StoryEditor

Gáborík sa konečne zobudil. Päť dôvodov slovenského triumfu

06.05.2015, 00:05
Slovenskí hokejisti dosiahli na šampionáte prvé trojbodové víťazstvo.

Kapitán za mantinelom
Kľúčový moment nastal v tretej tretine. A to nie len preto, že naši hokejisti v nej strelili tri góly a otočili nepriaznivo sa vyvíjajúci duel so Slovinskom. Podstatná vec sa udiala v súvislosti s našim kapitánom Tomášom Kopeckým. Ten sa v posledných minútach nedostal na ľad, vypadol z prvej formácie a duel sledoval iba spoza mantinelu na lavičke. To síce nič nemení na jeho dôležitej pozícii v mužstve, no jeho spolupráca s Mariánom Gáboríkom očividne nefungovala nie len v tomto, ale ani v prvých dvoch dueloch. Je preto takmer isté, alebo pre dobro mužstva by malo byť, aby Gáborík nastupoval na ľad s dravými a mladšími spoluhráčmi.

Spoľahlivý Ján aj Laco
Za stavu 0:1 nás podržal v niekoľkých kľúčových momentoch gólman Ján Laco. Práve on nás neustále držal v hre o priaznivejší výsledok. Vychytal viackrát aj top hráča súpera Anžeho Kopitara. Sršal z jeho tváre aj zákrokov pokoj a na tohtoročnom, rovnako ako predchádzajúcich šampionátoch, vyžaruje z neho ohromný pokoj. Ten zároveň pomáha aj obrancom pred ním a každou odchytanou minútou dokazuje, že patrí k najdôležitejším hráčom nášho tímu. Smolu má tak druhý gólman Július Hudáček - lebo s takto chytajúcim Lacom sa len sotva dočká prvého štartu na MS.

Prebudený kanonier
Podľa štatistík, ktoré sme urobili pred duelom so Slovinskom vychádzalo, že Marián Gáborík strieľa za Slovensko gól v každom treťom zápase. A tieto čísla posila z Los Angeles Kings neoklamala. Dokonca išiel nad plán, keď v štyroch zápasoch dosiahol dva presné zásahy. To je pol gólu na zápas. Jeho výkon, a to nie len kvôli dvom dosiahnutým gólom, narástol aj vďaka spolupráci s Liborom Hudáčkom, ktorý výrazne prevýšil dovtedajší výkon nášho kapitána Tomáša Kopeckého v útoku s Gáboríkom. Snáď spolu nastúpia obaja aj v stredajšom súboji proti Nórsku.

Nový vietor od Hudáčka
Už vyššie spomínaný Libor Hudáček si v záverečnej tretine zaspomínal na svoje najlepšie časy v národnom tíme. Tým je úspešný šampionát 2012, na ktorom vybojovali Slováci striebornú medailu. Vtedy ťažil zo spolupráce s extrémne skúseným Miroslavom Šatanom. A toto spojenie skúsenosti a nevypočítateľného Hudáčka zafungovalo aj proti Slovinsku. Hudáček skúšal svoje ťahy na súpera už počas viacerých presilových hier, no najviac ukázal pri spolupráci s našim top kanonierom.

Nezastaviteľný obranca
Štyri zápasy, tri góly. Za takúto bilanciu by sa nemusel hanbiť akýkoľvek slovenský útočník na majstrovstvách sveta. No nastrieľal ich obranca Andrej Meszároš. Po dvoch zásahoch do siete Bieloruska pokračoval vo svojom gólostroji aj proti Slovinsku. Jeho delovka znamenala dôležité vyrovnanie na 1:1 a naštartovala celé mužstvo k obratu v nedobre sa vyvíjajúcom sa zápase. Meszároš zaznamenal svoj tretí gól v reprezentácii Slovenska. No aby sme boli objektívni, najmä v prvej polovici zápasu viackrát zavaril našej obrane a len zhodou okolností sme za jeho chyby nepykali.

01 - Modified: 2007-05-25 09:50:00 - Feat.: 0 - Title: Vodné elektrárne vyrábajú asi 18 % spotreby energie v SR
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:44