StoryEditor

Kozák už prezradil zostavu na Gibraltár

18.11.2013, 09:24
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovenskí futbalisti sa z rokom 2013 rozlúčia v utorňajšom prípravnom zápase na Estádio Algarve pri portugalskom meste Faro s nováčikom v európskej futbalovej rodine Gibraltárom. Pre domácich, ktorí sa 24. mája 2013 stali 54. členom Európskej futbalovej únie (UEFA) to bude historická oficiálna premiéra pod jej hlavičkou, Slováci v nej nastúpia s hráčmi "druhej vlny".

V 16-člennom kádri slovenského reprezentačného trénera Jána Kozáka je päť futbalistov, ktorí boli v nominácii aj na minulotýždenný víťazný súboj v Poľsku (2:0) - Tomáš Košický, Kornel Saláta, Viktor Pečovský, Tomáš Kóňa a Stanislav Šesták. Výber doplnila aj dvojica potrestaných hráčov z reprezentačného tímu do 21 rokov Branislav Niňaj a Adam Zreľák, ktorá dostala premiérovú pozvánku do A-tímu. V nominácii tak zaplátali diery, ktoré sa vyskytli po absencii zranenej trojice Martin Dobrotka, Tomáš Ďubek a Filip Hološko.

Hostia po kvalitnom výkone a zaslúženej výhre v Poľsku majú, hoci v úplne inom zložení, iba jeden výsledkový cieľ. Proti mužstvu, ktoré vedie ako hlavný lodivod Allen Bula, sa očakáva jasná výhra. Tréner Kozák chce najmä odskúšať adeptov na najcennejší dres, ktorí v ňom doteraz nedostávali veľa šancí. "Dnes už každý vie hrať futbal. Pre súpera to bude prvý medzištátny zápas, budú maximálne motivovaní, ale my sa musíme učiť hrať aj takéto zápasy. V minulosti sme veľakrát práve s relatívne slabšími súpermi boli neúspešní. Je našou povinnosťou vyhrať, ale takéto víťazstvá nie sú ľahké. Musíme sa dobre pripraviť a podať dobrý výkon," povedal Kozák už pred týždňom na margo tohto súpera.

"Tréner Ján Kozák pred odletom novinárom prezradil zostavu na zajtrajší zápas s Gibraltárom: Košický - Štetina, Saláta, Farkaš, Juhar, Kóňa, Guédé, Šesták, Jendrišek, Sylvestr, Depetris. Otáznik ešte visí nad štartom Tomáša Kóňu, definitívne sa rozhodne podľa aktuálneho zdravotného stavu," informoval oficiálny web Slovenského futbalového zväzu.

Gibraltár je pre slovenských hráčov "terra incognita", teda veľká neznáma. Najznámejším hráčom v poloprofesionálnom kádri trénera Bullu je 34-ročný bývalý obranca Manchestru United Danny Higginbotham, ktorý momentálne hráva v Chester City v anglickej piatej lige. Inak vo výbere Gibraltáru nechýbajú hráči, ktorí majú svoje hlavné povolanie hasič, či policajt. Duel so Slovákmi nebude pre hráčov Gibraltáru prvým zápasom. Hrávali totiž už roky, v roku 1929 dokonca s Realom Madrid. Nedávno hrali proti ostrovným súperom ako sú Grónsko či Ostrov Man. "Neviem o nich nič konkrétne, hoci som si hneď hľadal nejaké informácie. Je to veľká neznáma. Bude záležať na nás, aby sme nič nepodcenili a ten zápas zvládli. Pre väčšinu mužstiev je úloha favorita ťažká, ale máme tu dobrých futbalistov, takže verím, že to zvládneme," povedal stredopoliar MŠK Žilina Viktor Pečovský. Podobne sa vyjadril aj ďalší z tých momentálne skúsenejších v Kozákovom výbere Erik Jendrišek z Energie Cottbus: "Je to neznámy tím pre celú Európu. Musíme sa však prioritne pozerať na seba, v minulosti nám zápasy s menšími krajinami nevychádzali. Určite by sme mali k zápasu pristúpiť zodpovedne a nadviazať na výkon z Poľska."

Slováci odleteli do dejiska duelu v pondelok dopoludnia z Bratislavy, popoludní mali na programe predzápasový tréning. Zápas sa uskutoční na 30-tisícovom Estádio Algarve, ktorý sa nachádza medzi mestečkami Faro a Loule. Hrali sa na ňom tri zápasy EURO 2004. Je domovským štadiónom druholigového portugalského mužstva Louletano Desportos Clube a to sa oň delí s treťoligovým Sporting Clube Farense. Tradične býva aj dejiskom finálového zápasu známeho turnaja ženských reprezentácií Algarve Cup. Reprezentanti Gibraltáru ho budú používať aj v kvalifikácii na EURO 2016, pretože ich štadión Victoria s kapacitou 2000 miest nezodpovedá kritériám a štandardom UEFA pre medzištátny zápas. Stretnutie má výkop o 19.30 SEČ.

prípravný zápas
utorok 19. novembra o 19.30 SEČ, Algarve:

Gibraltár - Slovensko
predpokladaná zostava Slovenska: Košický - Štetina, Saláta, Farkaš, Juhar - Kóňa, Guédé - Šesták, Jendrišek, Sylvestr - Depetris

nominácia SR na prípravný zápas s Gibraltárom:

brankári: Tomáš Košický (Novara Calcio), Pavol Bajza (Parma FC)

obrancovia: Kornel Saláta (Tom Tomsk), Pavol Farkaš (Ternana Calcio), Lukáš Štetina (Dukla Praha), Martin Juhar (Slavia Praha), Branislav Niňaj (Slovan Bratislava)

stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Tomáš Kóňa (FK Senica), Stanislav Šesták (Bursaspor), Karim Guédé (SC Freiburg), František Kubík (Arsenal Kyjev), Erik Jendrišek (Energie Cottbus)

útočníci: David Depetris (Caykur Rizespor), Jakub Sylvestr (Erzgebirge Aue), Adam Zreľák (MFK Ružomberok)

01 - Modified: 2005-09-16 09:40:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa harmonizovanej štatistiky v auguste klesli ceny na Slovensku o 0,1 %
01 - Modified: 2023-12-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Slovan už zarobil za „Európu“ milióny a favoritom je aj proti Ľubľane. Hostia ešte zažívajú fázu učenia 02 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije 03 - Modified: 2023-11-19 15:27:36 - Feat.: - Title: Nový trávnik či mini ihriská. Na rozvoj nášho futbalu pôjdu milióny eur. Dôvodom je bonus za postup na Euro 04 - Modified: 2023-10-24 15:23:14 - Feat.: - Title: Európsky súdny dvor definitívne rozhodne o Superlige v decembri 05 - Modified: 2023-10-10 10:49:05 - Feat.: - Title: Británia a Írsko budú hostiť majstrovstvá Európy vo futbale v roku 2028
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 13:58