StoryEditor

Rozhodla jediná chyba a Götze udrel. Nemci zasadli na futbalový trón

13.07.2014, 20:57
Autor:
redred
Nemci sa po 24. rokoch dočkali titulu majstrov sveta. Vo finále šampionátu zdolali Argentínu 1:0 po predĺžení.

Futbalisti Nemecka získali v nedeľu titul svetových šampiónov na 20. MS v Brazílii. Vo finále na bájnej Maracane v Rio de Janeiro zvíťazili nad Argentínou 1:0 po predĺžení a vybojovali si už ich štvrté svetové zlato po rokoch 1954, 1974 a 1990. O triumfe Nationalelf rozhodol striedajúci Mario Götze v 113. minúte predĺženia.

Na tróne pre svetových šampiónov Nemci vystriedali Španielov, ktorí získali ich prvý titul pred štyrmi rokmi v JAR. Prvýkrát v histórii MS sa stalo, že európske mužstvo získalo zlato na americkom kontinente. Argentína má tak stále "iba" dva tituly, v roku 1978 z domáceho turnaja, resp. z Mexika 1986.


Prečítajte si aj: Vo finále gól nedal. Ale Klose má rekord aj titul

                             Zlatý náhradník. Stratil formu, teraz však zariadil Nemecku trofej

                             Jednoducho Nemci či oslava hrdinu. Takto vidia šampiónov médiá


Tréneri finalistov Joachim Löw aj Alejandro Sabella pôvodne chceli poslať do ohňa finálového duelu rovnaké zostavy ako v semifinále. Trojnásobní majstri sveta z Nemecka ale museli tesne pred zápasom urobiť jednu vynútenú zmenu. V rozcvičke si zranil lýtko Sami Khedira a jeho miesto zaujal Christoph Kramer.

Smola Nemcov pokračovala, Kramer po tvrdom zákroku protihráča do hlavy nemohol pokračovať, hoci chcel, a v 31. minúte ho musel vystriedať Andre Schürrle. Európania mali na hrote 36-ročného veterána Miroslava Kloseho. Kapitán Philipp Lahm opäť nastúpil na poste pravého obrancu.

Argentínska zostava sa nezmenila. Dvojnásobní majstri sveta Albiceleste nastúpili bez útočníka Sergia Agüera a nedoliečeného stredopoliara Angela Di Mariu.

MS v Brazílii, finále:

Nemecko - Argentína 1:0 po predĺžení (0:0)

Gól: 113. Götze, ŽK: Schweinsteiger, Höwedes - Mascherano, Agüero. Rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 74.738 divákov.

zostavy a striedania:

Nemecko: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Kramer (31. Schürrle) - Müller, Kroos, Özil (120. Mertesacker) - Klose (88. Götze)

Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Perez (86. Gago), Mascherano, Biglia - Messi, Lavezzi (46. Agüero) - Higuain (78. Palacio)

Hlasy po zápase:
Manuel Neuer, brankár Nemecka: "Je to neuveriteľné! Naše mužstvo dosiahlo nesmierny úspech. Podieľali sme sa na ňom nielen my - hráči, ale vôbec každý, kto stál za nami. Budeme tento titul oslavovať, užijeme si to naplno."

Philipp Lahm, kapitán Nemecka: "Neskutočný pocit. Dokázali sme veľkú vec, toto mužstvo ukázalo svoju silu. Lomcujú mnou neuveriteľné pocity."

Bastian Schweinsteiger, stredopoliar Nemecka: "Ešte si to poriadne neuvedomujem. Musíme si užiť tento moment. Ďakujeme celému Nemecku za podporu. Môže byť na nás pyšné. Dnes sa tam musí oslavovať všade."

Lukas Podolski, stredopoliar Nemecka: "Sme super tím. Teraz sme získali to, kvôli čomu sme tak tvrdo pracovali."

Christoph Kramer, stredopoliar Nemecka: "Dosť si toho nepamätám, ale toto si budem."

Jerome Boateng, obranca Nemecka: "Cítim iba číru radosť. Celé Nemecko je na nás pyšné. Vedeli sme, že to nepôjde tak ľahko ako proti Brazílii. Mali sme ale dosť priestoru, takže som vedel, že to dokážeme."

Alejandro Sabella, tréner Argentíny: "Cítim smútok, že sme neboli schopní vyhrať turnaj, ale aj pýchu na toto mužstvo. Odohrali sme skvelé finále. Gratulujem hráčom. Sú pýchou národa, lebo odovzdali obrovské množstvo práce na celom turnaji.


 

Rozhodla jediná chyba a Götze udrel. Nemci zasadli na futbalový trón 23:36 Koniec zápasu Je rozhodnuté. Nemecko zásluhou gólu Maria Götzeho so 113. minúty vyhralo nad Argentínou 1:0 po predĺžení a zasadlo na futbalový trón. Nemci sa tešia z titulu majstrov sveta presne po 24. rokoch a vybojovali štvrtý titul šampióna v histórii. 23:29 117. minúta Argentínčania sa snažia útočiť, ale pozorná nemecká obrana ich do tlaku nepúšťa. 23:26 113. minúta – 1:0 Gól. Nemci udreli. Na ľavej strane začali Nemci akciu u Schürrleho , k lopte sa dostal Mario Götze a zo štyroch metrov prekonal argentínskeho brankára 23:20 108. minúta Nemci zahrávali priamy kop, ale nič z neho nevyťažili. Obrana Argentíny bola pozorná. 23:11 103. minúta Nemci sa snažia súpera tlačiť, ale obrana Argentíny stále odoláva. 23:06 97. minúta Neuveriteľná šanca Argentíny. Rodrigo Palacio sa ocitol sám pred brankárom Neuerom, ale jeho oblúčik skončil vedľa nemeckej brány. 23:02 91. minúta Nemci mali hneď na začiatku predĺženia výbornú príležitosť, ale Schürrleho vychytal vo veľkej šanci Romero. Argentíčania potom išli do brejku, na konci akcie bol Sergio Aguero ale netrafil bránu 22:55 Koniec riadnej hracej doby Veľká bitka o titul svetového šampióna bude pokračovať. Napriek viacerým šanciam, ani jeden z tímov neskóroval. Teraz sa začne tridsaťminútové predĺženie. 22:51 91. minúta K lopte sa dostal striedajúci Mario Götze. Jeho strela však bola slabá a argentínsky brankár Romero ju bez problémov zlikvidoval. 22:47 88. minúta Messi to chcel zobrať na seba. O šancu ho pripravil dobrým obranným zákrokom Schweinsteiger. 22:41 82. minúta Nemci pritlačili. Obrovskú šancu mal Toni Kroos po prihráve Mesuta Özila, ale svoju šancu nevyužil. 22:39 80. minúta Obranca Höwedes bol opäť v dobrej šanci. Zaváhal však a argentínsky obranca Garay mu loptu zobral.
 
22:38 78. minúta Messi opäť v hlavnej úlohe, ale opäť ho v šestnástke Nemci ubránili. Na druhej strane si nemeckí futbalisti vybojovali piaty rohový kop vo finále. 22:34 75. minúta Lionel Messi si dlho pripravoval dobrú pozíciu, jeho strela spoza šestnástky však minula nemeckú bránu. 22:30 71. minúta Nemci teraz majú viac z hry, ale výrazné šance si nevypracovali. Blízko k nej bol Schürrle ale v poslednej chvíli mu lopta ušla. 22:23 64. minúta Prvá žltá karta pre Argentínu. Mascherano stratil loptu a potom nedovolene zastavil kanoniera Kloseho. 22:21 60. minúta Po hodine hry sme gól nevideli. Argentína je o niečo lepším tímom, ale tlak Messiho a spol trochu opadá. Nemci sa dostali z útlmu a pokračuje vyrovnaný boj. 22:19 59. minúta Po centri Philippa Lahma hlavičkoval v dobrej pozícii Miroslav Klose, ale brankár Romero bol pozorný. 22:14 54. minúta Center Thomasa Müllera bol nebezpečný ale nikoho nenašiel. Nemci si však vybojovali rohový kop. Po centri Toniho Kroosa však Müller fauloval v pokutovom území Argentíny. 22:07 47. minúta Lionel Messi sa opäť dostal do neuveriteľnej šance. Ale vo výbornej pozícii minul líder Argentíny Neuerovu bránu. 22:05 46. minúta Lavezzi odstúpil zo zápasu. V prvom polčase bol jeden z najlepších hráčov na ihrisku.
 
22:03 Postreh HN: Achtung, Nemecko. Messi a spol. to ešte nezabalili Všetko malo byť vlastne jasné. Po vymazaní Brazílie z futbalovej mapy na niekoľko mesiacov a nepozerateľnej drine Argentíny s Holandskom, mali byť karty vo finále futbalového šampionátu rozdané jednoznačne. Lionel Messi a spol. obrátili naruby všetky predzápasové prognózy a Nemecku sú, minimálne, vyrovnaným súperom. Tých prvých 45 minút to bolo prekvapenie, sledujte s nami futbalový zápas roka: nie je vylúčené, že všetci futbaloví experti zostanú po 90. minútach v šoku. A keby aj nie, až teraz sa potrvdzuje, že posledný zápas v Brazílii bude skvelým vyvrcholením jedného z najsledovanejších eventov na tejto planéte v tomto roku. 21:47 47. minúta Obrovská šanca Nemecka. Z piatich metrov hlavičkoval obranca Schalke Höwedes po centri Toniho Kroosa len do tyče argentínskej brány. Prvý polčas sa tak skončil bez gólov, napriek tomu mali oba tímy viacero dobrých príležitostí. 21:44 44. minúta Na center Thomasa Müllera v dobrej pozícii nemecký kanonier Miroslav Klose nedosiahol. 21:43 43. minúta Do šance sa dostali Nemci. Kroos však z dvadsiatich metrov vystrelil len do brankára Romera. 21:41 40. minúta Lionel Messi fantasticky vnikol do pokutového územia. Bol v obrovskej šanci, no napokon Nemcov zachránil Boateng. Argentína je však lepším tímom. 21:37 37. minúta Prvá obrovská šanca Nemcov. Strelu striedajúceho Andrého Schürrleho však Sergio Romero bravúrne zlikvidoval. 21:36 36. minúta Opäť pohrozila dvojica Messi - Lavezzi. Od pohromy musel Nemcov skvelým obranným zákrokom zachrániť Schweinsteiger. 21:34 34. minúta Benedikt Höwedes dostal druhú žltú kartu Nemecka. 21:33 32. minúta Prvé striedanie. Z ihriska musel odísť otrasený Christoph Kramer, ktorého nahradil André Schürrle. 21:30 30. minúta Presne po polhodine sa už Argentína tešila z gólu. Lavezzi centroval na Higuaina, ktorý zblízka síce skóroval, ale gól neplatil kvôli ofsajdu. 21:29 28. minúta Po akcii Philippa Lahma boli v dobre pozícii Nemci, Thomas Müller bol však napokon v ofsajde. O chvíľu nato dostal prvú žltú kartu v tomto finále líder Nemecka Bastian Schweinsteiger.
 
21:23 23. minúta V dobrej príležitosti bol Miroslav Klose aj Benedikt Höwedes, ale cez argentínsku obranu sa ani jeden z nemeckej dvojice nepresadil. 21:21 21. minúta Po obrovskej chybe Nemecka, keď Toni Kroos zle hlavičkoval cez spoluhráča Hummelsa, išiel sám na bránu Gonzalo Higuain. Šokovaný gólman Neuer však zasahovať nemusel, pretože argentínsky kanonier zblízka minul. Zatiaľ to bola najväčšia šanca zápasu. 21:16 16. minúta Prvý rohovoý kop zahrávali aj Nemcii. Toni Kroos ale spoluhráčov v šestnástke nenašiel. 21:12 11. minúta Prvý rohový kop zahravala Argentína. Zo štandardnej situácie Ezeqiela Lavezziho však nebolo nič. 21:09 9. minúta Prvýkrát sa ukázal aj líder Argentíny Lionel Messi. Po skvele individuálnej akcii však nenašiel v pokutovom území spoluhráča. 21:08 7. minúta Prvý zákrok mal argentínsky brankár Sergio Romero, ale strieľaný center Thomasa Müllera bez problémov kryl. 21:06 5. minúta Zápas má vysoké tempo. V ďalšej sľubnej pozícii boli Nemci, ale obranca Biglia ich prihrávku do šestnástky zblokoval. 21:04 4. minúta Na druhej strane pohrozila aj Argentína. Gonzalo Higuain však strelou z mierneho uhla minul bránu Manuela Neuera. 21:03 3. minúta Nemci začali aktívne, po faule Garaya si vynútili priamy kop z dobrej vzdialenosti. Toni Kroos však strieľa len do múru. 20:58 1. minúta Zápas o titul majstra sveta sa práve začal.
01 - Modified: 2006-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Forint si ešte musí počkať na dôchodok
01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:25