StoryEditor

Real ukázal dokonalý obrat. A vyhral Ligu majstrov

24.05.2014, 23:41
Autor:
tasr, stltasr, stl

Futbalisti Realu Madrid získali jubilejnú desiatu trofej pre európskeho šampióna. V sobotňajšom finále Ligy majstrov 2013/2014 vyhrali na štadióne v Lisabone nad mestským rivalom Atleticom 4:1 po predĺžení. V nadstavení rozhodli o triumfe Realu Gareth Bale, Marcelo a Cristiano Ronaldo z pokutového kopu. 

Atletico bolo veľmi blízko k prvému triumfu v Lige majstrov po góle Diega Godina z 36. minúty. Real ale vyrovnal v tretej minúte nadstaveného času zásluhou Sergia Ramosa a tri góly v predĺžení zariadili pre Real vytúženú "La Decimu". "Biely balet" sa dočkal po dvanástich rokoch, naposledy sa tešil vo finále v roku 2002 nad Bayerom Leverkusen (2:1). 

Prvýkrát v 59-ročnej histórii elitnej súťaže sa proti sebe postavili dva tímy z jedného mesta a Atletico našlo v celej súťaži premožiteľa až vo finále. Ronaldo je sezónnym rekordérom LM, zaznamenal v súťaži až 17 gólov. V základnej zostave Realu nechýbal spolu s Baleom. Obaja sa zotavili po zdravotných problémoch, nenastúpil však obranca Pepe. Atletico nasadilo do hry aj kanoniera Diega Costu, ale ihrisko pre nedoliečené zranenie stehenného svalu opustil už v 9. minúte. Ani na lavičke Atletica nesedel ofenzívny stredopoliar Arda Turan, do hry ho nepustil narazený bedrový kĺb.


      
      Real Madrid - Atletico Madrid 4:1 (1:1, 0:1) po predĺžení
      Góly: 90.+3 Ramos, 110. Bale, 118. Marcelo, 120. Ronaldo (z 11m) - 36. Godin. Rozhodovali: Kuipers - van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: Ramos, Khedira, Marcelo, Ronaldo, Varane - Raul Garcia, Miranda, Villa, Juanfran, Koke, Gabi, Godin, 61.000 divákov (vypredané)
      
      Real: Casillas - Carvajal, Ramos, Varane, Coentrao (59. Marcelo) - Modrič, Khedira (59. Isco), Di Maria - Bale, Benzema (79. Morata), Ronaldo
      Atletico: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis (83. Alderweireld) - Gabi, Tiago, Koke, Raul Garcia (66. Sosa) - Diego Costa (9. Adrian Lopez), Villa

Opatrná úvodná päťminútovka patrila držaním lopty Realu, na jej konci Benzema sklepol loptu pre do šestnástky šprintujúceho Balea, ale prihrávka bola príliš dlhá. Na druhej strane sa Villa k hlavičke nedostal a Diego Costa nevybojoval ani roh, navyše už v 9. minúte musel kanonier Atletica finálovú scénu predčasne opustiť. Ukázalo sa, že jeho problémy so zadným stehenným svalom pretrvávajú a tak ho na ihrisku nahradil Adrian Lopez. V 13. minúte strieľal z veľkej diaľky Raul Garcia nepresne, ale diváci na zaplnenom lisabonskom čakali na prvú strelu do priestoru bránky takmer polhodinu. Ešte predtým prenikal do obrany súpera Di Maria, nevyberavo ho ale faulom zozadu zastavil Raul Garcia a videl žltú kartu. Z následného priameho kopu trafil Ronaldo v 28. minúte priamo do rúk Courtoisa. Tempo hry stúplo, na druhej strane sa v šestnástke ocitol s loptou Villa, ale trafil iba obrancu. Real bleskovo odpovedal prvou veľkou šancou v zápase, keď sa v 32. minúte Bale pustil kolmo na bránku, dostal sa až pred brankára, ale ľavačkou vystrelil tesne vedľa. O štyri minúty neskôr sa už ale skóre menilo a tešilo sa Atletico. Po odvrátenom rohovom kope sa lopta vrátila do šestnástky a Godin hlavou preloboval zle vybiehajúceho Casillasa. Ten sa ešte snažil svoju chybu napraviť, no na loptu dosiahol až za bránkovou čiarou. V 41. minúte po ďalšom rohu "Los Colchoneros" hlavičkoval nebezpečne Adrian Lopez, do kabín tak išlo Atletico s tesným náskokom.

Real potreboval v druhej časti výraznejšie naštartovať svoj stroj, najskôr dalo ale o sebe vedieť Atletico - Raul Garcia vystrelil z hranice pokutového územia pohotovo, no nepresne. Na druhej strane Di Maria opäť vybojoval štandardnú situáciu z dobrej vzdialenosti a Ronaldov pokus pod brvno v 54. minúte Courtois vyrazil na roh. Po ňom sa do koncovky dostal opäť Ronaldo, jeho hlavička bránku netrafila. Po hodine hry kouč Realu Ancelotti pripravil dvojnásobné striedanie, hru mali oživiť Isco a Marcelo. V 62. minúte mal vyrovnanie na hlave Ronaldo, ktorý po centri Ramosa ale na loptu nedočiahol ideálne a poslal ju iba vedľa bránky. Atletico odpovedalo sériou rohových kopov bez efektu. Viac z hry ale mal o vyrovnanie usilujúci Real, striedajúci Isco vystrelil spoza šestnástky nepresne a spoluprácu Marcela s Di Mariom zastavila v pokutovom území v poslednej chvíli obrana Atletica. V 73. minúte Bale z hranice šestnástky prízemnou strelou priestor medzi tromi žrďami nenašiel a vzápätí Ronaldo akrobaticky zo vzduchu vysoko prestrelil. Tlak Realu sa stupňoval, vyrovnaním ale neskončil ani agilný prienik Balea po pravej strane s nevydareným zakončením. Desať minút pred koncom zakončeniu Isca zabránil parádnym obranným zákrokom Godin, v 84. minúte zasa Di Mariova prízemná prihrávka z ľavej strany preletela cez celú šestnástku, no adresáta nenašla. "Biely balet" hral v závere vabank a predĺženie si vynútil v tretej minúte nadstaveného času - na Modričov roh vyskočil najvyššie Ramos a hlavičkou presne k pravej žrdi vyrovnal na 1:1.

Aj v úvode predĺženia mal navrch Real, po sto minútach hry Gabi inkasoval žltú kartu za faul na unikajúceho Marcela a následný priamy kop Ronalda tečoval múr na rohový kop. V druhej časti nadstavenia zaujali najskôr Modričova tečovaná strela a nedôrazné hlavičkové zakončenie Godina, gól ale padol až v 110. minúte - po akcii a strele Di Mariu vyrazil Courtois loptu pred Balea a ten hlavou poslal Real do vedenia 2:1. Triumf Realu potom ešte spečatili Marcelo a Ronaldo z pokutového kopu. V nervóznom závere ešte kouč Atletica Simeone vbehol na ihrisko a rozhodca ho vykázal na tribúnu.

 

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: InterCity vlaky certifikované
01 - Modified: 2024-03-06 11:24:00 - Feat.: - Title: Jeden z najlepších trénerov sveta čelí závažným obvineniam. Mal spreneveriť milión eur 02 - Modified: 2024-02-21 08:43:17 - Feat.: - Title: Mbappé by „nechal“ v Paríži obrovskú časť výplaty. Real je však svetová značka, hodí sa im tam, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-01-25 15:04:47 - Feat.: - Title: Tí, čo zosadili z trónu Man City. Biely balet sa pretancoval k ďalšiemu triumfu, dosiahol rekordný obrat 04 - Modified: 2024-01-14 21:20:24 - Feat.: - Title: Real Madrid zdolal Barcelonu a získal španielsky Superpohár, hetrik Viniciusa 05 - Modified: 2023-08-06 07:57:10 - Feat.: - Title: Real Madrid poprel správy o odstúpení prezidenta klubu Florentina Pereza
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 20:51