Podľa Juraja Slafkovského sa slovenskí fanúšikovia uspokoja aj s maličkosťami, čo však považuje za chybu. FOTO: USA TODAY
StoryEditor

Slafkovský v rozhovore pre New York Times skritizoval slovenský hokejový zväz, poukázal na Hossu a Gáboríka

08.10.2024, 14:58
Autor:
dušudušu

Mladý útočník navrhuje „osvieženie“ SZĽH, ktoré by podľa neho mohli priniesť nové tváre vo vedení. Za problematický považuje nedostatok trénerov a rodinkárstvo.

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský poskytol rozhovor americkému denníku The New York Times (NYT). Dvadsaťročný útočník je známy neochotou komunikovať so slovenskými médiami, ktoré kritizoval za to, že mu neprimerane zasahujú do súkromia. V rozhovore zároveň vyjadril svoj názor na Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) či mentalitu slovenských fanúšikov.

Zostrih top momentov Juraja Slafkovského v sezóne 2023/2024

Slafkovský podľa svojich slov plne prijíma pozíciu hokejovej hviezdy a užíva si ju, nenávidí však nepríjemnosti, ktoré sa s týmto statusom spájajú. Narážal tým najmä na neželaný kontakt a nedostatok súkromia. Podľa The Athletic, športovej rubriky NYT, hokejista počas pobytu na Slovensku zámerne navštevuje reštaurácie, ktoré vlastnia jeho známi a využíva zadný vchod, prípadne večeria v separátnej miestnosti.

image

Slováci v NHL očami experta: Slafkovský? Môže získať aspoň 60 bodov, pri Nemcovi hrozí kliatba druhej sezóny

Spozná ho aj predavačka

„Vyhýba sa (Slafkovský, pozn. red.) nakupovaniu so svojou mladšou sestrou, pretože vychádzka sa mení na dlhé fotenie,“ uviedol NYT. „Napríklad keď idem na Slovensku nakupovať, vznikne asi 25 fotiek,“ priblížil hokejista s tým, že ho údajne spozná aj predavačka. Pomery v kanadskom Montreale opisuje odlišne – tvrdí, že na ulici ho spoznáva oveľa menej ľudí. Pripisuje to aj tomu, že obyvateľstvo mesta je rozmanitejšie.

Priznáva, že aj montrealské médiá mu venujú pozornosť, sústredia sa však primárne na jeho športový výkon. Upozornil, že v mieste jeho slovenského bydliska pravidelne zvonia deti, keďže tunajšie médiá zverejnili fotografiu jeho domu. „Naučil som sa s tým žiť, ale vnútorne ma to štve. To musím priznať. Lenže s tým nemôžem nič urobiť,“ povedal.

Kanadský novinár Arpon Basu, ktorý viedol rozhovor so Slafkovským, predtým kontaktoval slovenského novinára Štefana Bugana z Denníka N, aby lepšie pochopil dejiny slovenského hokeja a súčasný kontext. Basu s odvolaním na Bugana opisuje zisk zlatej medaily na MS v Göteborgu v roku 2002 ako zlomový moment pre slovenský hokej.

„Bola to zlatá éra slovenského hokeja, ale potom prišiel útlm a Slafkovský je vnímaný ako tvár konca tohto útlmu,“ píše kanadský žurnalista. Sám Slafkovský si myslí, že slovenský hokej musí podstúpiť viaceré zmeny.

image

Slafkovský sa pobil v príprave NHL, obrancovi spôsobil tržnú ranu

Chce osvieženie zväzu

Hokejista sa v rozhovore pre NYT najprv zdráhal pomery v SZĽH kritizovať. „Moja mama nikdy nemala veľa priateľov, pretože bola vždy ku každému úprimná a zakaždým povedala, čo si myslí,“ povedal Slafkovský s tým, že po mame túto vlastnosť zdedil a rozhodol sa preto napokon k situácii v slovenskom hokeji vyjadriť.

Slafkovský navrhuje „osvieženie“ SZĽH, ktoré by podľa neho mohli priniesť nové tváre vo vedení. „Zrejme potrebujeme viac ľudí, ktorí budú pre zväz pracovať, ale nikomu sa nechce,“ vyjadril sa. „Myslíte si, že Hossovi sa chce pracovať pre zväz? Nie. Gáboríkovi? Nie,“ spomínal niekdajších slovenských reprezentantov.

Vyjadril sa, že ľudia, ktorí v SZĽH momentálne pôsobia, si „robia veci po svojom tak, aby z toho ťažili oni sami, nie slovenský hokej“. Ako problém Slafkovský vníma aj nedostatok kvalitných trénerov či fakt, že niektorí hráči sa na Slovensku presadili nie na základe kvalít, ale kontaktov.

image

Slafkovský ovládol anketu Hokejista roka. Všetci hráči sú výnimoční, verím, že sa na pódiu vystriedame, vraví

Najproduktívnejší Slovák v NHL

Mladý útočník komentoval aj nastavenie fanúšikovskej základne. „Mám pocit, že keď sme získali olympijskú medailu (v roku 2022, pozn. red.), ľudia sa s tým uspokojili, pritom to bolo skôr šťastie, pretože tam neboli žiadni hráči z NHL. Povedzme si rovno, keby tam boli, medailu by sme nezískali,“ povedal.

Slovenskí fanúšikovia sa podľa neho uspokoja aj s maličkosťami, vplyvom ktorých podliehajú pocitu, že „robíme veci správne“, hoci Slafkovský sa s týmto názorom nestotožňuje. „(...) nerobíme to správne. Len sa tak tvárime,“ zdôraznil.

Slafkovský tvrdí, že chce byť najlepším slovenským hráčom. „Myslím si, že ak budem najlepšou verziou seba samého, môžem byť jedným z najlepších na svete,“ dodal.

Útočník bol v v roku 2022 jednotkou draftu a v uplynulej sezóne s 20 gólmi a 30 asistenciami najproduktívnejším Slovákom v zámorskej NHL. Pôsobí v klube Montreal Canadiens, s ktorým tento rok predĺžil kontrakt. S vedením klubu sa dohovoril na osemročnej zmluve, pričom jeho priemerný ročný plat bude predstavovať 7,6 milióna dolárov.

01 - Modified: 2024-07-02 14:33:24 - Feat.: 0 - Title: Montreal vidí v Slafkovskom vodcu, superzmluva je dôkaz. Tlak zvláda, má vhodnú povahu, hodnotí Marcel Hossa 02 - Modified: 2024-07-02 07:49:21 - Feat.: 1 - Title: Manažér Montrealu o superzmluve pre Slafkovského: Rokovali sme mesiac. Je veľmi dôležitý pre budúcnosť 03 - Modified: 2024-07-01 21:00:08 - Feat.: 1 - Title: Montreal si poistil Slafkovského astronomickou sumou. Mladý útočník podpísal osemročný kontrakt 04 - Modified: 2024-05-24 15:40:33 - Feat.: 1 - Title: Štatistiky hráčov na MS: Boldy je líder produktivity. Slafkovský je na čele medzi nahrávačmi
01 - Modified: 2024-10-14 08:46:46 - Feat.: - Title: Nešetrite na nás! Brankári v NHL sa cítia nedocenení, dôjde k zmene trendu? 02 - Modified: 2024-10-13 06:12:11 - Feat.: - Title: Slováci v NHL: Pospíšil prispel dvoma asistenciami k triumfu Calgary a pobil sa, Tatar dal prvý gól v sezóne 03 - Modified: 2024-10-10 11:24:23 - Feat.: - Title: Pole dancer Slavo: Je to šport ako každý iný, psychicky aj fyzicky náročný. Môžu ho však robiť aj 60-tnici 04 - Modified: 2024-10-10 08:03:56 - Feat.: - Title: Známeho fotbalistu našli mŕtveho v bazéne. Nedvíhal telefóny, okamžite vyrazili do jeho vily 05 - Modified: 2024-10-10 05:36:01 - Feat.: - Title: NHL: Slafkovský parádne prihral na víťazný gól Montrealu nad Torontom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
14. október 2024 14:22