StoryEditor

Koniec slovenských nádejí. Daňov gól prišiel príliš neskoro

17.05.2016, 11:10
Slovenskí hokejisti vyhrali v rozhodujúcom zápase proti USA 3:2 po predĺžení. To im však nestačilo, do štvrťfinále postupujú Američania.

Slovenskí hokejisti budú tretí rok v rade chýbať vo štvrťfinále MS. V utorkovom rozhodujúcom súboji v Petrohrade síce zdolali USA 3:2 po predĺžení, ale dva body im na postup nestačili. V tabuľke B-skupiny tak zaostali za štvrtými Američanmi o dva body a skončili na 5. mieste.

Slováci síce zásluhou gólu Christiána Jaroša po 162 minútach a 13 sekundách zlomili strelecké trápenie na šampionáte, ale v ďalších minútach nedokázali na tento moment nadviazať a Američania otočili skóre.

Zverenci trénera Zdena Cígera dokázali už iba vyrovnať zásluhou premiérového gólu Pavla Skalického na MS. V stretnutí doplatili aj na to, že nevyužili ani jednu z piatich presiloviek.

Američania splnili svoj cieľ, keď vyrovnaný zápas dotiahli do predĺženia, v ňom rozhodol o triumfe SR Marko Daňo. Reprezentantov USA čaká presun do Moskvy, vo štvrťfinále narazia na víťaza A-skupiny Česko.


      
B-skupina (Petrohrad)
USA - Slovensko 2:3 pp (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Góly: 28. Nelson (Warsofsky, Vatrano), 43. Foligno (Larkin) - 19. Jaroš (Viedenský), 53. Skalický (Marcinko, Graňák), 62. Daňo. Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Sidorenko (Biel.) - Lazarev (Rus.), Suominen (Fín.), vylúčení: 5:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny: SR od 21. min. bez Viedenského.

USA: Kinkaid - Wideman, Hanifin, Murphy, McCabe, Warsofsky, Skjei, Santini - Foligno, Matthews, Larkin - Hinostroza, Nelson, Vatrano - Motte, Compher, Connor - Fasching, Hendricks, Wood - Maroon

Slovensko: J. Hudáček - Marinčin, Sekera, Meszároš, Švarný, Graňák, Mikuš, Jaroš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Bakoš, Lušňák, Réway - Dravecký, Marcinko, Skalický - Cehlárik, Daňo, Bartánus

Úvodné minúty priniesli opatrný hokej, ani jeden z tímov nechcel príliš riskovať. Američania zvolili fyzickú hru a už v 4. min. sa ocitol po tvrdom zákroku na ľade Lušňák, dokázal sa však pozviechať a pokračovať v hre. Onedlho prišla prvá chyba, J. Hudáček zaváhal pri rozohrávke, stihol sa však vrhnúť do bránkoviska a Hinostrozovu šancu zmariť.

V 8. min zostal ležať v strede hracej plochy po ostrom zákroku Cehlárik, aj v tomto prípade zostala píšťalka rozhodcu nemá. Slováci len s námahou prenikali pred Kinkaida, cítili však, že súperova obrana dokáže pod tlakom vyrobiť hrúbku. V 10. min. po dobrej práci Skalického trafil zblízka Dravecký iba amerického brankára, potom zaujal Hudáčkov teč a nebezpečné nahodenie, ktoré sa skončilo na Kinkaidovi.

V 19. min. to už Slovákom vyšlo, Viedenský našiel voľného Jaroša, ten si spracoval skákajúci puk a zacielil presne pomedzi Kinkaidove betóny - 0:1. Po 162 minútach a 13 sekundách tak zlomil strelecké trápenie svojho tímu na MS.

Slovákom tento moment vlial krv do žíl a v druhej tretine pri ich presilovke visel vo vzduchu aj druhý gól. Lenže Réway v tutovej pozícii pálil tesne mimo, Hudáček v dorážke nanamieril do odkrytej bránky a opäť Réway s Graňákom trafili protihráča.

Zato Američania sa pri početnej výhode herne chytili, po nahodení Warsofského síce dorazil puk do prázdnej bránky Nelson korčuľou, podľa videorozhodcu tak však urobil neumýselne - 1:1. V druhom dejstve už nepokračoval v hre pre zranenie kolena Viedenský, čím sa okresali ofenzívne možnosti Cígerovho mužstva.ANKETAMal by Zdeno Cíger odstúpiť z postu trénera reprezentácie? Áno 70% Nie 30% Hlasovalo 5959 ľudí, aj vy

Ďalšiu presilovku zahrali Slováci zle a na ich hokejky sa dostal kŕč. Američania zacítili súperovu neistotu, tlačili sa neúnavne pred J. Hudáčka. Ten v 36. min. vytesnil Faschingov teč maskou, na druhej strane zaujal ofenzívny výpad Réwaya, ktorý zakončil náprahom priamo do Kinkaida. V 39. min. už-už dvíhal ruky nad hlavu Matthews, J. Hudáček však stihol zaklapnúť betóny skôr, ako puk prekročil bránkovú čiaru.

Slovenskí hokejisti sa naďalej trápili v presilovke. Po tom, čo nevyužili ani svoju štvrtú v zápase, prišiel trest v podobe gólu Foligna, ktorý pretlačil puk za J. Hudáčka a Američania prvýkrát viedli. Hráči v modrých dresoch to nevzdávali, ich snaha však narážala na odpor súpera, ktorý zubami-nechtami bránil náskok.

V 49. min. unikol americkej obrane Réway, v čistej šanci bol zahákovaný, rozhodcovia však namiesto trestného strieľania udelili Hanifinovi iba dvojminútový trest. Cígerovi zverenci početnú výhodu opäť nezužitkovali a po jej uplynutí sa radovali z gólu Američania, rozhodcovia ho však neuznali pre postavenie hráča v bránkovisku.

Slováci v snahe vyrovnať stále viac otvárali obranu, čo bola voda na mlyn pre americké brejky, v 52. min. zakončil zblízka Matthews, no J. Hudáček jeho šancu zneškodnil. Slovenskí reprezentanti to ale nevzdávali, v 53. min. sa strela Graňáka odrazila od tela Skalického do siete a bolo vyrovnané.

Potom sa museli brániť pri Sekerovom vylúčení, v oslabení mal rozhodnutie na hokejke Daňo, ale v skvelej pozícii minul. V závere v snahe vyhrať v riadnom čase odvolal tréner Cíger z bránky J. Hudáčka, ale power play vytúžený víťazný gól nepriniesla. V predĺžení rozhodol o slovenskom triumfe Daňo.

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS):

Zdeno Cíger, tréner SR: "Chcem sa poďakovať chlapcom za dnešný kolektívny a bojovný výkon. Nevzdali to a bili sa o štvrťfinále až do konca. Máme mladý tím a predchádzajúce zápasy sme nezvládli neskúsenosťou a zbytočnými chybami. Dnes sme ukázali to, čo sme predtým nedokázali, teda hrať s minimom zaváhaní a s minimom vylúčení. Musíme sa z chýb na turnaji poučiť a ísť ďalej."

Andrej Sekera, kapitán SR: "Bohužiaľ, turnaj sa pre nás končí. Je nám to ľúto, ale za dnešný zápas musím chlapcov pochváliť. Ukázali sme srdce. Ukázali sme, že vieme hrať hokej a že vieme zabojovať jeden za druhého. Chceli sme vyhrať v riadnom čase, to sa nám síce nepodarilo, no duel môžeme hodnotiť pozitívne. Škoda šancí najmä v presilových hrách."

Július Hudáček, brankár SR: "Je to veľká škoda, v postup som veril až do konca zápasu. Chytalo sa mi dnes veľmi dobre. Každým zápasom som sa cítil v bránke lepšie, takže škoda, že sa to pre nás už skonćilo. V tomto zápase sme ukázali, že hrať hokej vieme, pretože sme si zápas užívali. V prechádzajúcich dueloch to tak nebolo, cítili sme až príliš veľký tlak."

Christián Jaroš, obranca SR: "Pri mojom góle som dostal peknú prihrávku od Mareka Viedenského, snažil som to trafiť k žŕdke a vyšlo to. Dnes sme potrebovali vyhrať za tri body, bohužiaľ, nevyšlo to. Myslím, že súper bol dnes zdolateľný, škoda, že sme dostali gól na 1:2. Obsadili sme desiate miesto, takže asi tam v súčasnosti patríme. Na to, aby sme sa dostali do štvrťfinále, sme mali odmakať všetky zápasy a nie spoliehať sa na ten posledný."

Martin Réway, útočník SR: "Víťazstvo poteší, ale je k ničomu. Chceli sme vyhrať v riadnom hracom čase, nevyšlo to. Turnaj sme síce ukončili víťazne, ale inak je to veľké sklamanie. Dnes som mal tri-štyri dobré šance, ale zle som ich vyriešil. Je mi jedno, čo si ľudia o mne myslia, ja som v prvom rade sklamal spoluhráčov. Dostal som dôveru, mal som zbierať body. Celý turnaj mi však odskakovali puky, nedarilo sa mi."

Dominik Graňák, obranca SR: "Cieľ, ktorý sme si dali, sme nesplnili. Ušli nám zápasy predtým, najmä duel s Bieloruskom a tam sme si to prehrali. Každý má nárok na svoj názor a hodnotiť turnaj po svojom. Turnaj bol dlhý, odohrali sme sedem zápasov. Treba povedať, že väčšina výkonov nebola podľa našich predstáv."

Tabuľka B-skupiny
      1. Kanada         6 6 0 0 0    34:4    18*
      2. Fínsko         6 6 0 0 0    25:6    18*
      3. Nemecko        7 4 0 1 2    22:20   13*
      4. USA            7 3 0 1 3    22:18   10*
      
      5. SLOVENSKO      7 2 1 0 4    15:23    8
      6. Francúzsko     6 1 1 0 4    11:20    5
      7. Maďarsko       7 1 0 0 6    12:31    3
      
      8. Bielorusko     6 1 0 0 5    13:32    3
      *-istý postup do štvrťfinále  

Obnoviť

01 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 02 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 03 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuveriteľný Slafkovský sa odtrhol z reťaze. Strelil svoj prvý hetrik v NHL a naďalej prepisuje tímové rekordy 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 08:24