StoryEditor

Češky vyhrali Fed Cup. Nemky dorazila Kvitová

09.11.2014, 15:39
Autor:
TASRTASR

České tenistky sa stali tretíkrát za posledné štyri roky víťazkami Pohára federácie, vo finále vo vypredanej pražskej 02 aréne totiž vedú nad Nemeckom už 3:0. O rozhodujúci tretí bod pre domáce farby sa v nedeľu postarala Petra Kvitová, ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Angelique Kerberovú po takmer trojhodinovej trojsetovej dráme 7:6 (5), 4:6, 6:4. V strhujúcom úvodnom dejstve plnom skvelých výmen dokázala otočiť z 2:5 a odvrátiť šesť setbalov, v rozhodujúcom dejstve obrátila z 1:4.

Zverenky kapitána Petra Pálu nadviazali na fedcupové triumfy z rokov 2011, 2012 a upravili vzájomnú bilanciu s Nemkami už na 7:1. Ak sa zaráta aj päť víťazstiev z ery Česko-Slovenska, Češky sa dostali s ôsmimi prvenstvami v historickej tabuľke na druhé miesto hneď za USA. Barbara Rittnerová sa nestala štvrtou ženou v histórii, ktorá získala cennú trofej ako aktívna hráčka i kapitánka. Nemecké družstvo vo svojom strede s Rittnerovou sa naposledy tešilo z víťazstva v Pohári federácie v roku 1992 za éry Steffi Grafovej. Tohtoročnú spanilú jazdu odštartovali februárovým víťazstvom 3:1 nad Slovenskom v bratislavskom NTC, v semifinále uspeli na pôde Austrálie.

Pred úvodným nedeľňajším singlom sa v kuloároch hovorilo, že namiesto Kerberovej by proti Kvitovej mohla nastúpiť vlaňajšia wimbledonská finalistka Sabine Lisická. Rittnerová však dala dôveru svetovej desiatke a Kerberová vstúpila do zápasu impozantným spôsobom. Hrala agresívne, triafala čiary a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 5:2. Kvitová však v ďalších minútach vyrovnala na 5:5, po veľkom boji o každú loptičku odvrátila šesť setbalov a vynútila si tajbrejk, v ktorom slávila úspech.

V druhom dejstve Kvitová po dvoch brejkoch odskočila súperke na 3:0 a bola blízko k zisku rozhodujúceho bodu. Kerberová však nezložila zbrane, otočila na 4:3 a vynútila si tretí set. V ňom viedla po rýchlom brejku 4:1, no Kvitová následne získala päť gemov v rade. Za stavu 5:4 premenila pred očami legendárnej Martiny Navratilovej pri vlasthom servise v poradí štvrtý mečbal.

Kvitová sa po zápase cítila ako v siedmom nebi. "Prežívam veľkú eufóriu, o hodinu však budem totálne vyčerpaná, pretože dnešný zápas ma stál veľa síl. Bolo to hore-dolu, obe sme hrali výborný tenis, bojovali sme o každú loptičku. Bol to jeden z mojich najťažších fedcupových zápasov, prirovnala by som ho k duelu so Svetlanou Kuznecovovou, ktorý som tiež dokázala otočiť. Som rada, že sa mi podarilo získať tretí bod. Kto vie, akoby to dopadlo, keby som prehrala a Lucka Šafářová by musela hrať proti Lisickej. Ani neviem, ako som v treťom sete vstala z mŕtvych, proste to niekde bolo vo mne. Chcela by som sa poďakovať divákom, ktorí vytvorili fantastickú atmosféru," povedala Kvitová v prvom rozhovore pre českú televíziu.

Český kapitán Pála zložil obom hráčkam poklonu. "Ťažko hľadať nejaké slová, bol to neskutočný zápas, v ktorom bolo všetko. Chcel by som vyzdvihnúť výkony oboch aktérok, predvádzali špičkový tenis s obrovským srdcom a vôľou po víťazstve. Som rád, že Peťa bola tá šťastnejšia a vyhrala. Ukázala, aká je obrovská hráčka, dokázala sa za nepriaznivého stavu zmobilizovať. Bolo to krv na krv. Po druhom sete sa išla prezliecť, dali sme jej nejaké rady. Hoci mala brejk dolu, bol som pokojný, pretože Angelique predsa len nie je servismanka. Petra potrebovala byť viac v kurte a hrať rýchlejšie, čo sa jej v závere zápasu podarilo. Dievčatá sú skvelé, vyhrať Fed Cup trikrát za štyri roky, to je husársky kúsok. Každá priložila ruku k dielu a dnešné víťazstvo bolo čerešničkou na torte."

finále Pohára federácie:

Česko - Nemecko 3:0 po úvodnej nedeľňajšej dvojhre

Petra Kvitová - Andrea Petkovicová 6:2, 6:4

Lucie Šafářová - Angelique Kerberová 6:4, 6:4

Kvitová - Kerberová 7:6 (5), 4:6, 6:4

 

 

01 - Modified: 2006-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osudná noc
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 03:26