StoryEditor

Nóri hľadajú slovenských hokejistov. Dali si inzerát na Profesiu

21.01.2016, 23:00
Treťoligový klub Nidaros Trondheim hľadá posily aj cez portál profesia. sk. Chce postúpiť o súťaž vyššie, ponúka dvojmesačné zmluvy.

Predavač, kuchár a... hokejista. Aj tak vyzerá výber inzerátov, ktorý aktuálne nájdete na najväčšom pracovnom portáli na Slovensku. Hokejový klub Nidaros Hockey Trondheim, hrajúci v tretej nórskej lige, totiž zháňa posily do mužstva. No nie cez hokejových manažérov či skautov, ako býva zvykom. Skúša to na stránke profesia. sk, kde nájdete ponuku s názvom „Hokejista Nórsko – brankár, obranca, útočník“. Výberové konanie na túto pozíciu sa končí o tri dni. „Sponzorom klubu je personálna agentúra. Tak ju skúšame využiť aj pre hokej,“ povedal pre HN riaditeľ Nidaros Trondheim Tom Arntsen. Na ponuku reagovali podľa našich zistení desiatky slovenských – zväčša amatérskych – hokejistov. Medzi nimi aj odchovanec Spišskej Novej Vsi Juraj Kucirko. „Inzerát som si všimol na sociálnej sieti a rád by som to vyskúšal,“ tvrdí. Dôvod, prečo treťoligový klub z Nórska takto narýchlo loví hokejistov, je jednoduchý. Je lídrom súťaže a vďaka takejto ponuke dvojmesačných zmlúv si chce zabezpečiť postup o level vyššie – do druhej nórskej ligy.

Fyzická sila, excelentná technická zručnosť, rýchlosť, výkonnosť a ročná skúsenosť v najvyššej hokejovej súťaži. Takéto osobnostné predpoklady sa objavili v inzeráte na pracovnom portáli profesia. sk na pozíciu „Hokejista Nórsko – brankár, obranca, útočník.“ Týmto netradičným spôsobom hľadá účastník tretej najvyššej nórskej súťaže – mužstvo Nidaros Hockey Trondheim – posily na najbližšie dva mesiace. Chce totiž postúpiť o ligu vyššie a k tomu mu majú dopomôcť aj hokejisti, ktorí sa ohlásia na spomínaný inzerát. HN sa podarilo spojiť s riaditeľom nórskeho klubu Tomom Arntsenom, ktorý nám ozrejmil, prečo zvolili tento zvláštny spôsob posilnenia mužstva. „Jedným zo sponzorov klubu je personálna agentúra Eterni NorgeAS, a tá má skúsenosti so získavaním pracovnej sily v strednej Európe. Tak to skúšame aj pre hokej,“ povedal Arntsen.

Žiadna skúška, stačí video

Šéf klubu zo štvrtého najväčšieho nórskeho mesta Trondheimu priznáva, že prvýkrát v živote hľadá hokejistov prostredníctvom personálnej agentúry. „Hráči neprídu ani na skúšku, na to nemáme čas. Spoliehame sa len na ich kariérne čísla a nejaké videá, ktoré nám spolu so životopismi pošlú,“ konštatuje Arntsen. Keďže nižšie hokejové súťaže v severských krajinách, ako je Nórsko alebo Dánsko, majú poloamatérsku úroveň, súčasťou ponuky je aj šanca získať pracovné miesto a možnosť stať sa členom nórskeho sociálneho zabezpečenia. „To však závisí tiež od toho, ako sa nám bude v najbližších dvoch mesiacoch dariť. Ak postúpime do druhej ligy, môžeme hráčom ponúknuť lepšie hokejové podmienky a v prípade ich záujmu aj dlhodobejšie pracovné možnosti,“ hovorí riaditeľ Nidaros Trondheim. Podľa neho sa takýmto spôsobom pozerajú po hokejistoch i v susednom Česku a postupne finišujú s vyberaním najvhodnejších kandidátov. Termín ukončenia výberového konania na pozície brankár, obranca a útočník je 24. januára. Arntsen prezradil, že v hre o príchod do Trondheimu sú aktuálne traja hokejisti zo Slovenska.

Šanca pre mladých

Samotné prijímanie ponúk má na starosti pobočka personálnej agentúry Eterni NorgeASna Slovensku sídliaca v Piešťanoch. „Hlási sa nám množstvo hráčov, stále volajú a píšu e-maily. Je medzi nimi aj zopár chlapcov, ktorí už majú skúsenosť z Nórska,“ povedala pre HN Barbara Švecová. Podľa jej slov boli medzi záujemcami tiež hokejisti, ktorí odmietali poslať životopis, s komentárom, že sú hviezdy, a to je pod ich úroveň. Jedným z tých, ktorí životopis poslali a podľa našich informácií je jeho pôsobenie v Nórsku už takmer hotová vec, je útočník Juraj Kucirko. Odchovanec Spišskej Novej Vsi sa o inzeráte dozvedel prostredníctvom sociálnej siete a zaujal ho aj preto, že vlani už v Nórsku pôsobil. „Rád by som to vyskúšal a pomohol klubu k postupu. Pôsobenie v Trondheime môže byť neskôr aj finančne zaujímavé v prípade, že sa mužstvo prebojuje do vyššej ligy,“ hovorí pre HN Kucirko. Podľa neho je takáto možnosť vhodná najmä pre mladých hokejistov, ktorí si nedokázali vybojovať miesto v niektorom z klubov slovenskej hokejovej extraligy.

Manažéra to pobavilo

Na najvyšších úrovniach býva zvykom, že nové pôsobisko hľadajú pre hráčov hokejoví manažéri. V tomto prípade ich úlohu prebrala personálna agentúra. „Nikdy som sa s takýmto spôsobom hľadania hráčov nestretol. Je to pre mňa úsmevné,“ uviedol jeden z našich popredných hráčskych agentov Peter Kadleček. Podľa neho poloamatérski hráči na takéto pôsobenie pomoc agentov ani nepotrebujú a ani nevyhľadávajú. Porovnanie platových podmienok v nórskej najvyššej súťaži či druhej lige nedokázal presne definovať, keďže v tejto krajine nemá žiadneho zo svojich klientov. „V tej najvyššej súťaži môže byť plat porovnateľný so Slovenskom. Minimálne hokejisti tam majú väčšiu istotou, že dohodnuté peniaze dostanú presne v termíne, akú majú napísanú v zmluve,“ dodal Kadleček.

Ponuka ma zaujala. Azda ma zoberú

Juraj Kucirko – slovenský hokejový útočník

Kedy odchádzate do nórskeho klubu Nidaros Hockey Trondheim, kde by ste mali najbližšie dva mesiace pôsobiť?

Ešte neviem, či ma zoberú. V najbližších dňoch mi majú zavolať a dať vedieť, či ma zatiaľ na tie dva mesiace do konca sezóny vezmú, alebo nie.

Ako ste sa dozvedeli o možnosti nájsť si zahraničný angažmán netradične cez inzerát?

Niekto zdieľal túto ponuku pracovného portálu na Facebooku. Ten inzerát ma ihneď zaujal, a tak som zavolal kontaktnú osobu a zistil som detaily.

Počas vlaňajšej sezóny ste pôsobili v nórskych kluboch Nes IK a Kongsvinger.

Veď aj preto ma inzerát zaujal. Aspoň nepôjdem do neznáma. Nes IK bola druhá najvyššia súťaž a tam sa mi herne vcelku darilo. Nórsku top ligu za Kongsvinger som si vyskúšal len v jedinom stretnutí.

Po sezóne ste však v Nórsku nepokračovali a vrátili ste sa na Slovensko. Prečo?

Do môjho klubu prišiel nový manažér, bol to syn majiteľa a vymenili takmer celý káder. Pred sezónou som bol na skúške v Martine, no neuspel som. Odohral som pár zápasov aj za Spišskú Novú Ves, ale tam to z hokejovej stránky veľmi nemalo zmysel. Tak som sa dal na školu.

Nižšie súťaže v Nórsku sú na poloamatérskej úrovni, hokejisti musia popri tréningoch aj pracovať. Mali ste to tak aj vy?

Niekomu zaplatili ubytovanie a stravu a kto chcel, mohol aj pracovať. Ja som chodieval iba na brigády a chcel som sa sústrediť najmä na hokej – preto som aj do Nórska išiel.

Aké sú v nórskych hokejových kluboch platové podmienky v porovnaní so Slovenskom?

V najvyššej súťaži sú neporovnateľne vyššie, a v niektorých tímoch sa dá slušne zarobiť aj v druhej lige. Takže keď sa nám podarí s Nidarosom postúpiť o level vyššie, môže byť pôsobenie v Trondheime zaujímavé aj z dlhodobejšieho hľadiska. Ide o to, aby mali o mňa záujem.

01 - Modified: 2008-01-15 13:21:00 - Feat.: 0 - Title: Privilégium sa odvolalo
01 - Modified: 2024-04-19 05:43:13 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 13:45