Juraj Kucka (Slovensko) oslavuje postup na ME 2024. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Herný štýl, ktorý baví či znovuzískané sebavedomie lídrov. Päť bodov, prečo idú Slováci na ME (analýza)

16.11.2023, 23:25

HN sa bližšie pozreli na úspešnú kvalifikačnú púť slovenských futbalistov naprieč J-skupinou.

Atraktívny herný štýl

Keď zasadol na našu lavičku málo známy Talian Francesco Calzona, mnohí fanúšikovia aj odborníci len zodvihli obočie. A počiatočná skepsa sa ešte prehĺbila po otváracom kvalifikačnom dueli doma proti Luxembursku. V Trnave Slováci po slabom výkone len remizovali 0:0. Odvtedy však už Calzona dokázal tímu vtlačiť svoju pečať.

Mužstvo okolo kapitána Milana Škriniara hrá aktívne a moderne. Hráči vysoko napádajú, nešetria krokom a aj z ťažkých situácií chcú vyjsť futbalovo. Niekedy aj za cenu rizika straty lopty. Zmena oproti predchádzajúcemu koučovi Štefanovi Tarkovičovi je však badateľná. Tím má konečne svoju jasnú hernú tvár.

Sebavedomí lídri

Slovensko nemá zlú futbalovú generáciu. Ak by to tak bolo, nehrali by naši hráči v elitných ligách proti špičkovým súperom. V národnom tíme však v nedávnej minulosti ako keby prišiel nevyladený orchester.

image

Slováci oslavujú. Islandu nastrieľali štyri góly a spečatili postup na EURO

Na papieri špičková kvalita, no v zápasoch neraz herný kŕč a málo invencie. Dnes však Škriniar, Lobotka, Hancko či Duda hrajú naozaj tak, ako sa na našich prvotriednych legionárov patrí. A slovenský fanúšik im musí a aj chce po takýchto výkonoch zatlieskať.  

Znovuzískanie diváka

Proti Islandu to bola pravá párty nálada. Divácka kulisa bola výborná a hráči tribúny správne strhli svojím výkonom. Proti Luxembursku to bolo nemastné-neslané, no následný duel doma proti Bosniakom (2:0) už čo-to pozitívne naznačil. Aj aj keď najmä výkony na pôde súperov neboli ideálne, Slováci dokázali víťaziť.

A hoci doma naši podľahli top favoritovi z Portugalska, po zápase fanúšikovia svojim hrdinom zatlieskali. A nemyslíme tým Crisitana Ronalda či Bruna Fernandesa, ale Martina Dúbravku s Milanom Škriniarom. Zápasom proti Islandu symbióza medzi publikom a hráčmi len vygradovala.  

Skúsenosti

Ťažké zápasy rozhodujú skúsenosti. Aj preto je skvelé, že v júni na Islande aj v Lichtenštajnsku sa ešte obliekol do nášho národného dresu Marek Hamšík. Oba zápasy sme o gól vyhrali, hoci hra bola skôr kostrbatá.

image

Jendrišek pre HN: Na konci dňa sa vždy ráta len účasť na šampionáte. Proti Islandu nemá zmysel hrať na remízu

Nebolo to však len o Hamšíkovi. Na posledných ME hrali mnohí súčasní hráči. Veteráni Kucka s Pekaríkom dokonca zažili ešte aj MS 2010. V ťažkých chvíľach ostrieľaní harcovníci nepanikária a vedia, ako reagovať v kritických situáciách.

Priaznivý žreb

Áno, musíme si úprimne povedať, že pri žrebe sa na nás usmialo aj šťastie. Hoci ide skôr o podružný faktor. Slováci boli pritom ťahaní až z 5. výkonnostného koša. Hanba? Skôr obraz posledných biednych výsledkov a výkonov z nedávnej minulosti.

Okrem suverénneho Portugalska sme dostali z vyšších výkonnostných košov za súperov Island, Bosnu a Hercegovinu a Luxembursko. S výnimkou Portugalska nešlo o európsku extratriedu a oprávnene sme cítili šancu.

Hráči mohli teda dokázať seba aj fanúšikom, že naozaj majú na viac. A je skvelé, že svoje odhodlanie pretavili aj do činov, respektíve reálnych výsledkov.

01 - Modified: 2023-11-16 22:38:54 - Feat.: 1 - Title: Slováci oslavujú. Islandu strelili štyri góly a spečatili postup na EURO 02 - Modified: 2023-11-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jendrišek pre HN: Na konci dňa sa vždy ráta len účasť na šampionáte. Proti Islandu nemá zmysel hrať na remízu 03 - Modified: 2023-11-14 15:21:34 - Feat.: 1 - Title: Slovenská továreň na talenty: Je rozdiel predať a predať. A vedia to aj v Žiline, myslí si odborník
01 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník 02 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 03 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 05 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
01. máj 2024 14:29