StoryEditor

Bohumil Stejskal: 50 Shades of Slovan

13.02.2015, 23:27

Videl som premiéru dlho očakávaného filmu 50 odtieňov sivej. Ani mi nenapadlo, že keď sa nad filmom na druhý deň zamyslím, bude mi pripomínať Slovan v KHL. Ale stalo sa. Filmové recenzie často nepíšeme, snímku pre ženské publikum sa ale pokúsim priblížiť mužskej cieľovej skupine.

Mladá panna a bohatý magnát

Dakota Johnsonová, v skutočnom živote dcéra Melanie Griffithovej, hrá študentku Anastasiu, ktorú pri rozhovore zaujme bohatý podnikateľ. Podobne ako Slovan zaujala sprvoti nereálne pôsobiaca možnosť hrať KHL, aj na ňu zapôsobil zvodný pohľad a lákavá predstava. Najprv len náznaky, ktoré sa však relatívne rýchle začali podobať na nadbiehanie. Od istého momentu, nie dlho po začiatku filmu a vlastne aj koketovania bratislavského tímu s ruskou súťažou bolo jasné, kam sa to celé rúti. Do vzťahu, ktorý bude viac, než vzrušujúci.

Jeden po druhom totiž evidentne túžia. Ako všetci mladí, očarení predstavou spoločnej budúcnosti. Pri štarte sa nehľadí na minulosť, (ne)skúsenosť jedného versus chladnokrvnosť druhého. Slovan, podobne ako Anastasia, bol pred prvým buly v novej lige nepobozkanou, možno trošku naivnou parádnicou. Mohol vedieť, ako sa to celé zvhrne? Nemohol.

Náznaky budúcich problémov 

 tak, ako divák vo filme nemôže prehliadnuť náznaky budúcich problémov, mohli si nadchádzajúce trable všimnúť belasí aj mladá Anastasia v Seattle. Zvažujú ale zamilovaní možné nástrahy spoločnej budúcnosti? Ani náhodou. Preto aj keď Christian Grey nepochybne vydáva varovné signály, znova nie nepodobne signálom, ktoré od začiatku sprevádzajú púť Slovana v nadnárodnej súťaži, ružový opar zabráni Anastasii uvedomiť si ich. A presne tak, ako hokejisti z hlavného mesta, vrhne sa aj ona v podstate strmhlav do dobrodružstva. 

Dominantný vzťah

Spoiler: Tajomstvom, ktoré skrývajú knihy trilógie 50 shades, je dominantno-sumbisívny milostný vzťah. Christian má úchylku, nevenuje sa vzťahom v ich romantickom zmysle slova. Túži po tom ovládať partnerku v sexuálnom zmysle slova. Len takému vzťahu dokáže odovzdať svoju dušu, telo a všetko materiálno, ktorým disponuje. Aby to nebolo také jednoduché, ovládanému sa to musí páčiť, od neho sa vyžaduje to isté. 

Znova mi to tak trochu, priznávam, hyperbolicky, pripomína nastavenie v KHL. Veľká, silná a bohatá Liga rozhoduje, kto kde kedy a ako bude hrať. Chceš byť v takom vzťahu? Super. Tu mi podpíš, že urobíš všetko preto, aby sme všetci boli spokojní. A budeme. Chceš hrať s najlepším široko-ďaleko? Nemáš veľmi na výber.

Stojí to za to? 

Potom, čo si Anastasia doslova na vlastnej koži vyskúša, ako chutí taký vzťah, je dlho na vážkach. Na jednej strane krásny elegán s možno drastickejšími chúťkami, na druhej strane exkluzívna možnosť dostať sa k všetkému, čo má. Nemyslím na peniaze a slasti bohatstva. Alebo myslím nie LEN na ne. Prestíž, exkluzivita, možnosť byť tou pravou, vyvolenou pre vysnívaného človeka. 

Stojí to za to? Nie je fyzickej bolesti a duševných starostí, ktoré vzťah s Christianom prináša, priveľa? 

Slovan je aktuálne možno v trochu podobnej situácii. Bičujú ho na každom výlete, tripy na ľady súperov v druhej polovici aktuálnej sezóny pripomínajú výlety Anastasie do "hracej miestnosti", ktorú si doma zriadil Christian. Je plná nástrojov, ktoré človeku, čo niečomu podobnému nefandí, môžu naháňať zimomriavky. Belasí potom chodia domov vyšťavení, poriadne zjazvení, a ešte im pri návrate naložia fanúšikovia a médiá ďalšiu nakladačku.

Stojí to za to? Nie je bolesti a starostí, ktoré vzťah s KHL prináša, priveľa? 

Viac nebudem prezrádzať, prečítajte si knihu, alebo odprevaďte tú vašu na dve hodiny do kina. Aj tak to od vás chcela. Tam zistíte, ako sa Anastasia nakoniec rozhodla. A onedlho zistíme aj, ako sa rozhodol Slovan Bratislava. 

Článok bol uverejnený pre portál TAKURČITEE.SK.

 

 

01 - Modified: 2007-03-14 17:42:00 - Feat.: 0 - Title: Posledný diel Harryho Pottera vyjde v rekordnom náklade
01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2024-04-03 14:32:04 - Feat.: - Title: Valábik pre HN: Nemyslím si, že by pre hráčov z KHL prišla pozvánka do prípravy 03 - Modified: 2024-03-30 19:00:38 - Feat.: - Title: Slovan zdolal Podbrezovú v skupine o titul. Tri body zariadil v prvej minúte nadstavenia Marcelli 04 - Modified: 2024-02-23 12:05:57 - Feat.: - Title: Polícia riešila pri štvrtkovom zápase Slovana viaceré prípady porušenia zákona 05 - Modified: 2024-02-22 22:31:40 - Feat.: - Title: Veľká snaha, no opäť prehra. Slovan nestačil na Sturm ani v odvete, v pohárovej Európe tak belasí skončili
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 06:42