StoryEditor

Lotyšsko bojovalo s Francúzskom o udržanie. Zachránili sa oba tímy

12.05.2015, 20:06
Autor:
TASRTASR

V rozhodujúcom súboji o udržanie sa v elitnej kategórii MS zvíťazili hokejisti Francúzska nad Lotyšskom 3:2 po samostatných nájazdoch.

Obaja aktéri utorňajšieho zápasu pražskej A-skupiny sa vďaka tomuto výsledku zachránili a "čierny Peter" zostal v rukách čakajúcich Rakúšanov, ktorí spolu s posledným tímom B-skupiny Slovinskom opúšťajú elitnú kategóriu. V nej ich na MS 2016 v Rusku nahradia Maďarsko a Kazachstan.

Boje v základnej A-skupine uzavrel večer zápas domáceho Česka so Švajčiarskom (20.15 h). Oba tímy už mali postup do štvrťfinále istý z tretieho, resp. štvrtého miesta.

A-skupina

Lotyšsko - Francúzsko 2:3 pp (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 12. Daugavinš (Darzinš), 23. Galvinš (Darzinš, Daugavinš) - 49. S. Da Costa (Fleury), 56. Treille (Hecquefeuille, Huet), rozh. sam. nájazd Desrosiers. Rozhodcovia: Mayer (USA), Rönn (Fín.) – Suominen (Fín.), Lhotský (ČR), vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 15.167 divákov.

Francúzi vstupovali do existenčného súboja z posledného miesta v A-skupine. Povinnosť im velila zdolať pobaltského súpera aspoň za dva body, aby neopustili na rok elitnú kategóriu, Lotyšom stačil na záchranu bod. V hre bola aj možnosť, že sa napokon zachránia obaja - víťazstvom Francúzska v predĺžení alebo nájazdoch, ktoré by poslalo o kategóriu nižšie Rakúšanov zúfalo čakajúcich na svoj osud.

Nádeje "galského kohúta" naštrbil v 12. minúte Daugavinš, ktorý v presilovke zblízka prekonal presúvajúceho sa Hueta. V ďalšom priebehu úvodného dejstva boli Francúzi strelecky aktívnejší, ale na vyloženú šancu si museli počkať až do záverečných sekúnd, keď Roussel trafil bočnú žŕdku. V 23. minúte Lotyši využili ďalšiu početnú výhodu, vylúčenie Fleuryho potrestal strelou od modrej Galvinš a nad Francúzmi sa začalo zmrákať. Lotyši boli vysokoefektívni, na dva góly im stačili iba tri strely, ich jalovému súperovi stál v ceste buď skvelý Masalskis alebo vlastná zbrklosť, ktorú zo seba nestriasli ani v troch po sebe idúcich presilovkách v druhej tretine.

Až v 49. minúte zbavil kúzla lotyšského brankára S. Da Costa, ktorý dorazil do siete strelu Fleuryho odrazenú od hornej žŕdky. Nádeje Francúzov razom ožili a v 56. minúte S. Treille udržal Francúzov v hre. Deväť sekúnd pred koncom mohol dokonať obrat Francúzov Desrosiers, ale v nájazde trafil len do hrude Masalskisa. V predĺžení mal rozhodnutie na hokejke S. Da Costa, ale puk sa na jeho smolu odrazil od hornej žŕdky. Francúzi potrebovali uspieť v rozstrele, čo sa im podarilo - Masalskisa postupne prekonali Fleury, Desrosiers a S. Da Costa, Hueta len Darzinš.

Hlasy /zdroj: IIHF/:

Cristobal Huet, brankár Francúzska: "Bolo frustrujúce pozerať sa na to, ako dlhé minúty bezvýsledne ostreľujeme súperovho brankára. Pred treťou tretinou sme aj za stavu 0:2 dúfali, že môžeme zápas doviesť minimálne do predĺženia. Snažili sme sa naďalej hrať aktívne a podarilo sa nám to. V nájazdoch sme napriek vážnosti situácie pôsobili veľmi pokojne."

Stephane Da Costa, útočník Francúzska: "Myslím si, že sme vyhrali zaslúžene. Lotyšsko má dobrý tím a nič nám nedalo zadarmo. Bol to z hľadiska psychiky náročný zápas, ale ani za stavu 0:2 sme sa nevzdávali a vedeli sme, že jedným gólom sa môžeme vrátiť do hry. Sme radi, že sme sa zachránili, ale vo všeobecnosti nám šampionát príliš nevyšiel, pretože sme túžili ísť do štvrťfinále."

Kaspars Daugavinš, útočník Lotyšska: "Francúzi na nás vyleteli a my sme s nimi mali od začiatku problémy. Hrali sme celý čas len s piatimi obrancami a chýbala nám šťava. Naopak, súper akoby mal krídla... Môžeme sa poďakovať nášmu brankárovi Masalskisovi, že deväť sekúnd pred koncom zneškodnil nebezpečný nájazd. Nečakali sme, že Francúzi budú mať po včerajšom zápase so Švédskom toľko energie, ale dnes boli lepší. Chceli sme vyhrať, boli sme blízko, ale napokon sme radi aj za bod, ktorý nás udržal v elitnej kategórii. Máme mladé mužstvo, pre ktoré bol tento šampionát dobrou skúškou."

01 - Modified: 2007-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-11 12:00:53 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom bezpečnostnú zmluvu, Riga sa zaväzuje k desaťročnej pomoci 04 - Modified: 2024-04-11 11:28:55 - Feat.: - Title: HN24: Pavel sa v Litve stretol so Zelenským 05 - Modified: 2024-03-28 20:56:09 - Feat.: - Title: "Najsilnejšia aliancia na svete." Litva a Lotyšsko ocenili svoje členstvo v NATO, kam vstúpili pred 20 rokmi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 10:42