StoryEditor

Najväčší športový šok všetkých čias, outsider sa vysmial gigantom

03.05.2016, 09:54
Bezprostrednú radosť z majstrovského titulu si neužili na ihrisku, ale pri televízii.

Futbalisti Leicesteru sú po rozprávkovej sezóne prvýkrát v histórii majstrami anglickej ligy. Skromný klub premohol všetkých obrov, skolil jasných favoritov a do športových kroník vpísal neopakovateľný príbeh.

Predstavte si, že by ste pred začiatkom futbalovej sezóny mali v peňaženke päť euro navyše. A stavili by ste ich na výhru Leicesteru v anglickej lige.

Bláznivý nápad? Možno. Ale na účte by vám o desať mesiacov neskôr pristálo 25-tisíc.

V kurze 5000 ku jednej patril Leicester v lete k najväčším outsiderom Premier League a zároveň k jasným adeptom na zostup.

Lenže potom sa stal zázrak ...

Klub angažoval ako nového hlavného trénera Claudia Ranieriho. Talianskeho svetobežníka, ktorý sa na ostrovy vrátil po jedenástich rokoch. Prvé pôsobenie v Chelsea mu nevyšlo, aj keď pripravil základy tímu, ktorý následne pod José Mourinhom prepísal históriu.

Na svoju rozpísanú anglickú kapitolu však Ranieri po rokoch nezanevrel. Naopak. Dopísal ju ako strhujúci holywoodsky scenár.

V Leicesteri si totiž čoskoro získal dôveru hráčov i fanúšikov, ktorí po fantastickom vstupe do sezóny začali snívať. Ostatné kluby sa potácali a len márne čakali, kým Leicesteru dôjde dych. Veď minuloročný nováčik prehral tento rok len tri zápasy!

"Som za Claudia nesmierne šťastný. Je to skvelý tréner, úžasný človek," gratuloval do Leicesteru John Terry, kapitán Chelsea.

"Víťazstvo Leicesteru je inšpiráciou pre všetkých," rozplýval sa televízny expert Jamie Carragher, ktorý svoju aktívnu kariéru spojil s Liverpoolom.

A konečne Gary Lineker, niekdajší anglický reprezentant a dnes obľúbený moderátor. "Toto je najväčší športový šok môjho života," vyhlásil prostredníctvom svojho twitteru možno najslávnejší odchovanec futbalového Leicesteru.

Pred sezónou bol k výberu nového kouča skeptický. "Ranieri? Naozaj?" Pýtal sa prekvapene. Potom ale začal nesmelo dúfať. A v decembri prišiel s bláznivou stávkou: "Ak Leicester vyhrá titul, odmoderujem prvý Match of the Day (obľúbenú futbalovú reláciu britskej BBC - pozn. red.) novej sezóny v spodnom prádle," sľúbil.

V aktuálnom majstrovskom ročníku ale na Leicester čakajú ešte dva duely. V sobotu sa rozlúči s domácim publikom zápasom proti Evertonu a v poslednom kole nastúpi na ihrisku Chelsea.

Minuloročný majster privíta svojho nástupcu tradičnou uličkou slávy a Claudio Ranieri zasadne na futbalový trón tam, kde už ho nechceli ...

A na Garyho Linekera a jeho televíznu šou v spodnom prádle sa v auguste, po prvom kole novej sezóny, pozrú hráči Leicesteru možno opäť spoločne. V pondelok fandili pri televízii Chelsea, ktorá im pomohla k titulu.

Všetci sa zišli u Vardyho, kde začala pred polnocou tá pravá majstrovská párty.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 09:44