StoryEditor

Pocta klubu z Bratislavy. Chcú ho v Rakúsku

16.07.2015, 00:00
Výsledky a výkony tímu Bratislava Monarchs vyústili k pozvánke do kvalitnejšej súťaže. „To nemôžeme odmietnuť,“ tvrdí riaditeľ klubu.

Za predvádzané výkony nedostávajú žiadny plat ani víťazné prémie. Dokonca si musia hradiť náklady na posilňovňu, výstroj – platia aj členské poplatky. Napriek tomu mali hráči tímu amerického futbalu Bratislava Monarchs na zápasoch viackrát vyššiu návštevnosť ako profesionáli z futbalového Slovana. Klub z hlavného mesta prežíva jednu z najúspešnejších sezón. Pred dvoma týždňami získali Monarchs titul v maďarskej lige a za výkony v nej sa dočkali nečakanej odmeny. Ako vôbec prvý zahraničný klub dostali pozvánku od kvalitnejšej rakúskej súťaže – do I. divízie Austrian Football League. „Je to pre nás veľká pocta. Nové tímy musia začať od najnižšej súťaže, ktorou je tretia divízia. Nám dali možnosť hrať hneď v prvej,“ povedal pre HN výkonný riaditeľ Bratislava Monarchs Ľudovít Gálka.

Veľká šou za pár tisíc eur

Futbalisti Slovana majú ročný rozpočet zhruba štyri milióny eur. No ich zápasy či už kvôli futbalovej kvalite, zážitku z hry, alebo nekomfortnému štadiónu, jednoducho nelákajú. Na druhej strane tímu Monarchs sa napriek u nás netradičnému športu darí návštevnosť každý rok zvyšovať. „S vyšším počtom divákov na zápasoch rastie aj záujem partnerov. No napriek tomu, že fungujeme 20 rokov, stretnem ľudí, ktorí netušia, že u nás existuje takýto klub,“ hovorí Gálka. Pred niečo vyše desiatimi rokmi pracovali „monarchovia“ s ročným rozpočtom okolo 30-tisíc eur. V súčasnosti je už dvojnásobný a jeho výška odchodom do kvalitnejšej rakúskej ligy ešte stúpne. „Naše zápasy sú veľkou šou pre divákov. Ešte sa nám nestalo, že by nám človek po zápase povedal, že nabudúce už nepríde,“ tvrdí Gálka.

Najvyššiu položku v rozpočte tvoria platy niekoľkých profesionálov v tíme. Ide o duo z Kanady (Paul de Pass, David Green) a dvojicu Američanov (Devin Myers a Ferni Garza). Garza má okrem dôležitej pozície quater backa, čiže rozohrávača, na starosti aj prípravu útočníkov a Green robí aj asistenta trénerovi. „Vôbec im nezávidíme, že oni poberajú plat a my nie. Sú to naše vzory a učia nás byť lepšími v našom športe,“ uviedol pre HN Miloš Brankovič, ktorý hráva v Monarchs už od juniorského veku – dohromady už štrnásť rokov. Podľa neho k vyššej návštevnosti na zápasoch dopomohla najmä výmena štadióna. Dnes predvádzajú umenie amerického futbalu na štadióne ŠCP v mestskej časti Dúbravka.

Prvé veľké finále

Čo vlastne ženie zadarmo pôsobiacich hráčov amerického futbalu do fyzicky náročných súbojov?„Bol to môj detský sen, hrať súťažne americký futbal. Našiel som sa v tom a ten pocit po víťaznom zápase je neopakovateľný,“ hovorí Brankovič. Najbližšie bude mať šancu ho opäť prežiť už túto sobotu, keď sa hrá v Bratislave od 17.00 hod. vôbec prvé finále slovenskej ligy amerického futbalu. Bratislava Monarchs si to o prvý titul v tzv. Slovak Bowle rozdá s mužstvom Trnava Bulldogs. „V zápasoch jedenástich proti jedenástim Monarchs ešte nikto neporazil. Očakávam silný a emočný zápas, na ktorý sa všetci tešíme,“ konštatuje pre HN podpredseda tímu Bulldogs Lukáš Vittek. Trnava má v mužstve dokonca ešte viac profesionálov z USA ako Monarchs. Konkrétne štyroch hráčov a dvoch trénerov. Platiť zámorské posily nie je pre dva top slovenské tímy finančne jednoduchá záležitosť. S ich hľadaním je to jednoduchšie. Existuje totiž webový portál europlayers. com, ktorý združuje tisícky voľných hráčov pre európsky americký futbal. „Každý rok vyjde z vysokých škôl 6 500 hráčov, no len 700 z nich si vyberú tímy z elitnej Narional Football League,“ dodal výkonný riaditeľ Monarchs Ľudovít Gálka.

01 - Modified: 2007-07-24 11:36:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ znormalizuje svoje vzťahy s Líbyou
01 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 02 - Modified: 2022-02-15 10:42:42 - Feat.: - Title: Večer, aký zažije len málokto. Víťaz Super Bowlu šprintoval zo štadióna za manželkou, ktorá rodila 03 - Modified: 2022-01-30 20:13:56 - Feat.: - Title: Bradyho otec vyvrátil zvesti o konci synovej kariéry 04 - Modified: 2021-11-25 20:24:15 - Feat.: - Title: Vyše milióna dolárov za VIP lóžu. Super Bowl opäť láme rekordy 05 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 11:29