StoryEditor

Vystrašený Hollande a panika. Pozrite sa, ako zabránili obrovskej tragédii na štadióne

16.11.2015, 11:27

Rozžiarené reflektory, desaťtisíce fanúšikov na tribúnach, kamery pre priamy prenos a milióny divákov pri televízii ... V kulisách pre veľký futbalový zápas na Stade de France sa však mohla odohrať tragédia. "Mali v pláne zomrieť. Ale nie sami. A nie mimo štadióna," píše francúzsky denník L'Équipe o atentátnikoch na parížskom predmestí Saint-Denis.

Bilancia piatkových teroristických útokov, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát, je už tak viac ako hrozivá. Celkom 132 obetí: najviac v koncertnej hale Bataclan, ďalší ľudia umierali v baroch a reštauráciách. Pri Stade de France bolo explóziu počuť trikrát, traja teroristi postupne odpálili nálože na svojich telách, zabili seba a ďalšieho človeka.

"Lenže oni sa pokúsili preniknúť priamo na štadión," vyhlásil v nedeľu večer pre televíziu France 2 štátny sekretár Thierry Braillard, ktorý vo vláde zodpovedá za šport.

Potvrdil tak, čo už uvádzal L'Équipe: "Chceli rozpútať krviprelievanie na tribúnach a hororové predstavenie rozšíriť medzi niekoľko miliónov televíznych divákov."

Polícia podľa agentúry AP identifikovala jedného z útočníkov ako francúzskeho občana Bilala Hadfiho.

"Čo sa týka výbavy, mali skôr ľahké opasky, iste by nimi zabili napríklad päť alebo šesť ľudí a ďalších dvadsať okolo seba zranili. Hlavne by ale spôsobili hroznú paniku," tvrdí pre agentúru AFP nemenovaný bývalý šéf francúzskej spravodajskej služby. Však aj panika, či už na štadióne či pred, môže mať tragické následky.

Hoci renomovaný francúzsky denník L'Équipe neuvádza konkrétny zdroj a ani ho nenaznačuje, jeho informácie s ohľadom na spomínané mena či konkrétne detaily v popise pôsobia vierohodne. Líči, ako reagoval francúzsky prezident Francois Hollande aj ako padlo rozhodnutie, že sa zápas dohrá.

Čo sa teda v piatok večer dialo?

21.00 Tribúny pre osemdesiat tisíc divákov sa plnia, blíži sa začiatok prípravného zápasu medzi Francúzskom a Nemeckom. Na trávniku sa žrebuje, výkop budú mať hostia. Medzitým sa zatvárajú brány štadióna, ako velia prísne pravidlá bezpečnosti. Otvorené zostávajú len dva VIP vstupy pre pozvaných či pre akreditovaných novinárov.

21.05 Posledné tri vchody pre verejnosť sú ešte priechodné. Pri dvoch, na severnej a východnej strane štadióna, vchádzajú teroristi. Presnejšie: skúšajú. Ochranka štadióna ich zdvorilo, no neoblomne vykazuje zo štadióna. "Nemajú lístky," tvrdí L'Équipe a rozchádza sa s verziou z predchádzajúceho dňa.

Podľa Wall Streat Journal, ktorý sa opiera o údajné svedectvo jedného z členov ochranky a ktorého informácie následne prebralo viacero médií, mal jeden z atentátnikov vstupenku. Výbušniny podľa webu odhalil práve spomínaný usporiadateľ až pri osobnej prehliadke a útočník sa odpálil pri pokuse o útek.

21.17 Prvý výbuch. Krátko nato druhý. To je zrejme plán B: vyvolať paniku, vynútiť si okamžitý odchod fanúšikov zo štadióna, v smere k prímestskej železnici RER sledovať vystrašené davy a tam odpáliť tretiu chodiacu nálož. Obe explózie sú zrejmé aj v televíznom prenose, nieto ešte na štadióne.

"Z pohľadu vyšetrovania to, čo urobili, nedáva príliš zmysel," tvrdí podľa AFP anonymný policajný zdroj. "Keď chce niekto spôsobiť masaker, udrie pri príchode alebo odchode divákov. Tak málo obetí je zázrak."

"Zrejme sa v čase okolo 21.20 mali skoordinovať s Bataclanom. Asi sa nedostali na miesta, kde mali byť, a odpálili sa v určený čas," dodáva už spomínaný niekdajší šéf spravodajskej služby. "Budeme si musieť počkať na výsledky vyšetrovania, aby sme skúsili pochopiť, čo urobili."

Časy útokov sa mierne líšia, často sa spomína 21.20 a 21.30. L Equipe uvádza 21.17, čo zodpovedá časomiere na zázname zápasu. Explózie sú počuť v 17. a v 20. minúte.

"Pri prvom výbuchu sme si hovorili, že sa niekto hrá s veľkou petardou. Navyše hneď prišla šanca, takže nás priebeh zápasu zase vtiahol," líčil svedok denníku Le Monde. "Pokračovalo sa normálne," povedal AFP fanúšik Ludovic Klein, ktorý na štadión vzal desaťročného syna. Niektorým divákom neskôr napovedia správy v mobile, iní ďalej netušia.

Medzitým Francois Hollande zisťuje, čo sa deje. V lóži sa k nemu skláňa jeden z členov ochranky a strnulý výraz v tvári francúzskeho prezidenta je výrečný. Hollande zostáva ešte dve minúty na svojom mieste, než zmizne v kancelárii hneď za tribúnou. Minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý medzi hosťami na zápas nebol, prichádza z centra na štadión. Už teraz je jasné, že nikto nesmie von: štadión je v tej chvíli podľa nich najbezpečnejšie miesto.

21.45 Krízové ​​rokovania na štadióne pokračujú. Je tu aj šéf francúzskej futbalovej federácie Noël Le Graet, ľudia zodpovední za bezpečnosť na štadióne aj v lokalite. Padá zásadné rozhodnutie: zápas sa musí dohrať a nikto z fanúšikov nesmie na štadión ani von. Len žiadnu paniku. O atentátoch sa preto neinformuje.

"Toto rozhodnutie uľahčuje ďalší zápas - ten, ktorý vonku vedú policajti a žandári," vysvetľuje L'Équipe. "Kto vie, či sa nechystá aj štvrtý atentátnik."

21.53 Áno, prípadne štvrtý. Približne v tomto čase sa totiž ozýva tretia explózia, tentoraz južne od štadióna. Polícia prehľadáva okolie. Útoky pri štadióne boli len tri.

Ale aj tu majú vyšetrovatelia pochybnosti. "Tretí atentátnik sa odpálil na začiatku slepej ulice. Ako by sa chcel oddeliť od ostatných, než stlačil smrtiace tlačidlo," cituje agentúra AFP zdroj z polície. "Snažili sme sa na mieste získať čo najviac informácií, ale neboli sme príliš úspešní. V tom čase okolo štadióna nebolo veľa ľudí."

Krátko po desiatej večer odchádzajú autom Hollande a Cazeneuve. Na ministerstve vnútra sa schádzajú s premiérom Manuelom Vallsom.

22.50 Zápas sa končí, Francúzsko síce víťazí nad Nemcami, majstrami sveta, 2:0, ale koho zaujíma výsledok. Hlásateľ oznamuje, ako organizátori a polícia rozhodli: odchádzať sa smie len vybranými východmi na druhej strane štadióna, než duneli explózie.

Pokojný priebeh narušuje petarda, ktorú ktosi na tribúne hodil. Usporiadatelia preto otvárajú brány medzi ochodzami a trávnikom, kam fanúšikovia v obavách schádzajú. Niektorí fotia, iní zisťujú, čo sa dialo, ďalší zo strachu plačú. Štadión následne opúšťajú.

Spolu v pokoji. Po svojich. Niektorí spievajú francúzsku hymnu.

To keby pôvodný desivý plán vyšiel ...


 

01 - Modified: 2007-11-12 06:27:46 - Feat.: 0 - Title: Tenisu vládne opäť Belgičanka
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 03 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 04 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-04 07:16:05 - Feat.: - Title: Pri teroristických útokoch na juhu Iránu zahynulo niekoľko ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 10:16