Ruskí atlétiTASR/AP
StoryEditor

„Krvavá správa" WADA. Rusi kryli doping športovcov na olympiáde v Soči

18.07.2016, 15:59
Niektoré krajiny kvôli tomu volajú po vylúčení všetkých ruských športovcov z olympijských hier v Riu a Pchjongčchangu.

Ruský šport schytal v pondelok popoludní ďalší tvrdý úder. Svetová antidopingová agentúra (WADA) vydala vyšetrovaciu správu, ktorá údajne dokazuje, o čom sa dlho hovorilo: teda že ruský štát kryl doping svojich športovcov na domácej olympiáde v Soči.

Niektoré krajiny kvôli tomu volajú po vylúčení všetkých ruských športovcov z olympijských hier v Riu a Pchjongčchangu.

Systémový doping

Ruské médiá, ktoré s napätím očakávali pondelňajšiu tlačovú konferenciu, premenovala správu vyšetrovacej komisie na "krvavú správu", pretože sa týka predovšetkým manipulácie s krvnými vzorkami pri zimných hrách v Soči 2014.

Nezávislá komisia pod vedením kanadského právnika Richarda McLarena dospela k záveru, že podobne ako v atletickom zväze prebiehal aj u ruských olympionikov systémový doping, na ktorý dohliadalo ministerstvo športu.

McLarenova správa potvrdila obvinenia bývalého šéfa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova, ktorý verejne prehovoril o výmenách odobratých vzoriek s pomocou agentov tajnej služby FSB.

Závery vyšetrovania opäť zvýšili tlak na Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby Rusko vylúčil z augustových letných hier v Rio de Janeiro a zimných v Pchjongčchang.

Unikol list

Krátko pred zverejnením správy unikol do médií list adresovaný prezidentovi MOV Thomas Bach, v ktorom Americká antidopingová agentúra USADA a ďalších deväť národných organizácií vyzývalo prezidenta, aby na základe pondelňajších dôkazov zakázal všetkým Rusom štartovať na olympiáde v Riu.

Do Brazílie zatiaľ nesmú ruskí atléti a vzpierači. O možnosť štartu mohli požiadať iba atléti, ktorí nežijú v Rusku a podrobujú sa dopingovým kontrolám mimo tamojší systém. Výnimku dostali bežkyňa Julia Stepanovová a skokanka do diaľky Darja Klišinová, ktoré budú štartovať v "neutrálnom tímu".

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 22:10