StoryEditor

Slováci prekvapili Rumunov. A v Davisovom pohári vyhrali štvorhru

18.07.2015, 17:11
Autor:
TASRTASR

Slovenskí tenisti nečakane vedú po druhom dni stretnutia 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára nad domácim Rumunskom 2:1. O druhý bod pre tím kapitána Miloslava Mečířa sa na antuke v Konstanci v sobotňajšej štvorhre zaslúžili Andrej Martin s Igorom Zelenayom, ktorí po výbornom výkone senzačne zdolali pár Horia Tecau, Florin Mergea v troch setoch 7:5, 6:3, 6:3.

Slovenský tandem získal mimoriadne cenný skalp. Tecau je úradujúcim wimbledonským šampiónom, Mergea postúpil na tráve All England Clubu do semifinále, pričom obaja figurujú v elitnej svetovej deblovej desiatke. Postup slovenského tímu do septembrovej baráže o svetovú skupinu môže v nedeľu spečatiť Martin Kližan, ktorý o 12.00 v dueli jednotiek oboch družstiev nastúpi proti Mariusovi Copilovi.

V úvode debla si všetci aktéri suverénne vyhrávali svoje podanie. Za stavu 3:4 spravil Martin dve dvojchyby a ponúkol Rumunom brejkbal, ich return však skončil v sieti. Za stavu 5:5 viedli domáci pri podaní Mergeu 30:0, ôsmy deblista sveta sa však potom dopustil dvoch dvojchýb, následne spravil dve hrúbky a Slováci pretavili brejk v zisk úvodného setu. Martin ho zakončil esom.

Hneď na začiatku druhého dejstva Slováci zobrali podanie Tecauovi a dostali sa definitívne na koňa. Martin so Zelenayom agresívne returnovali, ich voleje boli dobre umiestnené a mali potrebnú dĺžku. Rumuni na sieti i na returne veľa kazili. Za stavu 5:3 Tecau opäť zaváhal pri vlastnom servise a Slováci po skvelom Zelenayovom voleji išli do vedenia 2:1 na sety. V treťom dejstve Martin so Zelenayom za stavu 3:2 opäť uchmatli Tecauovi podanie a získali bod, s ktorým pred začiatkom súboja počítal iba málokto. Za stavu 5:3 premenili pri podaní Zelenaya hneď prvý mečbal, predtým odvrátili dva brejkbaly.

Zelenay mal z triumfu nad rumunským párom obrovskú radosť. "Zdolať deblistov, ktorí sú v prvej svetovej desiatke, je fantastický pocit. Po príchode do Konstance sme kvalitne potrénovali. Išli sme na zápas s tým, že nemáme čo stratiť. Boli sme uvoľnení. Sme radi, že sme spravili cenný a dôležitý bod pre Slovensko a že vedieme 2:1. Vedeli sme, že sa musíme sústrediť na náš servis. Keby nás brejkli, boli by sme pod tlakom a oni by sa dostali na koňa. V poslednom geme som super zaservoval, no nebolo to jednoduché, pretože Rumuni dokázali zreturnovať moje prvé podania. Dúfam, že to v nedeľu dotiahneme do úspešného konca a že postúpime do baráže o svetovú skupinu," povedal Zelenay v prvom interview pre RTVS.

Martin označil víťazstvo nad Rumunmi za jeden z najemotívnejších triumfov v kariére. "Zo začiatku to bolo z oboch strán nervózne. Pri mojom podaní mali po mojich dvoch dvojchybách Rumuni brejkbal, našťastie som to však ustál. Základom dnešného výkonu bolo, že sme obaja perfektne servovali. V treťom sete som chytil trochu krízu, no Zely ma skvele zastúpil a zahral fantastický svetový tenis. Ukázalo sa, že je to šport a každý zápas sa vždy začína od stavu 0:0. Rebríček nie je vždy rozhodujúci. Vedieme 2:1, čo je fantastické, vôbec sme s tým nepočítali. Kapitán urobil dobrý ťah, možno aj šťastný. Ja hrávam v poslednom čase viac štvorhier a cítim sa v dobrej forme. Veľká vďaka patrí našim chalanom v tíme, ktorí vytvorili skvelú atmosféru. Je ich tu desať, no žili s nami a vytrvalo nás povzbudzovali, čo nám dodávalo energiu."

Kapitán Mečíř pochválil svojich zverencov za predvedený výkon. "Igor s Andrejom ma veľmi potešili, zahrali vynikajúco. Mal som pocit, že Tecau s Mergeom sa ešte nespamätali z úspechov a oslavovania vo Wimbledone. Preorientovať sa z trávy na antuku nikdy nie je jednoduché. Naši ich veľmi dobre držali pod pokrievkou, dobre podávali, dopĺňali sa na returnoch. V dôležitých momentoch sa na rozdiel od rumunského páru dokázali zosúladiť. Bolo to napínavé až do konca. Hľadisko ožívalo, publikum sa nevzdávalo až do poslednej lopty a hnalo rumunských hráčov až do konca. Fantastické bolo, ako to Igor podržal v poslednom geme. Nedeľa môže byť ešte veľmi napínavá."

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas, v tom prvom v septembri 2002 v baráži o účasť vo svetovej skupine v Prešove zvíťazili Rumuni 4:1. Ústrednou postavou hostí bol vtedy Pavel, ktorý vyhral obe dvojhry a uspel aj vo štvorhre po boku Gabriela Trifua. Slováci začiatkom marca deklasovali v 1. kole euro-africkej zóny v bratislavskom NTC Slovinsko 5:0. Rumuni si v Sibiu rovnakým výsledkom poradili s Izraelom.

Rumunsko - SLOVENSKO 1:2 po druhom dni

Marius Copil - Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10)

Adrian Ungur - Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6

Horia Tecau, Florin Mergea - Andrej Martin, Igor Zelenay 5:7, 3:6, 3:6

nedeľa 12.00 Copil - Kližan, Ungur - Gombos

 

 

01 - Modified: 2007-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kauza Hedviga: polícia stále zisťuje, čo sa vlastne stalo
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-05 11:28:36 - Feat.: - Title: Slováci chcú hrať skupinovú fázu finále Davisovho pohára doma. Bola by to bomba, tvrdí Molčan
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 17:55