StoryEditor

Hossa si oblieka rasistický dres. Politickú korektnosť v športe rieši aj Obama

10.11.2015, 23:12

Porazí politická korektnosť tradíciu? Americké športové kluby s indiánmi v znaku čelia silnejúcej kritike kvôli rasizmu a nedostatku úcty k pôvodným obyvateľom Severnej Ameriky a logá hokejového klubu Chicaga Blackhawks, ktorého dres obliekajú aj slovenskí hokejisti Marián Hossa a Marko Daňo, či Washingtonu Redskins z NFL by čoskoro mohli nahradiť nová. Návrhy už existujú a získavajú si podporu z najvyšších miest, napríklad od prezidenta Obamu.

Obama chce prelomiť stereotypy

Populárny tím ligy amerického futbalu NFL Washington Redskins bojuje o svoje logo s hlavou indiánskeho bojovníka už niekoľko rokov. Intenzita kritiky stúpa s celospoločensky silnejúcim bojom proti rasizmu a vzrastajúcou politickou korektnosťou, ktorá napríklad v júli vyústila k zákazu vyvesovania vlajky Konfederácie ako symbolu vojny Severu proti Juhu.

Zástupcovia pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky aj veľký počet športových fanúšikov sa teraz opäť vyjadrujú pre to, aby bolo logo futbalistov z Washingtonu odstránené a tím premenovaný, pretože ako názov Redskins (Červené kože), tak logo Indiána sú urážlivé.

Majiteľ klubu Daniel Snyder sa však opakovane nechal počuť, že neustúpi. "Redskins nepremenuje. Nikdy," povedal Snyder napriek tomu, že zrušenie obchodnej značky "Washington Redskins" nakázal v júli súd. Snyder svoj tím obhajuje tým, že Redskins nikoho urážať nechcú a logo naopak slúži na uctenie statočných bojovníkov z pôvodných severoamerických kmeňov.

Vedenie klubu sa teraz obrátilo so sťažnosťou na súdy, pretože federálne úrady vraj uznávajú názvy spoločností, ktoré sú oveľa urážlivejšie než Redskins, napríklad pekárne Baked By a Negro Cookie Company (Sušienky upečené negrom). Do debaty, ktorá ďaleko presahuje hranice športu, sa zapojili aj politické špičky Ameriky.

"Naša krajina musí prelomiť stereotypy a k tomu by mali prispieť aj športové kluby," nechal sa počuť prezident Obama na konferencii indiánskych kmeňov minulý týždeň. V tejto súvislosti pochválil firmu Adidas za to, že ponúkla tímom s indiánskymi motívmi v znaku pomoc pri zmene loga. "Dúfam, že Adidas rokoval aj istým futbalovým klubom vo Washingtone," povedal Obama.

Opačného názoru než súčasný prezident USA je kandidát na šéfa Bieleho domu Jeb Bush. "Asi mi niečo uniká. Toto je futbal a myslím, že by tím svoj názov ani logo meniť nemal. Nikoho to neuráža," povedal rozhodne Bush. Medzi neoficiálnymi návrhmi na nové logo Redskins je aj ten, ktorý zamenil hlavu Indiána za hlavu prezidenta Obamu. "Toto logo snáď spĺňa kritériá politickej korektnosti," hodnotia ironicky fanúšikovia na Twitteri.

Rozruch okolo loga Redskins vrátane neústupnosti majiteľa klubu neunikli ani tvorcom South Parku. Populárne satirický seriál si opäť nebral servítky a navrhol nové logo Washingtonu Redskins, dvoch indiánskych mužov so ženskými prsiami, ktorí spolu súložia.

Z bojovníka bude vták

Podobná diskusia sa vedie aj okolo loga Chicaga Blackhawks z NHL. Dresy klubu zdobí už od založenia v roku 1926 hlava Čierneho jastraba, legendárneho bojovníka a náčelníka indiánskeho kmeňa Saukov. Vlani prestížny časopis The Hockey News opäť dresy "Jastrabov" zvolil za najlepšie z celej NHL pred arizonským kojotom a okrídleným kolesom z Detroitu.

Napriek tomu je celkom možné, že symbolika zmizne a už čoskoro na hrudiach obhajcov Stanley Cupu uvidíme skutočného jastraba. Návrh kanadského indiánskeho umelca Mikea Ivalla totiž hlavu bojovníka vymenil za vtáčiu a získal si podporu indiánskej komunity v Amerike i Kanade, ale aj miliónov športových fanúšikov.

An Ojibway artist, Mike Ivall, suggested a new logo for the NHL club that is more contemporary and culturally acceptable. Looks impressive. Do you think the Blackhawks club should consider updating their logo?

Posted by Tom and Larry on 29. október 2015

"Aktuálne a kultúrno prijateľné," hodnotia Ivallovo logo napríklad rozhlasoví moderátori a komici Tom McGouran & Larry Updike. Na facebooku získal návrh cez tri milióny "lajkov".

"Musíte zvážiť dobu, v ktorej pôvodný znak vznikol. Dnes sa spoločnosť značne posunula a je na čase sa zbaviť podobných svedkov minulosti. Nemôžeme sa zmieriť s nekorektnými a urážlivými vecami len kvôli tomu, že sú súčasťou niečej tradície. Ide nám o prejavenie rešpektu," nechal sa počuť náčelník pre kanadské oblasti Québecu a Labradore Ghislain Picard s tým, že terajšie logo Chicaga Indiánov uráža.

"Ak sú ľudia ochotní brať do úvahy to, čo si myslíme, určite stojíme za zmenou loga," dodal. Rovnakým tŕňom v oku sú Picardovi aj ďalšie logá s indiánskymi motívmi: už spomínaní Redskins, ďalej Kansas City Chiefs s hrotom indiánskeho šípu v znaku a tiež Cleveland Indians, z ktorého dresov pozerá Indián s veľmi širokým úsmevom.

Vtipné je, že práva na "nové" logo predal Mike Ivall detskému športovému tímu Maplesoft Hawks a o jeho použití tak nemôže rozhodnúť. Či skutočne dôjde k nahradeniu klasického loga Chicaga Blackhawks, je však neisté. "Myslím, že máme zásadnejšie problémy," povedal autor s tým, že pre neho samotného ako dlhoročného fanúšika hokejového klubu z Chicaga by bol koniec klasického loga horkosladký.

Rovnako na sociálnych sieťach sú veľmi časté názory, že Indián v znaku nikoho neuráža, debata je prehnaná a nijako nesúvisí s tzv. politickou korektnosťou. Revíziou by potom vraj museli prejsť aj tímy Celtics či Vikings, história Írov a Vikingov v Amerike je totiž pohnutá podobne ako u Indiánov ...

01 - Modified: 2007-11-06 14:50:00 - Feat.: 0 - Title: ČR: Pred pochodom neonacistov zmobilizovali 1 400 policajtov
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:21