StoryEditor

Pre NHL bol problémový, tak skončil. Dnes je Nagy líder Slovákov

15.05.2014, 15:56
Patril medzi najväčšie talenty slovenského hokeja. Zranenia a svojská povaha mu však skomplikovali kariéru. Teraz však Ladislav Nagy ťahúňom.

Pred minuloročným svetovým šampionátom mu tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek odkázal, že ho nepotrebuje. Mal nato dôvod. Útočník Ladislav Nagy podľa kouča nechodil na prípravné turnaje a preto ho na šampionáte nechcel. Po roku je to však inak. Nagy sa do tímu vrátil. Ako líder. A svoju úlohu plní dokonale.

V doterajšom priebehu šampionátu strelil štyri góly a spolu s ďalšími tromi hráčmi je najlepším strelcom majstrovstiev sveta. „Vtedy to bolo nedorozumenie. S trénerom Vůjtkom sme sa rozprávali skôr o tom, čo nás čaká v budúcnosti a na tomto šampionáte. Nevracali sme sa k tomu, kvôli čomu to bolo,“ vyhlásil pre HN tesne pred odchodom do Bieloruska Nagy.

Supertalent z Košíc
Muž, ktorý sa vrátil do povedomia. A hlavne do špičkovej formy. Muž, ktorý patril v minulosti medzi najväčšie talenty slovenského hokeja. Už si nespomeniete, ale Nagya začal spoznávať svet pred pätnástimi rokmi, keď v juniorskej zámorskej súťaži v tíme Halifaxu strelil v jednej sezóne neuveriteľných 71 gólov.

Bol veľkým talentom. Bol neuveriteľne rýchly, vedel sa dostávať do šancí a hlavne ich premieňať. Preto bol taký produktívny,“ tvrdí pre HN zlatý tréner z Göteborgu 2002 Ján Filc. Ten ho mal v tíme aj na juniorskom šampionáte pred spomínanými pätnástimi rokmi. Nagy bol vtedy kapitánom a náš juniorský tím doviedol k senzačnému bronzu. O rok nato už dostal príležitosť v NHL. Vo svojej prvej sezóne v najlepšej lige sveta odohral jedenásť zápasov za St.Louis a strelil dva góly. Vtedy bol súčasťou slovenskej enklávy v tomto tíme na čele s Pavlom Demitrom či Michalom Handzušom.

O rok neskôr sa „Maďar“, ako ho prezývajú, sťahoval do Phoenixu. A tam zažil najlepšie roky kariéry. No, najlepšie – síce patril medzi lídrov, ale podľa hokejových odborníkov mal Nagy ako supertalent na viac. Mal však problém. Resp. dva. Tým prvým boli jeho časté zranenia. „Trápil sa so zranením ruky, čo ho brzdilo v jeho ďalšom raste. A počas celej kariéry v NHL ho to brzdilo,“ dodal Filc.

Svojský typ, ktorého NHL odmietla

A tým druhým bola jeho povaha. Ladislav Nagy, veľký talent slovenského hokeja, bol totiž svojský. Počas kariéry v najlepšej lige sveta sa viackrát dostal do konfliktu s trénermi. Aj v jeho najdlhšej etape - vo Phoenixe. Vtedajší majiteľ klubu, tréner a jeden z najlepších hráčov hokejovej histórie Wayne Gretzky nebol spokojný s jeho výkonmi a Nagy sa musel porúčať. „Laco bol svojská povaha, a tréneri v zámorí nemajú také pochopenie pre hráčov ako povedzme v Európe. Mal svoje muchy, čo zámoriu prekážalo,“ skonštatoval Filc.


Ladislav Nagy strávil vo Phoenixe v najlepšej súťaži sveta šesť sezón.

Po krátkom pôsobení v Dallase odohral svoju poslednú sezónu v NHL v drese Los Angeles Kings. Tam však tiež svojimi výkonmi sklamal a zase sa trápil so zraneniami. "Podľa nás nehrá na takej úrovni, na akej by mal. Chceli sme mu poslať vážne varovanie, že musí byť lepší,“ povedal vtedy pre zámorské médiá tréner Marc Crawford.

„Maďar“, ktorý sa našiel

Nagy vtedy viackrát sedel na tribúne, kde mohol o sebe premýšľať. A tak v NHL skončil. Odišiel do ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy. Po odchode do Čerepovca, však tvrdil, že pred NHL dvere nezabuchol. V Rusku odohral ve sezóny, aj keď bodoval, očakávania od neho boli vyššie.

Odvtedy sa „Maďar“ stratil a vystriedal viac klubov, túto sezónu dokonca začal v extralige. Každopádne, po tom, ako Nagy odohral pred tromi rokmi na Slovensku svoj posledný šampionát sa do tímu vrátil. Mal skvelú sezónu vo Fínsku, kde v drese Jokeritu Helsinki patril medzi lídrov.

Fínsko mu veľmi pomohlo. Stále je veľmi rýchly a zdokonalil sa v korčuľovaní, čím je fínska liga známa. Navyše dospel, upokojil sa a už vie byť aj lídrom, ako to ukazuje v NHL,“ povedal Filc. „Maďar“ sa však v tejto sezóne znovu našiel. Je iný, je silnejší a hlavne je líder. Na ňom teraz hlavne stojí, či Slovensko po prvom triumfe dokáže dobrý výkon proti Nórsku zopakovať a napokon postúpiť do štvrťfinále.


Ladislav Nagy v číslach:

– v zámorskej NHL odohral celkovo 435 zápasov, v ktorých strelil 117 gólov a na 198 presných zásahov prihrával

– štartoval na siedmych svetových šampionát, na ktorých strelil doteraz osemnásť gólov

– najlukratívnejšiu zmluvu mal v NHL, keď v drese Phoenixu Coyotes zarobil za jednu sezónu 3,7 milióna dolárov

01 - Modified: 2006-05-17 13:06:53 - Feat.: 0 - Title: František Komora: Znalostná ekonomika nie je mysliteľná bez vyspelej logistiky
01 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 02 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 03 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát 04 - Modified: 2023-05-21 08:25:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Cehlárik a Grman nastúpia proti Slovinsku. Návrat oboch hráčov prinesie zmeny v zostave 05 - Modified: 2023-05-12 19:51:50 - Feat.: - Title: Grmana teší výkon proti Čechom. Môže nás posunúť, tvrdí po tesnej prehre
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 11:19