Anastasia KuzminováTASR/AP
StoryEditor

Kuzminová bola v hre o medailu. Chybný výstrel ju poslal na ôsme miesto

10.02.2017, 15:04
Autor:
TASRTASR

Češka Gabriela Koukalová sa stala majsterkou sveta v šprinte biatlonistiek. V rakúskom Hochfilzene na 7,5 km trati za ňou skončili s odstupom 4,0 sekundy strieborná Nemka Laura Dahlmeierová a 25,1 sekundy bronzová Anais Chevalierová.

Výborný výkon podala aj slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá sa zaradila na 8. priečku so stratou na víťazku 44,0 sekundy. Z ďalších slovenských žien na 31. priečke skončila Paulína Fialková (+1:32,8) a na 62. Jana Gereková (+2:20,3).

Jedna chyba Kuzminovej

Štartová listina obsahovala 101 mien a favoritky sa v nej rozptýlili až do konca. Začínala Francúzka Dorin-Habertová, predvlani zlatá v šprinte, na samom konci bola Nórka Eckhoffová, zlatá minulý rok, 96-ka zdobila Češku Koukalovú. Slovenský biatlon sa sústredil spočiatku na číslo dva, s ktorým vybehla Anastasia Kuzminová.

V štafetovom mixe sa neobjavila a sústredila sa na svoju elitnú disicplínu, v ktorej sa dvakrát stala olympijskou víťazkou. Počasie sa v Hochfilzene nezmenilo, bolo slnečno, mierne nad nulou a Kuzminová na rozdiel od Dorin-Habertovej zvládla streľbu ležmo na stave číslo 15 perfektne.

Fínka Mäkäräinenová zlyhala na ležke s dvoma chybami a 300 m navyše bolo veľa aj na takú skvelú bežkyňu. Úplne narovnako ako Mäkäräinenová zastrieľala aj Talianka Wiererová a bolo zrejmé, že strelnica pripravila pre biatlonistky úskalia.

Zvládnuť točivý vietor nebolo jednoduché, o to viac sa zvyšovali šance Kuzminovej. V streľbe stojmo síce minula hneď prvý terč, no vzhľadom na vývoj mohla pomýšľať na cenné umiestenie. Mikrosúboj s Dorin-Habertovou napokon dopadol tesne lepšie pre Francúzku o 1,2 sekundy.

Poradie v cieli sa na najvyšších priečkach začalo meniť a keďže odstupy veľké neboli, o to viac mrzel jeden nepresný výstrel Kuzminovej. Keby sa mu vyhla, mohla skončiť bronzová, no umiestenie v top desiatke, piate najlepšie na MS v kariére, je po útrapách so zdravím neobyčajne cenné.

Nemka Dahlmeierová zvládla obe streľby s istotou, na medzičase bola prvá a len potvrdila svoju veľkú formu zo Svetového pohára. V cieli z prvej priečky už len mohla sledovať svoju najväčšiu konkurentku Češku Koukalovú, na medzičasoch najrýchlejšiu.

Dominantná Češka

Zostávalo jej len zvládnuť bezchybne streľbu stojmo, nervy si v nej udržala a na medzičase mala k dobru pred Dahlmeierovou 10,5 sekundy. Češka si už náskok vziať nenechala a v 27 rokoch sa radovala zo životného úspechu, premiérového titulu majsterky sveta v individuálnych pretekoch.

Zo známych mien stroskotala na streľbe stojmo Bieloruska Domračevová s tromi nepresnými výstrelmi, Češka Vítková nazbierala až päť trestných okruhov, Nemka Hammerschmidtová štyri, Francúzka Braisazová tri.   

Z ďalších Sloveniek Jana Gereková (1-2) netrafila tretí ležkový terč, v stoji druhý a štvrtý, dovedna si tak pridala na trestných okruhoch 450 metrov. Paulína Fialková (2-0) s číslom 80 nevybielila v ležke druhý a tretí terč, v stoji si zachovala istú ruku a po veľmi dobrom behu jej patrilo 31. miesto.  

01 - Modified: 2024-02-25 14:13:11 - Feat.: - Title: Slovenská biatlonistka Kapustová získala na juniorských majstrovstvách striebro: "Postrážila som si streľbu" 02 - Modified: 2024-02-11 15:17:54 - Feat.: - Title: Francúzska biatlonistka Simonová má po troch štartoch tretie zlato: "Je to ako sen" 03 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 04 - Modified: 2024-01-24 15:26:45 - Feat.: - Title: Prvý medailový zásah. Mladá Slovenka získala bronz na biatlonovom šampionáte 05 - Modified: 2023-10-10 10:11:01 - Feat.: - Title: Šampiónka je späť. Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na majstrovstvách Európy v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 02:38