplnili."

Drew Doughty, obranca Kanady: "Bol to parádny tímový výkon. Možno budú ľudia hovoriť o skvelom brankárovi a obrane, ale veľmi nám v defenzíve pomohli aj útočníci skvelým bekčekingom."

Patrick Sharp, útočník Kanady: "Je to skvelý pocit a pocta mať oblečený kanadský dres a na krku zlatú medailu. Neviem sa dočkať momentu, keď ju prinesiem domov do Thunder Bay."

Pär Maarts, tréner Švédska: "Nebudeme sa schovávať za nečakanú kauzu s Bäckströmom pred finále, Kanada bola jednoducho lepším tímom. Hrali vo vysokom tempe a kontrolovali puk. Ani neviem spočítať všetky ich šance. Takto sa proti Kanade nedá hrať, boli dnes oveľa, oveľa lepší."

Henrik Lundqvist, brankár Švédska: "Boli jednoducho lepší a o dosť šikovnejší s pukom. Mal som pocit, že sme ich púšťali do príliš veľa šancí. Samozrejme, na výhru sme dnes potrebovali náš najlepší výkon, ale dnes sme na to nemali. Kanada bola veľmi silná a zaslúžila si triumf."

Henrik Tallinder, obranca Švédska: "Nastrelili sme na začiatku zápasu žrď. Ak by to tam spadlo, bol by to asi iný zápas..."

 

01 - Modified: 2006-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brusel približuje úniu
01 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 02 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 03 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 04 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 05 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 01:32