StoryEditor

Na Švédov sme nemali. Ale Slováci môžu stále postúpiť

16.05.2014, 19:34
Autor:
redred
Slováci prehrali s favoritom 1:3. Šanca na postup do štvrťfinále však stále žije.

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom piatom vystúpení na MS v Bielorusku so Švédskom 1:3 a so ziskom štyroch bodov zostávajú na šiestej priečke v tabuľke A-skupiny. Tú vedú práve hráči "Tre Kronor", ktorí majú po piatku na svojom konte už 14 bodov.

Ďalším súperom zverencov trénera Vladimíra Vůjteka bude v sobotu o 19.45 SELČ Taliansko, Švédi si v súboji o čelo tabuľky v nedeľu zmerajú sily s Kanadou.

Slováci nastúpili na svoje piate vystúpenie na svetovom šampionáte v Bielorusku v oklieštenej zostave, keď pre virózu chýbali útočníci Marek Hrivík, Tomáš Marcinko i Marcel Haščák. Premiéru na MS si odbil obranca Vladimír Mihálik. Už po 15 sekundách preveril pozornosť brankára Jána Laca nebezpečnou strelou Möller. Ten istý hráč zakončoval akciu aj o dve minúty neskôr a naznačil, že to bude najmä prvý švédsky útok, ktorý bude robiť slovenskej defenzíve najväčšie problémy. V 4. minúte sa Slováci dopustili technického priestupku šiestich hráčov na ľade, ale severania ponúknutú šancu v presilovej hre nevyužili. V 8. minúte kontrovali zverenci trénera Vladimíra Vůjtka, keď puk do útočného pásma potiahol Marek Ďaloga a po jeho priťuknutí nebezpečne pálil Dávid Skokan. O minútu neskôr si obranca Ďaloga zopakoval ofenzívny výlet, jeho bekhendový pokus chcel dorážať Ladislav Nagy, ale dopustil sa pri tom ofenzívneho faulu a putoval na trestnú lavicu. Slováci sa dobre bránili až do úplného záveru oslabenia. Dve sekundy pred návratom Nagya na ľadovú plochu našiel Dick Axelsson krížnou prihrávkou pri pravej žŕdke stojaceho Gustava Nyquista a ten nikým nekrytý otvoril skóre - 1:0. Slovenskí reprezentanti mali následne šancu vyrovnať v presilovej hre, ale počas 120 sekúnd v početnej výhode dokázali vyprodukovať iba strelu z hokejky Valacha. V 16. minúte sa po akcii Mikúša dostal k strele Réway, ale jeho pokus z bezprostrednej blízkosti zlikvidoval Nilsson v bránke "troch koruniek". Minútu pred koncom prvého dejstva putoval po prísnom rozhodnutí arbitrov po druhý raz v zápase na trestnú lavicu Nagy. Švédi využili početnú výhodu 11 sekúnd pred klaksónom, keď po spolupráci s Lindströmom strelil svoj štvrtý gól na šampionáte Backlund - 2:0.

Do druhej dvadsaťminútovky Slováci nastúpili v bránke s Jaroslavom Janusom. V 25. minúte mohol znížiť Nagy, ale strelu Šatana tiesnený švédskymi obrancami nedokázal usmerniť do Nilssonovej siete. O dve minúty neskôr mal gól na hokejke Pánik, pozorný švédsky gólman však jeho pokus kryl. Slováci mali následne výhodu presilovej hry, ich tlak stúpal, ale šance Pánika a Tatara zostali nevyužité. Krátko po skončení početnej výhody však puk na útočnej modrej zamiešal Marinčin. Slovenský obranca využil fakt, že pred bránkou clonil Nilssonovi vo výhľade Mikúš a presnou strelou zaznamenal svoj premiérový gól v reprezentačnom drese - 2:1. To povzbudilo aj jeho spoluhráčov, o niekoľko sekúnd na to mohol vyrovnať Pánik. Následne sa hra otvorila a šance sa striedali na oboch stranách. V závere druhej tretiny pálil nebezpečne z ostrého uhľa Miklík, ale jeho pokus našiel iba dobre postaveného Nilssona.

Vstup do tretieho dejstva v hale Čižovka vyšiel lepšie severanom. Slabšiu chvíľku si v slovenskej bránke vybral Janus, ktorý nepokryl nie príliš tvrdú strelu obrancu Nygrena od modrej čiary - 3:1. Následne mohli Švédi svoje vedenie ešte zvýšiť, ale tečovaná strela Möllera skončila na ľavej žŕdke slovenskej bránky. Slovákom sa aj napriek zvýšenej snahe už kontaktný gól streliť nepodarilo, v predvečer 67. narodenín trénera Vůjtka napokon prehrali so Švédskom 1:3 a v tabuľke A-skupiny zostali so ziskom štyroch bodov na šiestej priečke.

Obnoviť

01 - Modified: 2006-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nájazdu Slovákov sa USA báť nemusia
01 - Modified: 2024-05-05 18:33:11 - Feat.: - Title: Fíni majú v nominácii štyroch hráčov z NHL a 17-ročného Heleniusa 02 - Modified: 2024-04-26 17:19:44 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli prvú tretinu, federálne derby v Trenčíne vyhrali Česi 03 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 04 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 05 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 06:24