StoryEditor

Česi nedali ani gól. Fíni budú bojovať o zlato s Rusmi

24.05.2014, 16:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vo finále 78. MS v hokeji nastúpia proti sebe Rusko a Fínsko. Rozhodlo o tom druhé sobotňajšie semifinále, v ktorom zdolali Fíni český výber 3:0, v boji o titul svetového šampióna tak vyzvú doposiaľ nezdolaných Rusov. Pred zápasovou derniérou MS v Minsku budú bojovať o zisk bronzových medailí Česi proti Švédom.

Zborná sa bude v nedeľu o 20.00 SELČ v Minsk aréne snažiť o zisk piateho triumfu majstra sveta v ére samostatnosti. Naposledy sa z neho tešila pred dvoma rokmi v Helsinkách, kde vo finále zdolala Slovensko 6:2.

Fíni sa vo finále šampionátu predstavia opäť po troch rokoch, keď v Bratislave triumfovali v záverečnom dueli MS 2011 nad Švédmi a získali druhýkrát v histórii najjagavejší kov. Za možnosť bojovať o zisk tretieho zlata môžu ďakovať aj Švajčiarom, ktorí im víťazstvom nad Lotyšskom 3:2 v B-skupine otvorili cestu do vyraďovacích bojov.

Česko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
      Góly: 9. Lehterä (Hietanen, Kontiola), 32. Immonen (Kontiola, Karalahti), 60. Lehterä. Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.), vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 14.387 divákov
      Česko: Salák - Vitásek, Němec, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Sekáč,  Hudler, Zaťovič - Vondrka, Rolinek, Kovář - Růžička
      Fínsko: Rinne – Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Kivistö, Lajunen, Marttinen – Pakarinen, Kontiola, Lehterä – Komarov, Jokinen, Haula – Palola, Immonen, Jormakka – Salomäki, T. Sallinen, Huhtala

      Suomi vstúpili do zápasu aktívne a už v úvode prvej tretiny niekoľkokrát pohrozili pred Salákom. V 4. minúte sa pred neho neúspešne nanominoval s pukom Tomi Sallinen, o niekoľko sekúnd neskôr mal už brankár viac práce s bekhendovým zakončením Pakarinena. Českej rozohrávke chýbala prekvapivá myšlienka a od 9. minúty museli po inkasovanom góle tvoriť ešte viac. Hietanen vysunul dlhou prihrávkou cez stredné pásmo na ľavom krídle Lehteräho, ktorý sa poľahky natlačil cez Vitáska do zakončenia a bekhendom prekonal Saláka. Česká odpoveď mohla prísť už o dve minúty neskôr, puk však letel po Červenkovom teči Jágrovej strely len tesne vedľa. V závere mohol ďalšiu nedôslednosť potrestať ešte Pakarinen, ale druhý gól nepridal.

Ten sa Fínom podarilo streliť v 32. minúte zásluhou Immonena. Predchádzalo mu však niekoľko gólových možností českého tímu, ktorému prestávka pomohla, no Jágr a po ňom ani obranné výpady Nemca s Jordánom nepriniesli vyrovnanie. Skóre sa nemenilo ani po ďalšom teči Klepiša či dorážke Komarova, ktorého na dvakrát perfektne vychytal Salák.

Ani v tretej tretine nedokázali Česi nájsť recept na pozornú fínsku defenzívu. V závere sa pokúšali o zvrat v stretnutí aj hrou bez brankára, ale gólman "severanov" Pekka Rinne nepustil za svoj chrbát ani jeden puk a pripísal si na šampionáte už tretí shutout. Jedenásť sekúnd pred záverečnou sirénou prikrášlil víťazstvo Fínov gólom do prázdnej bránky Lehterä.

 

Rusko - Švédsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Góly: 14. Plotnikov (Medvedev, Šipačov), 18. Širokov (Zaripov, Medvedev), 32. Belov (Zaripov, Ovečkin) - 1. Möller (Lindström, Backlund). Rozhodovali: Kaval (USA), Šindler (ČR) - Suominen (Fín.), Valach (SR), vylúčení: 5:6 na 2 min, navyše: Backlund 5+DKZ za napadnutie, presilovky a oslabenia: 0:0, 14 521 divákov.

Rusko: Bobrovskij – Denisov, Čudinov, Kutuzov, Medvedev, Jakovlev, Belov, Zubarev – Ovečkin, Šipačov, Plotnikov - Kuliomin, Malkin, Tichonov – Zaripov, Anisimov, Širokov - Kalinin, Burmistrov, Dadonov - Kuznecov

Švédsko: Nilsson – Ekholm, Fransson, Erixon, Gustafsson, Burström, Andersen, Nygren - Lindström, Backlund, Möller – Klasen, Järnkrok, Nyquist – Ericsson, Sjögren, Hjalmarsson – Lundqvist, Rasmussen, Danielsson - Axelsson

Švédi mali raketový vstup do zápasu a už po 19 sekundách šokovali súpera úvodným gólom. Lindström našiel ideálnou prihrávkou na útočnej modrej úplne zabudnutého Möllera a ten svoj samostatný únik zakončil presne pomedzi betóny Bobrovského na 1:0. Rusi mohli odpovedať v presilovej hre, ale neujal sa Kuliominov teč, ani delovka Ovečkina z ľavého kruhu. Zborná potom nevyužila ani ďalšiu početnú výhodu, ale vyrovnania sa dočkala v 14. minúte, keď Medvedev potiahol puk do pásma, jeho strelu Nilsson vyrazil priamo na hokejku Plotnikova a ten z uhla trafil presne odkrytú časť bránky - 1:1. Ovečkin a spol. boli strelecky aktívnejší a presne dve minúty pred koncom prvej tretiny otočili skóre duelu. Širokov vybojoval puk v strednom pásme a strelou spoza obrancu prekvapil Nilssona gólom na 2:1.

"Hluchú" päťminútovku v úvode druhej časti hry preťala veľká šanca Zaripova, ktorý sa ocitol sám pred švédskym gólmanom, ale jeho bekhendový pokus nemal potrebnú presnosť. Vzápätí na druhej strane efektný "semafor" Bobrovského zabránil vyrovnaniu z hokejky Möllera a ruský gólman si poradil aj nebezpečným pokusom Lundqvista z ľavej strany. Švédi sa v polovici duelu dostali pod tlak po dvoch zbytočných fauloch v útočnom pásme a hoci v presilovke trest neprišiel, krátko po jej skončení Belov delovkou takmer od modrej čiary prestrelil gólmana Nilssona - 3:1. Aktivita Rusov neutíchala, ich súper sa dostal k slovu až v početnej výhode, no Möller ani Danielsson sa v koncovke nepresadili. V závere druhej tretiny sa gólom neskončila ani hviezdna spolupráca Malkina s Ovečkinom, v poslednej chvíli totiž puk pred druhým menovaným zasiahol Gustafsson.

Tretiu tretinu začal ruský tím nevydarenou presilovkou, sľubný dvojgólový náskok si ale bez väčších problémov strážil. Severania sa ťažko presadzovali proti pozornej defenzíve a čo cez ňu prešlo, likvidoval spoľahlivý Bobrovskij. Tlak si dokázala v útočnom pásme vytvoriť iba elitná švédska formácia, no bez efektívnej koncovky. V 50. minúte ruský brankár zneškodnil ranu Franssona, o necelé dve minúty neskôr mohol definitívne rozhodnúť Ovečkin po spolupráci s Plotnikovom, jeho strelu z prvej ale zlikvidoval Nilsson. Švédska snaha o skresanie manka v záverečných minútach nemala potrebnú šťavu a nepomohlo im ani odvolanie brankára už 158 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Rusi sa v závere ubránili aj oslabeniu štyroch proti šiestim a zaslúžene zabojujú o zlato.

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová a Hrbatý potvrdili úlohy favoritov
01 - Modified: 2024-04-26 17:19:44 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli prvú tretinu, federálne derby v Trenčíne vyhrali Česi 02 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 03 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 04 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát 05 - Modified: 2023-05-21 08:25:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Cehlárik a Grman nastúpia proti Slovinsku. Návrat oboch hráčov prinesie zmeny v zostave
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
30. apríl 2024 18:43