StoryEditor

Šéfovia európskeho futbalu chcú odklad volieb. A pohrozili bojkotom

27.05.2015, 20:08
Autor:
TASRTASR

Európska futbalová únia (UEFA) zareagovala na korupčný škandál dva dni pred 65. kongresom FIFA v Zürichu žiadosťou o odloženie prezidentských volieb. V prvej reakcii vyjadrila "zaskočenie a smútok z rannej udalosti v Zürichu", v neskoršom oficiálnom stanovisku riadiaceho orgánu európskeho futbalu už jej generálny sekretár Gianni Infantino požiadal o odklad a pohrozil bojkotom.

"Sme pevne presvedčení, že volebný kongres by sa mal odložiť a prezidentské voľby zorganizovať o šesť mesiacov," povedal Infantino vo Varšave, kde je v stredu na programe finále Európskej ligy UEFA 2015/2016 medzi Dneprom Dnepropetrovsk a FC Sevilla.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) označila zatknutie siedmich popredných funkcionárov za "ťažký moment", no uviedla, že jej prezident Sepp Blatter po prepuknutí korupčného škandálu nezloží funkciu a voľby nového šéfa organizácie sa uskutočnia podľa plánu.

"Rozhodne je to pre nás ťažký moment. No je to dobré pre FIFA. Potvrdzuje to, že sme na správnej ceste. Bolí to, nie je to jednoduché, ale je to správna cesta," agentúra Reuters citovala hovorcu FIFA Waltera De Gregoria.

Podľa jeho slov situácia neovplyvní prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia podľa pôvodného plánu v piatok počas kongresu organizácie v Zürich. Taktiež zdôraznil, že dva najbližšie svetové šampionáty budú organizovať Rusko (2018) a Katar (2022), tak ako boli zvolené.

Federálne ministerstvo spravodlivosti Švajčiarska v stredu v krajine zatklo sedem vysokopostavených funkcionárov pre podozrenie z korupcie a plánujú ich vydať americkým úradom, ktoré ich vyšetrujú. Miestne orgány zároveň v stredu otvorili vlastné trestné konania voči jednotlivcom v súvislosti s udelením práv na organizáciu majstrovstiev sveta v roku 2018 Rusku a 2022 Kataru.

Úrad generálneho prokurátora Švajčiarska taktiež informoval, že zadržali aj dáta a dokumenty z informačných systémov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Vyšetrovatelia chcú vypočuť desať členov Výkonného výboru FIFA, ktorí hlasovali o pridelení dejísk MS v roku 2010.

Ide pritom o samostatné vyšetrovanie, ktoré nie je priamo spojené s tým, ktoré odštartovali americké úrady v súvislosti so siedmimi zatknutými osobami.

V stredajšom vyhlásení švajčiarske ministerstvo informuje, že americké úrady podozrievajú zatknutých z prijatia úplatkov vo výške niekoľkých desiatok miliónov dolárov. Tých sa mali dopustiť v období od roku 1990 až doteraz.

"Sedem futbalových funkcionárov zatkla dnes v Zürich polícia miestneho kantónu. Zatykače boli vydané na žiadosť amerických orgánov. Kancelária prokurátora pre východný obvod New Yorku vyšetruje tieto osoby pre podozrenie z prijatia úplatkov. Predstavitelia športových mediálnych spoločností a promotérskych firiem sú podozriví z toho, že platili futbalovým funkcionárom, delegátom FIFA a ďalším osobám z organizácií FIFA dokopy viac ako 100 miliónov dolárov. Predpokladá sa, že na oplátku získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike. Podľa amerických orgánov sa tieto zločiny pripravili na území USA a platby išli cez americké banky," uvádza sa vo vyhlásení.

Zásah sa odohral iba dva dni pred voľbami prezidenta FIFA, v ktorých sa Blatter usiluje už o piate funkčné obdobie v rade. Jeho jediný protikandidát je jordánsky princ a súčasný viceprezident FIFA Ali bin Al-Hussein.

Vo väzbe je momentálne sedem futbalových funkcionárov - Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Jose Maria Marin, Julio Rocha, Costas Takkas, Jeffrey Webb a Rafael Esquivel. Všetkých by mali vydať americkým úradom. Tie oznámili, že obvinených je celkovo 14 osôb. Nie všetci z nich sa však nachádzajú v Zürichu.

Ďalší obvinenými sú Jack Warner z Trinidadu a Tobaga, Paraguajčan Nicolas Leóz, Američan Aaron Davidson, Brazílčan José Margulies, Alejandro Burzaco, Hugo a Mariano Jinkinsoví z Argentíny. V kauze sa už priznalo kvarteto mužov - bývalý americký člen FIFA Chuck Blazer, Warnerovi synovia Daryan a Daryll, člen exekutívy brazílskej marketingovej firmy Traffic Sports Jose Hawilla.

Ministerstvo spravodlivosti Švajčiarska v reakcii na korupčné škandály zablokovalo účty vo viacerých švajčiarskych bankách. Podľa vyjadrenia ministerstva ide o účty, cez ktoré sa mali realizovať úplatky. Vyšetrovatelia zaistili aj množstvo bankových dokumentov.

Kandidát na prezidenta princ Al-Hussein v reakcii na zatýkanie uviedol, že svetový futbal potrebuje nové vedenie. "Nemôžeme pokračovať v takejto kríze. FIFA potrebuje lídrov, ktorí budú riadiť, viesť a chrániť naše národné asociácie. Takých, ktorí pomôžu napraviť reputáciu a obnoviť dôveru stoviek miliónov futbalových fanúšikov," citovala agentúra AP z oficiálneho stanoviska princa.

Na stredajšej tlačovej konferencii amerických orgánov ministerka spravodlivosti Lorreta Lynchová uviedla, že korupčné konanie sa vyšetruje aj v súvislosti s organizáciou juhoamerického šampionátu Copa America v budúcom roku, ktoré sa majú konať na pôde USA prvýkrát v histórii. Korupčné konania sa dopustili funkcionári svetových konfederácií CONCACAF a COMNEBOL. Existujú korupčné indície aj s udelením organizácie MS 2010 v JAR. Podľa Lynchovej korupcia devalvuje FIFA najmenej 24 rokov.

Američania tiež potvrdili, že ich vyšetrovanie sa netýka volebných procesov pri udelení MS 2018 v Rusku a 2022 v Katare.

Šéf kriminálneho oddelenia amerického daňového úradu Internal Revenue Service (IRS) Richard Weber oznámil, že obžaloba má 47 bodov. "Skutočne ide o majstrovstvá sveta podvodov. Dnes sme ukázali FIFA červenú kartu. Dnes je dobrý deň pre futbalových fanúšikov na svete, dobrý deň pre boj s korupciou, prania špinavých peňazí a únikom daní. Futbaloví fanúšikovia by sa nemali báť, že funkcionári korumpujú ich šport," citovala Webera agentúra DPA.

Švajčiarske úrady informovali, že šesť zo zatknutých mužov podnikne kroky k vydaniu do USA. Súhlasil s ním len jeden z nich, ktorého meno ale nezverejnili.

01 - Modified: 2007-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švajčiarsky nožík má 110 rokov
01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 05 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 23:51