Posily pred šampionátom v Rusku Marko Daňo a Andrej SekeraTASR
StoryEditor

S dobrou partiou sa dá zájsť ďaleko, hovorí Daňo pred šampionátom

19.04.2016, 18:05
Autor:
TASRTASR

Má už dvojročné skúsenosti z NHL, v reprezentačnom A-tíme sa predstavil na dvoch svetových šampionátoch, ale vo veku 21 rokov sa ešte nepovažuje za lídra. Útočník Winnipegu Jets Marko Daňo pôjde do nadchádzajúcich prípravných zápasov pred hokejovými MS v Rusku s pokorou a ako sám povedal, bez hviezdnych manierov.

Daňo, ktorý s "tryskáčmi" nepostúpil do play off, sa pripojil k národnému mužstvu v utorok v Bratislave. "Konečne som po pár dňoch voľna doma. Teším sa na ľad, viem, že to bude na začiatku trochu ťažšie. Verím, že sa rýchlo aklimatizujem na veľké klzisko," povedal šikovný útočník, spolu s Andrejom Sekerom prvá zámorská posila (Martin Marinčin sa pridá k reprezentácii budúci týždeň). Doterajšie výsledky v príprave ho veľmi nepotešili, ale dúfa, že výkony národného mužstva budú smerom k Petrohradu gradovať. "Videl som poslednú tretinu súboja s Ruskom v Košiciach a celý druhý zápas v Poprade. Prvý duel nám nevyšiel, to je každému jasné, ale ten druhý už dopadol lepšie. Je vidno progres a verím, že to bude takto pokračovať. Verím, že príchodom ďalších chalanov mužstvo naberie na sile, proti Francúzom budeme hrať lepšie a že konečne prídu víťazstvá. Nie je to však podstatné. Niekedy to tak býva, že po nevydarenej príprave prídu vydarené majstrovstvá."

Najcennejší dres si obliekol už na MS v Helsinkách 2013 i vlani v Ostrave, pod vedením Zdena Cígera však ešte nereprezentoval. "Som zvedavý, ako to bude fungovať. Teším sa na spoluprácu," poznamenal Daňo. "Mám už nejaké skúsenosti zo zámoria, ale nechcem si to pripúšťať a robiť na seba tlak. Budem sa snažiť pomôcť mužstvu, ako len bude v mojich silách. Pôjdem do zápasov pokorne, nebudem mať nejaké hviezdne maniere. Všetci sme tu na jednej lodi a musíme si jeden druhému pomáhať. Budem sa snažiť odovzdať chalanom skúsenosti, ktoré som nazbieral za oceánom," vyznal sa Daňo.

Bývalý hráč Columbusu má za sebou "rozlietanú" sezónu, začal ju v drese obhajcu Stanleyho pohára Chicaga Blackhawks, nasledoval presun na farmu do Rockfordu v AHL a následne výmena do Winnipegu, kde ročník dokončil. "V každom tíme som si odohral svoje, nazbieral ďalšie skúsenosti. Z tohto pohľadu to bolo dobré. Hrať v Chicagu bol splnený sen. Trošku ma mrzí, že som sa tam viac nepresadil. Som však vďačný za tú šancu. Posunul som sa ďalej a otvoril som novú kapitolu v mojom živote. Teším sa na ďalšie pôsobenie vo Winnipegu, verím, že sa v tíme naplno udomácnim," pokračoval Daňo. Tréneri v kanadskom klube ho chválili, vidia v ňom budúcnosť, ale na leto mu dali jednu "domácu úlohu": "Hlavne chcú, aby som zrýchlil moje prvé tri kroky na ľade. To je aj môj hlavný cieľ v letnej príprave."

V súvislosti so štartom na MS mu vedenie Jets nerobilo žiadne problémy. "Vo Winnipegu mi dali voľnú ruku, iba mi povedali, aby som prišiel na jeseň do kempu v plnej sile. Je aj v mojom záujme, aby som od začiatku mohol byť platným hráčom prvého mužstva. Teraz sa ale sústredím na reprezentáciu a až potom budem premýšľať o zámorí," zdôraznil Daňo.

V reprezentačnej kabíne sa stretol s mnohými hokejistami, s ktorými to spolu ťahali donedávna na majstrovstvách sveta hráčov do 18 či 20 rokov. "Kopec chalanov poznám, je to príjemné, že sú tú opäť tí istí hráči, s ktorými som počas uplynulých troch rokov hral v dvadsiatke. Je to dobré aj pre slovenský hokej, že sa chalani v takom mladom veku dokázali dostať do A-tímu. Majú svoju kvalitu, otvára sa im šanca. Už len treba vytvoriť dobrú partiu, s tým sa dá zájsť ďaleko. Videli sme to na juniorskom šampionáte pred rokom v Kanade. Je to o tom, ako sa chalani v kabíne dajú dokopy. Potom sa dajú robiť zázraky."

01 - Modified: 2018-01-21 18:08:49 - Feat.: - Title: Rektor Ekonomickej univerzity vinšuje HN k 25. narodeninám 02 - Modified: 2016-09-12 09:18:17 - Feat.: - Title: Kontroverzný aktivista Daňo vyčíňal v Košiciach. Polícia ho tvrdo spacifikovala 03 - Modified: 2016-07-26 12:40:51 - Feat.: - Title: Hokejistov pri návrate vítalo niekoľko fanúšikov 04 - Modified: 2016-07-26 13:50:35 - Feat.: - Title: Cíger musí ostať trénerom. S tímom môže dosiahnuť veľké veci 05 - Modified: 2016-05-17 17:10:50 - Feat.: - Title: Hodnotili sme celý slovenský tím. Réway a Daňo prepadli
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 11:18