31.05.2007, 00:00

K zrušeniu víz pre občanov všetkých členských štátov EÚ vyzval Spojené štáty predseda Európskej komisie José Barroso po stretnutí s predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Tá s jeho postojom súhlasila. O vízach vraj bude Pelosiová opäť hovoriť s americkým prezidentom Georgeom Bushom.
ČTK

Britská opozičná Konzervatívna strana chce pokračovať v reformách, ktoré začal súčasný labouristický premiér Tony Blair. Podľa tieňového ministra financií Georgea Osborna sú na to konzervatívci vhodnejší ako Blairov nástupca a súčasný minister financií Gordon Brown, ktorý sa stane premiérom koncom júna. Podľa Osborna chcú vyhrať voľby a "zlepšiť život všetkým".
ČTK

Katolícka cirkev podporuje budúci vstup Turecka do EÚ. Podľa nej táto krajina prešla dlhou cestou a rešpektuje základné pravidlá súžitia medzi národmi. Povedal to druhý najvýznamnejší muž Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone. Domnieva sa, že Turecko je laickou krajinou a EÚ stavia svoju podstatu na laicizme.
ČTK

Americká armáda odovzdala zodpovednosť za bezpečnosť troch kurdských provincií na severe Iraku miestnej kurdskej vláde. Ceremoniál sa konal v kurdskom meste Irbíl. Podľa predsedu kurdskej vlády Ničirvana Idrísa Barzáního je to "ďalší úspech pri obnove Iraku".
ČTK

Pápež Benedikt XVI. prijal vo Vatikáne rodičov nezvestného 4-ročného britského dievčatka. Pápež požehnal fotografiu Madeleine a s rodičmi sa krátko porozprával. Rodičia plánujú vystúpiť v televíznych staniciach viacerých európskych miest. Madeleine zmizla v noci 3. mája z hotela portugalského dovolenkového strediska Algarve.
SITA

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 03:29