StoryEditor

Kostarika vyrobila prvú veľkú senzáciu na MS

15.06.2014, 08:26
Autor:
tasr, stltasr, stl

Futbalisti Uruguaja nezvládli rolu favorita a v sobotňajšom zápase D-skupiny MS v Brazílii prehrali s Kostarikou 1:3. Skomplikovali si tak šance na postup do osemfinále, pre ich súpera zo stredoamerickej oblasti je víťazstvo jedným z najcennejších v histórii.

Skóre stretnutia vo Fortaleze otvoril v 24. minúte z jedenástky Edinson Cavani, po zmene strán však semifinalista z MS 2010 inkasoval dva zlepené góly v podaní Joela Campbella a Oscara Duarteho a rodila sa prvá senzácia šampionátu. Triumf Kostariky spečatil Marco Urena, ktorý bol na ihrisku len pár desiatok sekúnd. V noci na nedeľu o 0.00 SELČ dokončil prvé kolo v D-skupine šláger Anglicko - Taliansko.

Vo štvrtok 19. júna o 21.00 SELČ v Sao Paule nastúpi Uruguaj proti Anglicku, ďalším súperom Kostariky bude v piatok 20. júna o 18.00 SELČ reprezentácia Talianska.

D-skupina, 1. kolo:

Uruguaj - Kostarika 1:3 (1:0)

Góly: 24. Cavani (z 11 m) - 54. Campbell, 57. Duarte, 84. Urena. ŽK: Lugano, Gargano, Caceres, ČK: 90.+4 M. Pereira (Uruguaj). Rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.), 45.000 divákov.

Uruguaj: Muslera - M. Pereira, Lugano, Godin, Caceres - Stuani, Arevalo, Gargano (60. A. Gonzalez), Rodriguez (76. Hernandez) - Forlan (60. Lodeiro), Cavani

Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. Gonzalez, Umana, Diaz - Ruiz (83. Urena), Borges, Tejeda (75. Cubero), Bolanos (89. Barrantes) - Campbell

Uruguaj nastúpil na úvodný zápas na šampionáte v pozícii veľkého favorita a to aj napriek tomu, že jeho nedoliečený kanonier Suarez ho sledoval iba z lavičky náhradníkov. Jeho absencia sa negatívne odrazila na útočnej sile "Urus", keď Cavanimu s Forlanom ich kolega chýbal do kombinácie. Zato Kostaričania pôsobili nebojácne, sympaticky sa pokúšali hroziť smerom dopredu, ale vážnu šancu si nevytvorili. Po štvrťhodine sa v šestnástke Kostariky odrazila lopta ku Cavanimu, ktorému však vo výhodnej pozícii dobre nesadla. V 22. minúte Diaz v šestnástke stiahol naskakujúceho Lugana a rozhodca správne nariadil jedenástku pre Uruguaj, ktorú premenil Cavani - 1:0. Uruguaj mohol zvýšiť vedenie krátko pred odchodom do šatní. Duarte zblokoval Forlanovu strelu a brankár Navas mal čo robiť, aby loptu končekmi prstov vytlačil na roh.

V 50. minúte mal obrovskú šancu Duarte, ktorý si naskočil na Bolanosov center, ale Muslera reflexívnym zákrokom rukou zabránil gólu. Kostarika sa o štyri minúty dočkala odmeny za svoju aktivitu. "Los Ticos" predviedli kolektívnu akciu ako vystrihnutú z učebnice futbalovej moderny, na jej konci bol pohotový Campbell - 1:1. Už čoskoro prišiel druhý šok pre juhoamerického favorita. Duarte po centri Bolanosa tentoraz hlavou uspel proti Muslerovi a senzačný obrat bol na svete - 1:2. Uruguaj pykal za laxný prístup, keď po získaní vedenia začal hrať udržiavací futbal. V jeho systéme absentovala myšlienka a individualita, ktorá by zmenila dej. V 70. minúte síce prekonal hluchú pasáž hlavičkou Cavani, ale mieril len do miesta, kde stál pripravený brankár Kostariky. Trénerovi Kostariky vyšiel ťah so striedaním Urenu, ktorý v 84. minúte strelou popri vybiehajúcim Muslerovi definitívne pochoval nádeje Uruguaja na zisk čo i len bodu - 1:3. V samom závere ešte vytiekli nervy M. Pereirovi, ktorý videl za svoju "kosačku" na Campbella vôbec prvú červenú kartu na začínajúcom sa šampionáte.

Hlasy (zdroj: ČT sport, Reuters):

Egidio Arevalo, stredopoliar Uruguaja: "Cítime veľkú trpkosť a sklamanie. Snažili sme sa dodržiavať pokyny, ale boli sme málo nebezpeční v útoku. Situácia sa skomplikovala, ale pred nami sú ešte dva zápasy."

Jorge Luis Pinto, tréner Kostariky: "Zdolali sme veľký a silný tím, tento výsledok poletí do sveta. Klobúk dole pred chlapcami, ktorých nezlomil nepriaznivý vývoj. Cením si, že zostali pokojní a dokázali si vytvoriť viacero dobrých šancí."

Oscar Tabarez, tréner Uruguaja: "Súper hral veľmi dobre, prekvapil ma taktickým zvládnutím kľúčových momentov. Aj preto je jeho víťazstvo zaslúžené. Moje mužstvo spravilo veľmi veľa chýb, to sa nám už dlho nestalo. Nesmieme teraz stratiť srdce, ale tvrdo pracovať, aby sme sa zlepšili."

 

01 - Modified: 2006-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Termínovník
01 - Modified: 2023-11-23 06:58:09 - Feat.: - Title: Čína a Uruguaj posilnili vzťahy pri stretnutí svojich lídrov v Pekingu 02 - Modified: 2023-07-18 12:32:06 - Feat.: - Title: EÚ a Uruguaj sa dohodli na spolupráci pri prechode na čistú energiu 03 - Modified: 2023-06-12 05:18:26 - Feat.: - Title: Historický úspech. Uruguaj po prvýkrát získal titul na MS do 20 rokov 04 - Modified: 2023-02-07 10:18:09 - Feat.: - Title: Čína sa ospravedlnila Kostarike za prelet balóna nad jej územím 05 - Modified: 2023-02-07 08:00:29 - Feat.: - Title: Nad Kostarikou bol pozorovaný čínsky balón. Peking tvrdí, že jeho účel je čisto vedecký
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 12:26